Goran Sebelic / CROPIX
I ON ŽELI NA EURO

'U DINAMU SAM IGRAO KAO POD GUARDIOLOM' Veliki hrvatski talent: 'Legendarni napadač mi je rekao da takve centaršuteve nije dobivao još od Bayerna!'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 27. prosinac 2019. 14:33

Mercedes, Bosch, Porsche, to je Stuttgart ukratko. Svi stanovnici su radnici. Nevjerojatno miran, a industrijski grad, koji uopće tako ne izgleda, nego upravo obrnuto. Prirastao mi je srcu - priča nam Borna Sosa (21), mladi hrvatski reprezentativac koji je već godinu i pol član VfB Stuttgarta, s kojim je na putu povratka u 1. Bundesligu.

Susreli smo ga u njegovom rodnom Zagrebu, dogovorio se obići Advent s vršnjakom Josipom Brekalom, koji je već A-reprezentativac i nekad je bio na posudbi u “Štuciju”, a danas je član Wolfsburga. Momčad Stuttgarta po Transfermarktu vrijedi daleko najviše od konkurencije, 79 milijuna eura, prvi do je HSV sa 50 milijuna, dok trenutno vodeća Arminia vrijedi tek 20 milijuna.

- Te vrijednosti su realne, a prvi nismo jer su nam se poklopile neke loše stvari. Gotovo pola sezone nedostajalo nam je puno igrača, a bilo je i nesretnih poraza. Imali bismo konstantno dominaciju, ali nismo zabili, pa smo kažnjeni. Ili nam suparnik iz prve šanse zabije, klasika. I smatram da proljetna polusezona nikako ne može biti nesretnija od ove - optimist je Sosa.

STUTTGART, GERMANY - DECEMBER 15:  Borna Sosa of VfB Stuttgart celebrates following his sides victory in the Bundesliga match between VfB Stuttgart and Hertha BSC at Mercedes-Benz Arena on December 15, 2018 in Stuttgart, Germany.  (Photo by Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images)
Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images

Guardiolina škola

Stuttgart je uza sve nesreće nakon 18 kola treći s istim brojem bodova kao HSV (31), prva je Arminia (34), a četvrti Heidenheim (30), prvi gost Mercedes-Benz Arene u nastavku sezone 29. siječnja.

- I HSV i Arminia dolaze k nama, tako da je povratak u prvu ligu u našim rukama.

Stuttgart je u odnosu na lanjsku sezonu kad je iz najvišeg razreda ispao u razigravanju za ostanak s Unionom iz Berlina promijenio 15-ak igrača, a od ljeta je novi i trener, Tim Walter (44)

- Otišli su svi stari igrači, a došli mladi. Lani je bilo puno tridesetgodišnjaka, a kad je tako, ne možete im ništa reći kad ste 10 godina mlađi, a nekad biste trebali. I to je bio problem. Sada si svi međusobno možemo reći što bismo mogli bolje, a i trener jako puno razgovara s nama, što nam je vrlo bitno. Točno znamo što moramo raditi na terenu, kaže nam svakome ‘od tebe očekujem to i to’. I to je po meni pravi put. Razgovarao sam s Gomezom i Badstuberom, koji su mi ispričali kako je bilo pod Guardiolom u Bayernu. Točno su znali gdje se moraju kretati, za svaku situaciju im je Pep pokazao svaki korak.

Mario Gomez (34) i Holger Badstuber (30) najstariji su u svlačionici “Švaba”. Prvi ovisi o Borninim loptama, dakle mora surađivati s “nekim klincem”, a drugi mu kao lijevi stoper čuva leđa...

- Rekao mi je Gomez da nije takve centaršuteve još od Bayerna dobivao. Centaršutevi iz zadnje linije su najteži u nogometu, da mu nije VAR poništio tri gola imao bih pet asistencija samo njemu. Šteta, svaka situacija je bila milimetar zaleđe. Ali, nisam još upoznao napadača koji se bolje kreće od Gomeza. Kad primim loptu, prvo pogledam njega, a on je uvijek na najboljoj mogućoj poziciji.

Badstuber je također bivši njemački reprezentativac, osam godina je proveo u Bayernu...

- Jako puno priča na utakmicama i treninzima. Pokušava svima pomoći, što je samo ponekad dobro, jer njemu je u glavi Bayernov nogomet, a nisu ga svi igrači sposobni igrati. Meni je to prednost jer je sam u takvom sustavu igrao u Dinamu.

