Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX
ZIMA KROJI OBRISE LJETA

UDVARAČI OSLUŠKUJU PULS S RUJEVICE, TRŽIŠTE ĆE TEK POKAZATI VRIJEDNOST: Hoće li Rijeka zaraditi dovoljno? Lanjska suša ne smije se ponoviti

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 27. prosinac 2019. 14:08

Damir Mišković na kraju kalendarske godine podijelio je s novinarima dokument nazvan Strateška brošura, kojem je cilj predstaviti javnosti do sada ostvareno i planove za budućnost, a u kojem je najzanimljivija stavka ona o financijama. Pogled u klupsku blagajnu kaže da je riječki prvoligaš od 1. siječnja 2012. godine do 31. prosinca 2018. (2019. godina nije zaključena, samim time nije se ni našla u brošuri) na izlaznim transferima igrača zaradio otprilike 45 milijuna eura, što je 54 posto svih prihoda (otprilike 83 milijuna eura) koje je Rijeka ostvarila u promatranom periodu. Druga najveća prihodovna stavka odnosi se dio koji je klub uprihodio od nagrada za nastupe u UEFA-inim natjecanjima i iznosi (tek) nešto više od 16 milijuna eura, pa nije teško zaključiti odakle i kako riječki prvoligaš primarno puni svoje financije.

Transferi igrača i ove će zime biti u fokusu; budući da je prošlo ljeto bilo sušno po tom pitanju, na Rujevici se nadaju da će uspjeti realizirati nekoliko izlaznih transfera kojima će se popuniti klupski budžet i koji bi trebali olakšati poslovanje u 2020. godini, odnosno omogućiti da se na tržištu pronađe poneko kvalitetno osvježenje aktualnom igračkom kadru.

Između 3 i 4 milijuna

Ono što se zna jest da Dario Župarić odlazi u SAD, Rijeka bi na račun odštete od njegova novog kluba Portland Timbersa trebala vratiti što je uložila u otkup njegovog ugovora, odnosno otprilike 800 tisuća eura, dok će sve ostale odlaske diktirati tržište. Po onome što smo uspjeli doznati, Antonio Čolak, kao i u završnici ljetnog mercata, jedan je od najtraženijih riječkih eksponata. Ovaj vrijedni napadač odradio je vrlo dobru jesen, na 16 utakmica u HNL-u postigao je osam golova i dodao četiri asistencije, pa ne čudi interes za njegovim uslugama među klubovima sa zapada Europe. Ljetos je bio blizu transfera u Francusku, odakle i sada, navodno, dolaze signali da će na Rujevicu 10 doći i službena ponuda za otkup njegova ugovora. Cijena? U riječkom se prvoligašu nadaju da će iznos izlaznog transfera biti između tri i četiri milijuna eura, ali, dakako, tržište će reći konačnu cijenu.

Rijeka, 121219.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Varazdin, 1. HT HNL, 19. kolo.
Na fotografiji: Acosty Maxwell Boadu, slavlje.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Osim Čolaka, puno upita u riječkom prvoligašu stiglo je i za Tibora Halilovića. Ovaj 24-godišnji veznjak, poput Čolaka, prošlog je ljeta također bio meta inozemnih klubova, iz Mađarske je Rijeka dobila i više nego konkretnu ponudu, koju je bila spremna prihvatiti, ali Halilović se Mađarima zahvalio na interesu. I on je jesen odradio na vrlo dobroj razini, bio je jedna od rijetkih konstanti u riječkoj momčadi, pa ni njegov odlazak neće biti iznenađenje ako ponude koje budu došle ostanu na razini od prošlog ljeta.

I ime Stjepana Lončara spada među one koje su inozemni interesenti podcrtali u svojim bilješkama. Ovaj 23-godišnji BiH reprezentativac jedan je od potentnijih igrača Rijeke - veznjak koji može igrati na više pozicija i u oba smjera uspio je na Rujevici dignuti svoju igru na višu razinu od one s kojom je došao iz Širokog Brijega, a velik prostor za napredak, uz već sada vrlo dobre fizičke i tehničke predispozicije čine ga itekako zanimljivim nogometnom tržištu. Na Rujevici su do sada imali upite iz Njemačke i Španjolske pa je to put kojim bi Lončar mogao poći ove zime.

Mladima šansa

Govoreći o izlaznim transferima u posljednja dva prijelazna roka, nezaobilazno je ime Ivan Lepinjica. Mladi hrvatski reprezentativac skrenuo je pažnju na svoje mogućnosti nakon što je šest mjeseci odradio na posudbi u Zadru te je označen kao jedna od figura oko kojih će se stvarati Rijeka u kojoj će prilike sve više dobivati mladi igrači. I u njegovu će slučaju zimski prijelazni rok pokazati je li Lepinjica klupski projekt koji će se razvijati ne bi li mu se u idućih godinu dana dodatno podigla cijena ili će se pojaviti ponuda koju ni klub ni igrač neće moći odbiti.

U svakom slučaju s prvim danima 2020. godine očekuje se da će se početi ispunjavati igračka križaljka, odnosno rješavati transferi koji će popuniti riječku blagajnu.

Linker
19. travanj 2024 06:54