Foto: Damir Krajac / CROPIX
VRUĆA TEMA

U MAKSIMIRU SU UVJERENI DA ĆE PONUDA ZA OLMA POKRENUTI LAVINU Dinamo oteže s odgovorom Barceloni: Pogledajte razloge za i protiv velikog transfera

TRANSFER-BOMBA Jedan od najvećih klubova svijeta dostavio u Maksimirsku 128 službenu ponudu za svog bivšeg štićenika, kojeg su Modri učinili novim španjolskim reprezentativcem. U nastavku donosimo tri razloga zašto bi za Olma bilo dobro otići u Barcelonu, i tri razloga zašto bi za Španjolca dobro bilo ne otići u redove katalonskog velikana
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. siječanj 2020. 11:12

ZAŠTO OTIĆI U BARCELONU?

1. Poziv s Camp Noua se ipak ne odbija

Dani Olmo ponikao je u Barceloni, sigurno mu je i dalje san jednoga dana tamo se vratiti. Kad te zove klub te razine, a pogotovo “tvoja” Barcelona, onda se to ne odbija. Niti bi Dinamo to mogao odbiti, naravno, ako je ponuda barem blizu one optimalne. Barca je često izbor broj jedan.

2. Olmo ima perspektivu u Blaugrani

Možda ne odmah, od prvog dana, ali u budućnosti i ne tako dalekoj, Olmo bi mogao imati perspektivu u toj momčadi velikih svjetskih zvijezda. Jasno je da Barca malo-pomalo pomlađuje momčad, da joj treba svježa krv, a momak kojemu je klupski DNK poznat, sigurno bi dobio priliku.

3. Odlična reklama i za Dinamo

Nije u novcima sve. Pa je tako i Dinamu u interesu da, osim što bi Olmov transfer srušio rekord(e), proda igrača u Barcelonu možda i za koji milijun manje nego u neki slabiji klub za više novca. Naravno da bi to bila sjajna reklama za Dinamo, pogotovo u Olmovu slučaju, kad se zna da su ga baš toj Barci Modre “uzeli” i onda joj ga skupo vratili.

ZAŠTO NE OTIĆI U BARCELONU?

1. Preskakanje igračkih stepenica

Olmo je odličan, najbolji igrač finala U-21 Eura, A reprezentativac, odličan u Ligi prvaka. Međutim, s obzirom na to da ipak igra u HNL-u, možda je odlazak u Barcu preskakanje stepenicu, možda bi mu bolji bio međukorak, kao što su ih imali Modrić, Mandžukić, Kovačić...

2. Teže bi se izborio za mjesto na Euru 2020.

Pitanje je bi li se u Barceloni uspio nametnuti izborniku za popis reprezentativaca za Euro 2020. A sad kad je došao do A reprezentacije, to je Olmova velika želja. Vremena za prilagodbu nema mnogo, dolazi usred sezone i dok pohvata konce moglo bi biti prekasno. Ljeto je ipak bolja opcija za veliki transfer.

3. Na kojoj bi poziciji igrao?

Olmo je u Dinamo došao kao krilo, pa je s vremenom postao “desetka”, najbolji igrač, s puno napadačke slobode u igri. Naravno, dok je u Barci veliki Lionel Messi, takvu slobodu teško bi dobio, uz čarobnog Argentinca u napadu su uglavnom Suarez i Griezmann. Koja bi to bila idealna Olmova pozicija u ovoj Barceloni?

Dan prije Nove godine, negdje izjutra, Dinamo je dobio službenu ponudu Barcelone za Danija Olma! Naravno da vas zanima koliko je Barca ponudila Modrima za svog bivšeg igrača, ali svota se krije. Tako je to u ovakvim poslovima, nitko se ne želi izjašnjavati. Ali doznajemo da će se Dinamo o ponudi izjasniti u sljedećih nekoliko dana, vjerojatno početkom zimskih priprema.

Ova ponuda koja je u Maksimirsku 128 stigla u smiraj 2019. godine druga je službena ponuda za Olma, prva je bila ona Borussije iz Mönchengladbacha koja je prošlog ljeta nudila 23 milijuna eura, što je Dinamo odbio bez ikakvog razmišljanja. U međuvremenu je Dinamo ušao u Ligu prvaka u kojoj je Olmo odlično igrao, na Transfermarktu mu je cijena skočila na 35 milijuna eura.

Naravno, ponuda Barcelone ima i još jedno, dosta bitno značenje. Kad klub poput Barce pošalje službenu ponudu, onda se otvaraju široki prostori za druge ponude koje će, tako nam bar kažu iskusni menadžerski i klupski izvori, sad početi stizati u većem broju. Predviđanja su da će sljedećih dana na maksimirsku adresu biti isporučeno njih nekoliko. Tu se vrlo ozbiljno spominje madridski Atletico.

Neobična priča

Inače, isti izvori kažu da je u Olmovu slučaju priča pomalo neobična kad se radi o ponudama. Jer Barcelona nije klub koji prvi šalje službene ponude za nekog igrača. Katalonski klub kreće u akciju tek kad se drugi ispucaju sa svojim ponudama. Sad je drukčije, ne računajući onu ljetošnju ponudu Borussije, Barcelona je prva koja je sad odaslala službenu ponudu. Objašnjenje je da je to napravljeno zato što je Olmo njihovo dijete, te ga imaju zaista veliku želju vratiti ga na Camp Nou.

Sljedećih dana u Dinamu će se voditi mnogo razgovora na tu temu. Jer i u klubu misle da će sad nakon ove ponude stizati i neke druge, pa treba sve točno odvagnuti i vidjeti što je najbolje za klub. Naravno, sigurno će se uzeti u obzir i želja Danija Olma, koji je prije nekog vremena u intervjuu jednom španjolskom mediju kazao da je njegov ciklus u Dinamu završen. Možda je već tada znao da će Barcelona poslati ponudu...

Olmo je prošle godine postao europski prvak s mladom španjolskom reprezentacijom, a u kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2020. debitirao je za seniorsku reprezentaciju protiv Malte i odmah je postigao pogodak. Upravo nakon tog debija za A selekciju ponajviše su krenule priče o njegovu sigurnom odlasku iz Dinama ove zime, makar je u jednom trenutku njegova strana razmišljala o možebitnom ostanku do ljeta. Sada ta opcija više nije u igri. Inače, zainteresiranost za Olma izrazila su oba Manchestera, tako da ne bi bilo nikakvo čudo da i oni ovih početnih dana 2020. godine pošalju ponudu u Maksimirsku 128.

‘Grizli’ se zbog gubitka

Inače, kad smo već kod Barcelone, ona je još 2014. godine, kad je Dani stigao u Dinamo, osporavala taj transfer. Radila je Dinamu probleme oko dokumentacije potrebne za registraciju, sve u nadi stvaranja pritiska kako bi pronašli rješenje za povratak Olma na Camp Nou. Uostalom, da su se u Barceloni grizli zbog gubitka velikog talenta potvrdio je i bivši kapetan Julio Alberto koji je tada boravio u Zagrebu, a jedan od zadataka bio je izvidjeti teren za povratak Danija Olma kući. Tada je Alberto kazao da je Olmov odlazak u Dinamo bio neoprostiva greška Barcelone. Eto, dobro je to procijenio Alberto, nakon pet godina Olmo je postao velika zvijezda, španjolski reprezentativac, pa će sada, ako se to dogodi, Barcelonu njegov povratak koštati golemu svotu eura.

Linker
17. travanj 2024 11:25