Potres mozga

Osim obuke u Dinamovoj školi Bornina prednost je i znanje njemačkog.

- Definitivno. Nijemci neće s vama razgovarati na engleskom. Govore svoj jezik, razumio ti ili ne i moraš se snaći što prije. Meni je na početku bilo lakše i jer je tadašnji trener bio Turčin (Tayfun Korkut, op. p.), a inače znam i španjolski i engleski pa mogu razgovarati sa svima i odmah sam se uklopio.

Da nije bilo teškog potresa mozga na utakmici s Wehenom 4. listopada (pad u nesvijest, poremećen centar za ravnotežu), bio bi Borna standardni prvotimac. A do tog kola VfB je bio vodeći...

- Apsolutno sam zadovoljan, jer da sam igrao i tih pet kola to bi bilo 16 nastupa od mogućih 19, što je više nego dobro. K tome, Insúa odlazi u MLS pa ću na proljeće biti jedini lijevi bek u kadru, nadam se da ću odigrati barem 15 utakmica, a imamo i kup u Leverkusenu. No, najbitnije je da uđemo u Prvu ligu.

Zadnji Sosin nastup za U21 vrstu bio je poraz od Škotske (1-2) nakon čega je smijenjen Gračan, no pod novim izbornikom još nije zaigrao.

- Iz predostrožnosti sam se oporavljao tjedan duže nego što treba. A s Igorom Bišćanom sam se čuo više puta, pogotovo kod ove zadnje akcije kad smo se dogovorili da ništa ne riskiramo i da je bolje da ostanem u kubu i budem spreman do kraja, pa će me zvati za prvo sljedeće okupljanje, u 2020.

LEIPZIG, GERMANY - SEPTEMBER 26:  Borna Sosa of Stuttgart runs with the ball during the Bundesliga match between RB Leipzig and VfB Stuttgart at Red Bull Arena on September 26, 2018 in Leipzig, Germany.  (Photo by Matthias Kern/Bongarts/Getty Images)
Matthias Kern/Bongarts/Getty Images

Drugi svijet

Euro ovog ljeta igraju seniori, a izbornik Zlatko Dalić još nam je uoči Rusije kazao kako “Bornu vidi kao rješenje za lijevi bok za sljedećih 10 godina”. Naravno, mladima treba minutaža da bi se nametnuli, Strinić i Pivarić su prošlost, a lijevi stražnji bok ipak čuva Borna, ali Barišić.

- Borna to igra, super, dobar sam s njim, baš mi je drago da mu tako ide, no sve ovisi o sljedećoj polusezoni. Ako ću igrati i vratimo se u prvu ligu, sigurno će mi akcije porasti, ali to vrijedi i za ostale igrače. Lani je Stuttgart ispao pa mi se razina natjecanja malo spustila, ali meni je to manje bitno, jer tek mi je 21 godina i znam da ako ću igrati, cijela je još reprezentativna karijera preda mnom.

Velika bi mu stvar bila nastupiti u istoj momčadi s Lukom Modrićem. Što je već uspjelo Brekalu, s kojim je u svim uzrastima bio tandem na lijevom boku...

- Bio bi to definitivno bonus da se mogu danas-sutra pohvaliti da sam igrao s Lukom, bit će mi žao ako se to ne dogodi, ali sve u svoje vrijeme. S Breksijem sam se uvijek dobro slagao i na terenu i izvan njega, a suparnicima je uvijek neugodno kad imate dva brza igrača na boku, tako da jedva čekam da se ponovno na terenu spojimo. Ljetos na Euru u Italiji meni je bilo najviše na svijetu žao kad se on ozlijedio, kad je izašao i ja sam htio s njim. Vjerujem da ćemo se ponovno sresti i u nekom klubu, a u reprezentaciji sigurno!

Što se tiče njegova igračkog napretka u Njemačkoj, Sosa veli da je to “drugi svijet”, svaki je Nijemac “spreman 100 %”.

- Svaki trening se tretira kao da je zadnji, na treninzima se ide kao na utakmicama. U prvo vrijeme sam na utakmicama bio umoran, ali nakon što sam ušao u taj njihov ritam osjećam se kao zmaj.

Borna do daljnjega ne misli napuštati Njemačku.

- Stvarno mi je super u Stuttgartu, u. Cilj mi je vratiti se u 1. Bundesligu i odigrati tamo nekoliko sezona i onda razmišljati što dalje. Jer tek tada ću postati kompletan igrač i moći igrati gdje god hoću.

Linker
26. travanj 2024 23:29