Ronald Gorsic / CROPIX
SAT OTKUCAVA

U TIJEKU SU KLJUČNI TRENUCI PRIJELAZNOG ROKA Hoće li u zadnji čas netko od ova tri kluba poslati ponudu koju Dinamo neće moći odbiti?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. kolovoz 2019. 21:05

Dani Olmo odigrao je i utakmicu protiv Ferencvarosa, nadaju se u Dinamu da će biti na raspolaganju i za uzvrat, možda i za play-off. Da neće još otići. Novi ugovor, doduše, još nije potpisao, no ni to ne mora ništa značiti, jer onaj stari još uvijek je na snazi. Ali ono što svakako smanjuje vjerojatnost da će otići iz Dinama ovog ljeta jest činjenica da prijelazni rok u Engleskoj završava u četvrtak.

Da, 8. kolovoza u 18 sati jest zadnji rok u kojemu klubovi iz Premiershipa mogu dovesti igrača. Ne kažemo da nije moguće da se danas ili sutra nešto dogodi, koliko je samo transfera (a Englezi su po njima posebno poznati) dogodi zadnjeg dana, ruše se rekordi, padaju “bombe”. Teoretski, Olmo može još danas otputovati u Englesku, obaviti liječnički, sutra potpisati ugovor i biti spreman za start Premiershipa ovoga vikenda.

Sužen prostor

Viđali smo već takve prevrate, sjetite se samo kako je Mateo Kovačić, recimo, zadnjeg dana prijelaznog roka odletio iz Međugorja za Milano i potpisao za Inter. Normalno je trenirao s momčadi, spremao se na večeru kad su mu rekli da brzinski spakira kofere i da leti za Milano.

No, ono što sigurno znamo jest da nakon četvrtka u 18 sati (po hrvatskom vremenu) Olmo ne može u Englesku. Spominjali su se Manchester United, Tottenham, u zadnje vrijeme i Wolverhampton... nagađalo se da su to klubovi koji bi mogli i htjeli Dinamu ponuditi tridesetak milijuna eura, koliko Modri okvirno traže. No, znamo da su sve ponude koje su stigle u Maksimir lagano odbijene. A sad je za realizaciju tog transfera na Otok ostalo još i malo vremena, a ako Olmo ne ode u Englesku, pitanje je i hoće li do kraja prijelaznog roka u drugim državama itko više moći zadovoljiti Dinamove (realne) apetite. Jer, osim onih najbogatijih i najjačih klubova, u ligama izvan Engleske, malo tko može platiti 30 milijuna eura. Ono što, primjerice, može platiti Wolverhampton, može rijetko koji klub tog ranga u Njemačkoj, Španjolskoj ili Italiji.

Svakako je sa zatvaranjem “transfer windowa” u Engleskoj manevarski prostor za odlazak dosta sužen, ali postoji i drugačiji pogled.

Engleski efekt

Naime, mnogi su klubovi u Europi s velikom radošću dočekali promjenu trajanja prijelaznog roka u Engleskoj, jer kad Englezi zatvore “market” tada ostali klubovi mogu početi licitirati bez straha da će neki engleski klub uletjeti s ponudom koju oni više ne mogu pratiti. Zato bi se idućih (tje)dana moglo očekivati da ipak na Dinamovu adresu sjedne neka ponuda za Olma koja bi bila konačna i prihvaćena.

Hoće li taj “engleski efekt” na kraju dotaknuti i Dinamova Španjolca? Moguće je. Ipak, za početak pričekajmo četvrtak navečer i kraj prijelaznog roka u Engleskoj, u ligi s kojom se Olma najviše povezivalo.

A već samim Olmovim neodlaskom u Englesku Dinamo bi puno dobio. Jer, u ostalim ligama Petice prijelazni rok traje do 2. rujna pa se time otvara mogućnost, naravno ako potencijalni novi klub pristane, da Olmo odigra u Dinamu i play-off, pomogne Modrima da uđu u skupinu i tek tada napusti Maksimir.

Što se, pak, novog ugovora tiče, sve je manje vjerojatno da će Olmo staviti autogram na taj dokument, ali za svakakve rasplete još ima dovoljno vremena, osim za odlazak u Englesku. On bi se trebao realizirati do četvrtka u 18 sati, poslije toga ili će ostatak Europe krenuti u akciju ili će Olmo još neko vrijeme ostati u Dinamu.

Linker
20. travanj 2024 06:00