Tom Dubravec / CROPIX
'NIKO, POMOZI!'

Ukoliko Brozović i Kovačić odigraju barem minutu u Osijeku, neće igrati za mlade!

Nije suvišno napomenuti da najnoviji propis UEFA-e zabranjuje igračima više od dva nastupa u istom mini ciklusu
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 12. listopad 2014. 18:31

Jedan navijač, jedan izvjestitelj i jedan igrač dočekali su jučer popodne male Vatrene u buzinskom hotelu Aristos. Skromno zanimanje za reprezentaciju koja “servisira” Vatrene!

Taj igrač zove se Gorupec, o priključivanju je informiran već u petak navečer kad se znalo da zbog žutih kartona otpadaju Župarić i Pavičić. Pozvan je i Šimunović, s kolegama će biti od danas.

Kako šef Nenad Gračan gleda na prvi dvoboj play-offa?

- Engleska je izvrsna, sastavljena od prvotimaca Tottenhama, Manchester Uniteda, Stokea, Norwicha, Hulla. A naši ne igraju redovito...

Dakako. Mitrović i Datković tek počinju, Pjaca i Ćorić su povremeni, Pašalić isto tako, Rebić i Livaja svježi oporavljenici.

- Ne kažem da je to alibi, tek toliko da se zna.

Je li rezultat, 1:2, bolji od igre?

- Mi smo najkritičniji prema sebi. Zaboravljamo da su domaći poslije Livajina gola bili grogi, nemoćni osmisliti pravu akciju, za razliku od nas; Ćorićeva lopta liznula je vratnicu, jedna pak otišla zamalo povrh grede. U međuvremenu su se Englezi oporavili i osokolili pa navalili.

Brojke svjedoče da su bili puno dominantniji jer je posjed lopte otprilike 70:30, u udarcima 18:7, u izravnim prijetnjama mreži 5:1, u kornerima 11:6, u faulima 9:16...

- Pustimo inicijativu ako je više jalova nego konkretna!

Kako izboriti vinkovačko slavlje?

- Nužno je pospješiti protok lopte. U tome smo zakazali. I u razigravanju bokova. Važno je da ne srljamo - neoprezno otvaranje dovelo bi goste u pozicije “jedan na jedan” u kojima su nezgodni. Inzistirat ćemo na još većoj agresivnosti, pokušati se nametnuti i računati s tim da nam je dovoljno 1:0.

Može se pretpostaviti da će i Engleska biti dosta zatvorena, bila je i u petak, plašeći se eksplozije hrvatske nadarenosti; poslije gola sa 11 metara Bijeli nisu ni pokušali otići preko centra, čuvajući minimalnu prednost...

- Vjerujem u svoje nogometaše. Naravno da će biti promjena, one su neminovne i zbog javnih opomena. Spremit ćemo se za partiju šaha u kojoj poguban može biti i banalan previd!

Imamo li realnih izgleda?

- Kako ne bismo imali, pa mi smo Hrvati!

Da, ne poznajemo dokraja ni sami sebe, nema teorije da nas posve upozna protivnik! Što je s pojačanjima iz A-sastava?

- Odmah po slijetanju u Zagreb tehnički direktor Jozak produžio je za Vukovar. Na sastanak s Kovačem.

Gračan moli Brozovića i Kovačića?

- Sumnjam da možemo dobiti Brozovića, koji se ustalio u najboljoj reprezentaciji. Nadam se Kovačiću, bio bi istinski adut.

Nije suvišno napomenuti da najnoviji propis UEFA-e zabranjuje igračima više od dva nastupa u istom mini ciklusu. A i Brozović i Kovačić igrali su u Sofiji. Da, recimo, u ponedjeljak u Osijeku protiv Azerbajdžana odigraju samo minutu, ne bi smjeli biti u postavi mladih dan potom! Prema tome, Niko, pomozi, i mladi su tvoji, oni su te lansirali!

Činjenica je da na stadionu Molineux pred 23.107 navijača Hrvatska nije blistala. Neovisno o atributima partnera dopustila je sebi pretjeranu diskretnost. Poglavito je curilo po desnom boku, što znači da besprijekorni stoper pa i defenzivni vezni Župarić nije odgovarajuće rješenje; bilo bi sasvim drukčije da se tu zatekao Vrsaljko ili Jedvaj! Gračan i suradnici moraju poraditi na kombinatorici, kako nam postava koju ne smatramo odveć tehničkom povremeno ne bi “sakrila loptu”. Naime glavni engleski plusevi su hitrost, robusnost i borbenost, što ne eliminira znanje, ali ono kod većine protagonista nipošto nije suptilno. Nadamo se da će hrvatski majstori biti negostoljubivi na svom terenu, skloni potezima od kojih suparnika boli glava. A da su na djelu i Brozović i Kovačić, kladili bismo se u elegantan prolaz...

Nema zbora ni spora da je ovo prilika koja se ne smije propustiti!

Linker
13. svibanj 2024 15:24