Laurence Griffiths/Getty Images / Getty Images
NOVA PRAVILA

UEFA MIJENJA SUSTAV NATJECANJA U LP, ALI NEMA STRAHA 'I dalje je prihvatljiv za manje saveze'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. kolovoz 2016. 09:59

UEFA je potvrdila promjenu sustava natjecanja u Ligi prvaka za trogodišnje razdoblje od 2018. do 2021., išla je na ruku najvećima, ali mnogima omiljeni nogometni spektakl ipak nije pretvorila u zatvorenu zabavu za milijardere.

Hrvatska i države poput nas nisu drastično srezane. Lako je moguće da u novoj shemi HNL neće imati dva predstavnika u Ligi prvaka, kao što bi nam pripalo po aktualnoj, premda će se o tome tek odlučiti, međutim, bojali smo se još gorih vijesti. Po prvotnim informacijama vrata bi bilo gotovo hermetički zatvorena, a srećom nije tako.

- UEFA je napravila kompromis, sustav je i dalje prihvatljiv za manje saveze - prokomentirao nam je Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a.

UEFA je objavila da će po novoj shemi vodeće četiri države imati po četiri kluba izravno, kao i da u nju sigurno idu prvak Europe i pobjednik Europske lige. Uzela si je rok do kraja godine da razradi ostatak kostura kvalifikacija, ali na najvažnije pitanje za nas javno nije dala odgovore. Po dosadašnjoj shemi kroz izlučna nadmetanja 10 klubova je imalo prolaz u skupine, pet po trasi prvak država i pet onih koji nisu prvaci. No, SN doznaju: od 2018. godine pretkola će se igrati za šest mjesta.


Soccer Football - Atletico Madrid v Real Madrid - UEFA Champions League Final - San Siro Stadium, Milan, Italy - 28/5/16
Fifa President Gianni Infantino and Spain's King Felipe 
Reuters / Kai Pfaffenbach
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic / REUTERS

Veći nagradni fond

Kako? Četiri će dobiti prvaci, dakle, to je taj “kanal” u kojem sudjeluje Dinamo od 2009. godine i dosad je imao pet mjesta. Tako će najboljem klubu Hrvatske, tko god on bude, posao biti nešto otežan, ali ne kao što bi se dogodilo da svi igraju zajedničke kvalifikacije, kao negda kad je nalijetao na Arsenal ili Werder. Zato će samo dva mjesta ostati za neprvake, što dovoljno govori koliko će taj put biti težak. O njihovom broju u kvalifikacijama UEFA će tek raspravljati, pa nije do kraja otpala mogućnost da i drugi klub iz naše zemlje bude u tom bubnju, premda je mala, no čak i ako bi dobio šansu vjerojatnost da se probije u Ligu prvaka mjerila bi se u promilima.

Prihvativši dijelom želju giganata da si preurede elitno natjecanje po svojoj mjeri, UEFA je suzila prolaz iz izlučnog ciklusa i povećala broj izravnih ulazaka u skupine, ali zato fino pojačava nagradni fond. I u Ligi prvaka i u Europskoj ligi, čiji format ostaje isti, samo za sudjelovanje u kvalifikacijama, a pogotovo za prolaz, davat će barem 30 posto više. Tako klub koji izbori skupinu LP više neće inkasirati oko 15 milijuna eura, nego 20. Ako ne i više. Veći broj zvučnih klubova u natjecanju donosi obilniji kolač, prvenstveno za njih, ali i za sve druge. Pogotovo su ga pojačale televizije iz Azije koje daju koliko god treba, samo da bi Liga prvaka bila u njihovim programima. Unatoč vremenskoj razlici.

- Ne postoji niti jedno tako spektakulano, vrijedno i sjajno klupsko natjecanje kao što je nogometna Liga prvaka - ističe Vrbanović, komenitrajući:

- Ishod za Hrvatsku nije tako loš, iako smo mogli čitati u prvim najavama nezgodnije scenarije. Put do Lige prvaka je i dalje otvoren. A budemo li nastavili napredovati na ljestvici, jednom bismo mogli imati i izravno klub u skupini - optimist je Vrbanović.


Kakvo je značenje?

Na koji način? Nakon četiri države čije će sada četiri kluba izravno u Ligu prvaka, i one više neće u doigravanje (Španjolska, Njemačka, Engleska i Italija), po dva mjesta trebale bi imati peta i šesta, a po jedno nacije do desete pozicije. To su 24. Usto, u skupini su prvak Europe i osvajač Europske lige.

- Ako bi netko od njih izborio Ligu prvaka kroz nacionalno prvenstvo, tada bi izravan plasman dobila i 11., eventualno i 12. država po rejtingu. Mi smo ovog časa 13. Dakle, nismo daleko - dodao je Vrbanović.

UEFA je tako spriječila još jednu incijativu najjačih klubova da se odcijepe i naprave privatno natjecanje. Bi li to na kraju i njima bilo od koristi golemo je pitanje. Jasno je da su mali morali podnijeti određenu žrtvu, srećom, ona ne mijenja dramatično lice Lige prvaka. Osim što će u skupinama biti poneki “jazavac” manje. Ipak, kako je sve to napravljeno u razdoblju dok UEFA nema predsjednika, jer Michel Platini je odstupio, a novi će biti odabran u rujnu, pravo je pitanje - tko zapravo vodi UEFA-u. Kakvo je značenje nominalno prvog čovjeka, ako se takve odluke donose bez njega i on će ih naslijediti?
OK, Izvršni odbor jučer je amenovao novi sustav koji su predložile Natjecateljska komisija i ECA, ali nije li to smo još jedna potvrda da UEFA ima vladare iz sjene?

------------------------------------------------------------------------

Kako će se puniti Liga prvaka?
16 klubova iz najjačih liga
(Španjolska, Njemačka,
Engleska i Italija)
4 kluba iz liga koje su na
5. i 6. mjestu (2+2)
4 kluba iz liga od 7. do 10.
mjesta (iz svake lige po jedan)
2 kluba osvajači LP i EL iz
prethodne sezone
6 klubova kroz kvalifikacije
(4 put prvaka, 2 put neprvaka)

Linker
26. travanj 2024 21:34