AFP
UEFA AMNESTIRALA ŠUKERA

'U slučaju dopinga imate jasne dokaze, a kod namještanja trebate pomoć policije'

Malo ritualnog posipanja pepelom uoči sjednice Uefina Izvršnog odbora bilo je dovoljno Davoru Šukeru da neokrznut prođe kroz Prag, gdje je u ponedjeljak i utorak zasjedala nogometna vlada Michela Platinija.
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 30. lipanj 2015. 17:36

Novinari su na press-konferenciji pitali Giannija Infantina, Uefina glavnog tajnika, o kladioničarskom skandalu iz 2009. godine i Šukerovoj ulozi u njemu.

"Znate da Uefin ‘task force’ već godinama usko surađuje s istražiteljima iz Bochuma. Na temelju njihovih dokaza pokrenuli smo više postupaka i izrekli značajan broj suspenzija, čak i doživotnih kazni, onima koji su se ogriješili o zakon sudjelovanjem u namještenim utakmicama. U slučaju gospodina Šukera, međutim, znamo da ga njemačke vlasti nikada nisu ispitivale. Pretpostavljam da ste jutros pročitali Šukerovo otvoreno pismo javnosti", odgovorio je Infantino.

Nekoliko sati uoči ‘presice’ Uefina dužnosnika, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza napokon je smogao snage sročiti nekoliko suvislih rečenica o aferi koja je u petak potresla Savez. U otvorenom pismu Šuker objašnjava kako je došao u kontakt s akterima kladioničarskog skandala.

“Imao sam priliku predstavljati nekoliko velikih klubova u nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Povrh toga, imao sam čast braniti boje svoje zemlje u 69 utakmica. Kroz sve to bio sam u prilici upoznati i pozdraviti tisuće osoba povezanih sa sportom. Nažalost, u toj širokoj skupini su i oba navedena Hrvata optužena za namještanje utakmica. U svakom slučaju, mogu jasno potvrditi kako nikada u životu nisam bio uključen u bilo kakvu aktivnost koja za cilj ima dogovaranje ili utjecanje na ishod nogometne utakmice. Nadalje, mogu potvrditi kako smo HNS i ja potpuno predani borbi protiv te strašne bolesti kakva je namještanje utakmica. Također, želim ovom prilikom istaknuti da nikada nisam bio ispitivan od strane bilo kojeg ovlaštenog tijela u vezi s navodnim odnosom s g. Antom Šapinom i g. Marijom Cvrtkom...”, stoji u Šukerovu priopćenju.

Na novinarsko potpitanje nije li Uefa u prošlosti kažnjavala klubove i dužnosnike bez presuda, već na temelju čvrstih indicija, Infantino je odgovorio da “Uefina disciplinska tijela vrlo pozorno prate sve slučajeve”, ali da je materija sama po sebi vrlo delikatna i da Uefa ne smije dopustiti da priča preraste u lov na vještice...

Pored Šukera na tapeti su u Pragu bili i predsjednik Catanije, koji je u pokajničkom iskazu priznao da je kupio pet utakmica u Serie B, pa onda i predsjednik Olympiakosa optužen za namještanje utakmica...

"Tužni smo i zabrinuti zbog tih događaja. Zadovoljni smo radom talijanske policije i nastavljamo usko surađivati s istražiteljima iz Cremone. Osim toga nastavljamo razvijati naš ‘Betting Fraud Detection System’ na kojem rade 54 časnika za integritet nogometa, po jedan zaposlen u svakoj zemlji članici Uefe. Nažalost, ovu bitku je puno teže dobiti nego onu protiv dopinga. U slučaju dopinga imate jasne dokaze, a kod namještanja utakmica trebate pomoć policije, uvide u bankovne račune itd.", objašnjava Infantino.

Linker
04. svibanj 2024 20:29