REUTERS/Matko Biljak / REUTERS
VJERUJE U SUGRAĐANE

TUTNJAO JE KAO BRZI VLAK, OBRANE LOMIO KAO OD ŠALE Osječki sin vjetra i bivši Vatreni najavljuje: 'Osijek će napasti titulu, možda već dogodine'

Piše: Darko RužićObjavljeno: 30. listopad 2016. 13:28

Brzina mu je bila vrlina. U igračkoj karijeri Petar Krpan bio je pravo šilo koje je probijalo protivničke obrane. Njegovi su ga čuvari uglavnom gledali u leđa jer je kraj njih najčešće protutnjao kao brzi vlak.

I protivničku mrežu znao je zatresti. Nije to prošlo nezapaženo i nehonorirano. Miroslav Blažević Ćiro ga je uvrstio među Vatrene na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. I u Krpanovoj vitrini je brončana medalja osvojena u meču s Nizozemcima na Parku prinčeva.

- Lijepe su to uspomene, imam se za čim osvrnuti - kazao je Krpan.

S posebnom će pozornošću pratiti derbi između Hajduka i Osijeka. Ne i podijeljenih emocija, jer ipak bijelo-plava mu je boja od svih najdraža.

Osijek, 290315.
Tradicionalna proljetna osjecka priredba, koja se dogadja ulicama grada i lijevom obalom Drave, 11. Osjecki Ferivi polumaraton ujedno je i ekipno prvenstvo Hrvatske u polumaratonu. Start i cilj su na sredisnjem trgu Ante Starcevica a prema listi prijava najmasovniji do sada, od Gornjeg do Donjeg grada, preko Tvrdje i promenade trcalo je vise od 600-tinjak polumaratonaca. Paralelno s polumaratonom odrzavala se i utrka gradjana na 5 km. 
Na fotografiji: Petar Krpan.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX

- Tu sam rođen, u igračkom smislu sam u Osijeku ponikao i stekao ugled. I živim u svom gradu na Dravi. Dakako da sam i navijač Osijeka i sa strepnjom pratim rezultate Bijelo-plavih - kaže Krpan.

U igračkoj karijeri bio je sudionik derbija na obje strane. Igrao je i za Osijek i za Hajduk.

- Lijepe me uspomene vežu za oba kluba. I sjećanja na postignute golove, jer sam mrežu tresao Hajduku dok sam igrao za Osijek, ali i Osijeku dok sam bio Hajdukov. Kako se ono kaže, tko će kome ako ne svoj svome. A vjerujte, takvi pogoci imaju i posebnu draž - priča Krpan.

Nije od onih koji se upušta u prognoze, ali zanimljivo je saznati njegova razmišljanja o derbiju.

- Ah, što reći… Hajduk je uvijek Hajduk. Igrati na Poljudu u svakom izaziva dodatno nadahnuće, makar i ambijent i podrška Torcide znaju itekako opteretiti njegove protivnike. Samo, nije ipak Hajduk po svojoj snazi ono što je bio ranije, makar, domaćin je i kao takav na papiru favorit. Moji Osječani nakon nekoliko sezona igraju jako dobro. Uzvisili su se i u kvaliteti i u rezultatima, zbog čega su i visoko plasirani. Izdrže li na ovom gostovanju i ostanu li neporaženi, vjerujem da će se ubrzo bodovno odvojiti od Hajduka i čvrsto zaposjesti treće mjesto. Mislim da su u stanju s Poljuda kući ponijeti neki bod - rekao je Krpan.

O
Vlado Kos / Cropix / CROPIX

Osijek će napasti titulu

Nije mogao ne naglasiti kako mu se projekt koji je zaživio u osječkom Gradskom vrtu iznimno dopada.

- To je nešto što smo mi dugo čekali da se dogodi Osijeku. Vidi se napredak kluba baš u svemu. No, zadržat ću se na onom što se travnjaka, igrališta tiče. Treba biti objektivan. Plasman koji vodi u Europu bio bi veliki uspjeh, golemi iskorak u odnosu na posljednje sezone. U ovom prvenstvu Rijeka i Dinamo su bolji, kvalitetniji i s njima u boj za plasman Osijek ne može. Međutim, uvjeren sam, možda već dogodine, za dvije sigurno i Bijelo-plavi će u utrku za naslov prvaka - izjavio je Krpan.

Osijeku svojim argumentima i objašnjenjima daje realne izglede na uspjeh na Poljudu.

- Osim na gostovanju kod Rijeke, bio je uspješan na protivničkim terenima. Dakle, igra hrabro i zna kako se oduprijeti domaćim sastavima. S druge strane, Hajduk je promjenjiv, neka se nitko ne ljuti, gubi bodove od “malih” jer i neodlučen ishod s Istrom 1961 u Puli za mene je Hajdukov neuspjeh koji otkriva da u ovom prvenstvu nije tako snažan i uvjerljiv kako se to od njega očekuje. Osijek ima dobre izglede za pozitivan ishod na Poljudu.

U derbiju ovaj put, naglasio je, čeka prije svega dobru igru, korektnu i uzbudljivu. A od svojih Osječana i da ga razvesele rezultatom.

- Bilo je u prošlosti i pobjeda nad Hajdukom. Na Poljudu. Ovaj put bih bio zadovoljan i remijem. Neka bude kao što je bilo u Gradskom vrtu. Nemam ništa protiv. Osijek je tada bio bolji, a bod je otišao u Split. Da mogu, potpisao bih da se opet sve odvije na isti način i da Bijelo-plavi ostanu neporaženi - izjavio je za kraj Petar Krpan.

Linker
02. svibanj 2024 07:21