REUTERS/Eric Gaillard / REUTERS
PROMJENE BODOVANJA

UEFA IZ KORIJENA MIJENJA OBRAČUN KLUPSKOG KOEFICIJENATA, HRVATSKI KLUBOVI U STREPNJI U Rijeci će čupati kosu s glave, Dinamu i Hajduku svejedno

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. rujan 2016. 16:22

Prema najnovijim neslužbenim informacijama, krovna europska nogometna organizacija UEFA će ubuduće obračunavati klupske koeficijente u razdoblju od posljednjih 10 godina, a ne 5 kao dosad. Također, sam način izračuna klupskog koeficijenta će biti drugačiji.

Klubovi su dosad koeficijent dobivali za fazu natjecanja do koje su dogurali, za razliku od saveza gdje se bodovala svaka pobjeda i remi. Prema novome, praksa će se izjednačiti, odnosno i klubovi će dobivati bodove za svaku pobjedu ili remi. Prevedeno, dosad su klubovi za neku natjecanja dobivali unaprijed određeni koeficijent, neovisno jesu li do te faze dolazili pobjedama, remijima ili im se potkrao poneki poraz. Primjerice, bilo je potpuno svejedno jeste li do npr. 4. pretkola stigli sa šest remija ili šest pobjeda i sada će se konačno honorirati ta razlika.

Također, klubovi više neće imati pravo na 20 posto nacionalnog koeficijenta koji, u hrvatskom slučaju, iznosi malo više od 25.000. To je značilo da bi naši europski predstavnici imali pravo na malo više od 5.000 bodova plus one klupske. Iznimno, klub može ostvariti pravo na nacionalni koeficijent ukoliko mu je klupski manji od tih 20 % nacionalnog. U hrvatskom slučaju otpadaju Dinamo, Rijeka, Hajduk, a njim se može okoristiti tek netko tko dugo nije igrao značajniju ulogu u Europi. Primjerice, Osijek.

Salzburg (Austrija), 240816.
Red bull arena.
Uzvratna nogometna utakmica play-offa Lige prvaka, FC Salzburg protiv GNK Dinama.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama nakon pobjede.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Još jedna novina jest obračun koeficijenta za razdbolje na proteklih 10 godina umjesto dosadašnjih 5. Dinamu je manje-više svejedno obzirom da duže vrijeme imaju europsku konstantu, Hajduk je u sličnoj situaciji (vratit će mu se koeficijent iz sezone 2010/2011 kada je napravio najveći euro-uspjeh u posljednjih 10 godina igrajući skupine EL), najviše će izgubiti Rijeka obzirom da je u Europi 'živnula' tek proteklih godina, a u sličnoj situaciji je i Lokomotiva.

Također, zanimljivo je dodati da će se honorirati i povijesni trofeji osvojeni u europskim natjecanjima i to ovisno o starosti osvajanja trofeja.

- za titulu u posljednjih 5 godina: Liga prvaka 15 bodova, Europska liga 3 boda

- za titulu od sezone 1992./93. pa do posljednjih 5 godina: Liga prvaka 10 bodova, Europska liga 2 boda

- za titulu prije sezone 1992./93.: Liga prvaka 5 bodova, Europska liga 1 bod

Josko Ponos / Hanza Media
CROPIX

Povijesni koeficijent hrvatske klubove neće pretjerano zanimati obzirom da nisu nikad ništa osvojili u Europi.

Dodajmo da se još raspravlja i o sustavu kvalifikacija za Ligu prvaka kroz koje će ubuduće samo 6 klubova ulaziti u grupnu fazu (26 izravno). Četiri iz Championsroute i dva iz Leagueroute. Raspravlja se o formatu kvalifikacija, prijedloga je nekoliko, ali je izvjesno da će prvak Hrvatske imati manje-više sličan put kao dosad, dok bi doprvaku bilo puno teže nego da se igra po sadašnjem sistemu, ali bi zauzvrat imao nešti lakši put do skupina Europske lige. Sve je na sferi rasprava, ali načelno tako stoje stvari.

Rijeka, 040816. 
Stadion Rujevica.
Uzvratna utakmica 3. pretkola Europa lige, 
Rijeka - Basaksehir. 
Na fotografiji: navijaci Rijeke.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Linker
19. travanj 2024 00:34