Vlado Kos / CROPIX
SN ANALIZA

U SAMO 49 DANA HRVATSKI KLUBOVI DO MINUSA VEĆEG OD 45 MILIJUNA EURA!? Najveći pad doživjeli su oni najjači, a Olmov transfer simbolizira stanje

ZIMSKI PRIJELAZNI ROK Šest od deset prvoligaša 1. siječnja 2020. imalo je skuplji kadar nego danas
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. veljača 2020. 16:22

Završen je zimski prijelazni rok hrvatskih prvoligaša, koji je obilježila najveća zimska prodaja iz Prve HNL u povijesti. Odlazak Danija Olma iz redova Dinama u svlačionicu bundesligaša Red Bull Leipziga vrijedan oko 20 milijuna eura, koji će tijekom vremena u maksimirsku blagajnu zbog bonusa donijeti i osjetno veći iznos, glavna je priča mercata. No ta je prodaja i simbol dodatnog pada vrijednosti najjačeg ligaškog natjecanja aktualnih svjetskih doprvaka s ruskog mundijala.

Ukupno 16,7 posto

Kadrove deset hrvatskih prvoligaša 1. siječnja 2020. godine Transfermarkt je procjenjivao na 270,95 milijuna eura. Danas je taj iznos 225,88 milijuna eura, 45,17 milijuna eura manji nego prije samo 49 dana, ukupno 16,7 %. Naravno, ogroman dio od tog iznosa otpada upravo na Olma, kojeg TM cijeni na 35 milijuna eura, no činjenica je da su kadrovi šest od deset prvoligaša u ovom prijelaznom roku doživjeli pad vrijednosti. Najviše su pali oni najjači...

SN

Dinamova vrijednost pala je za 30,1 % (sa 137,7 na 96,25 milijuna eura), Hajdukova za 15,9 % (s 28,25 na 23,75 milijuna eura), a Rijekina za 14,6 % (s 24,3 na 20,75 milijuna eura). Istra 1961 upisala je minus od pet, Osijek od 2,9, a Gorica od 2 posto.

Interov rast

Najviše, čak 26 %, narasla je vrijednost kadra Intera iz Zaprešića (sa 7,7 na 9,7 milijuna eura), a nakon njih slijede Varaždin (18,1 %), Lokomotiva (14 %) i Slaven Belupo (5 %).

Te brojke u konačnici i ne moraju imati presudnu vrijednost, igrači ih na travnjaku vrlo lako mogu promijeniti. Na početku prošle sezone, 1. srpnja 2019. godine, kadar Dinama bio je procijenjen na 75,95 milijuna eura, više od 20 milijuna eura manje nego danas nakon prodaje Olma.

No, u svakom slučaju, većina klubova s vrha u drugi dio prvenstva ulazi kvalitetno slabija nego što su bili jesenas. Dinamu je otišao Dani Olmo, Hajduku Filip Bradarić, a Rijeci niz važnih prvotimaca. Osijek je po tom pitanju, čini se, prošao najbolje, jer mu je otišao mladi defenzivac Boško Šutalo, ali je došao bivši albanski reprezentativac Eros Grezda, s vrijednošću od 1,35 milijuna eura prema TM-u najskuplji igrač koji je ove zime iz inozemstva došao u Prvu HNL.

SN

Ni Lokomotiva sigurno nije slabija nego što je bila, a ni Gorica nije puno mijenjala. Zato su klubovi iz donjeg dijela ljestvice pojačano trgovali. Inter je uz velik broj novih igrača dobio i novo čelništvo i trenera Željka Petrovića, Varaždin je angažirao trenera Samira Toplaka i dosta promijenio stanje u svlačionici, a Slaven Belupo bi nakon ovog prijelaznog roka trebao krenuti prema puno sigurnijim vodama.

Istrino poslovanje

Istra 1961 je iznimka. Malo toga se promijenilo na stadionu Aldo Drosina, možda se na kraju pokaže i da proljetni kadar nije slabiji od jesenskog. No problem za Istrane je činjenica što su se oni za borbu za ostanak trebali osjetno igrački pojačati. A to se u siječnju i veljači ipak nije dogodilo...

Ne računajući igrače koji su se vratili s posudbi, u Hrvatsku je ove zime stiglo 30-ak, a u suprotnom smjeru otišlo 40-ak igrača. Najzvučnije novo ime u Prvoj HNL je Jeffren, bivši član Barcelone i novi član Slavena Belupa. No Venezuelancu su 32 godine, nema dvojbe da je on daleko od svojih najboljih nogometaških dana. Transfermarkt ga cijeni na 400.000, a nekad je vrijedio pet milijuna eura.

Linker
26. travanj 2024 14:58