Zagreb, 070613.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Bivsem dopredsjedniku HNS-a, Zeljku Siricu, zapocelo je sudjenje zbog navodnog primanja mita od 30.000 eura za posteno sudjenje od predsjednika Hajduka Hrvoja Malesa. Osim Sirica, na optuzenickoj klupi sjedi i Neven Sprajcer zbog davanja mita.Na fotografiji: Zeljko Siric i Neven Sprajcer.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX
NOGOMETNO SUĐENJE

Tužiteljstvo traži osam godina zatvora za Željka Širića i tri za Nevena Šprajcera!

'Hrvoja Maleša danas nema nigdje, a Željko Širić je rado viđeni gost na utakmicama'
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 21. ožujak 2014. 22:35

Nakon slučaja Offside i drugi je težak sudski proces, koji ponajviše tereti ionako preopterećen hrvatski nogomet, stigao svome kraju. U utorak, 25. ožujka, Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac donijet će, naime, pravorijek, odnosno presude za Željka Širića i Nevena Šprajcera koji su optuženi za primanje i davanje mita u slučaju kodnog imena "Pošteno suđenje". U cijeloj se toj priči nalazi i Stjepan Djedović, no on je zbog bolesti izuzet iz slučaja...

Kako god, jučer su na Županijskom sudu održane završne riječi USKOK-ova tužitelja i obrane, nakon čega se Vijeće povuklo na vijećanje. Bio je to pretposljednji akt dugog suđenja, bila je to najava konačnog finala velike afere koja je eksplodirala 9. prosinca 2011. kada je policija uhitila Djedovića i Širića po djelovanju USKOK-ova pouzdanika Hrvoja Maleša.

Nakon, dakle, višemjesečnog suđenja i brojnih ročišta te davanja iskaza svjedoka, odnosno prikupljanja dokaznih materijala, danas su tužitelj i branitelji izašli sa završnim riječima u kojima su zapravo sumirali svoje tvrdnje i stajališta tijekom suđenja. Zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonći Petković, kao što se i očekivalo, ustvrdio je kako su svi navodi optužnice dokazani i zatražio da Širiću i Šprajceru bude izrečena zabrana rada u nogometu u trajanju od deset godina. Usto, optuženom dvojcu prijeti i odlazak u zatvor!

- Maleš je otišao s dobro plaćenog posla kako bi pošao pomoći Hajduku, a onda ga je Širić traženjem mita zapravo tražio da počini kazneno djelo. Maleša je osoba koja ima stvarnu moć u HR nogometu nazivala cinkerom i drukerom, te je uz to ustvrdila da ne bi nikada napravila to što je Maleš napravio. A što je to Maleš napravio? Obratio se instituciji hrvatske države - aludirao je Petković na Mamića, nastavljajući u sličnom tonu, obraćajući se "više adresa".

- Maleša danas nema nigdje , a Širić je unatoč svemu još uvijek rado viđen gost na utakmicama reprezentacije. Širić je, konačno, uvjeren u svoju nedodirljivost. Radi se o sistemskoj korupciji jer pojedine osobe koriste autoritet i moć, a svemu pogoduju i anomalije sustava - zaključio je Petković.

Širić i Šprajcer nakon ročišta nevoljko su vrtjeli glavama na upit o izjavama, no ispred diktafona stali su njihovi branitelji, koji su kod Grahovčeve, jasno, tražili oslobađajuću presudu uz tvrdnju kako USKOK nije dokazao navode iz optužnice te dodali kako je Širić krivo pozicioniran kao odgovorna osoba unutar HNS-a jer je zapravo samo bio na čelu Komisije za izbor sudaca.

- Najsporniji je iskaz Dražena Maješića, ključnog svjedoka optužbe, koji je prvo kazao kako nije vidio sporni trenutak da Šprajcer daje novac, da bi se potom ipak sjetio kako je nešto vidio. Bilo je također rečeno kako su klijenti jednom prilikom bili u Buzinu, a oni su bili u HNS-u gdje su predavali potrebnu dokumentaciju uoči procesa licenciranja. Konačno, istaknuto je kako je 31. ožujka 2010. godine podignuto 3.000 eura u svrhu mita, a potom je dokazano da sa spornog računa u ožujku nije podignuta niti kuna. Radi se dakle o netočnim i, lažnim i iskonstruiranim dokazima, stoga i tražimo oslobađajuće presude - tvrde branitelji Šprajcera dodajući pak da Širić niti ne bi primio mito da ga Maleš nije na to potaknuo.

U utorak će, dakle, Grahovac pročitati nepravomoćnu presudu za koju jasno postoji i mogućnost ulaganja žalbe.

Linker
19. svibanj 2024 15:41