TUGA U ŠPANJOLSKOJ

UMRO TITO VILANOVA Bivši trener nogometaša Barcelone izgubio bitku s tumorom

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 25. travanj 2014. 20:53

Francesc ‘Tito’ Vilanova danas je preminuo u šok-sobi klinike Chiron u Barceloni nakon što je podvrgnut hitnoj operaciji zbog povratka raka grla.

Trener koji je s Barcelonom prošle godine osvojio naslov španjolskog prvaka upravljajući igračima daljinskim upravljačem iz bolničke postelje u New Yorku, od 2011. godine vodio je tešku borbu s rakom grla. Tada mu je odstranjena parotidna žlijezda, ali bolest se nije povukla i Vilanova je morao odustati od trenerske karijere kako bi nastavio liječenje.

Posljednji izvještaji kažu da je 45-godišnjak na redoviti tretman u bolnicu Chiron primljen još prošlog petka, ali da mu se stanje u četvrtak iznenada pogoršalo zbog probavnih smetnji.

Tihi čovjek iz katalonske provincije Girone, igrački i trenerski izdanak La Masijina inkubatora, prvi put je ozbiljnom medijskom pričom postao onog trena kada mu je Jose Mourinho zabio kažiprst u oko. Dvojac se našao u klinču za vrijeme masovnog naguravanja na aut-crti tijekom “clasica” u Superkupu. Do tada su za njega znali samo bolje informirani Barçini kroničari, poglavito oni s uvidom u “Barçu B” koja je tandemu Guardiola - Vilanova poslužila kao odskočna daska do A momčadi.

Tito i Pep su prijatelji i karijerni suputnici od kadetskih dana, igrali su zajedno u mlađim kategorijama “blaugrane”, ali su im se putevi razišli na ulazu u profi-pogone. Guardiola će postati standardni veznjak Barçe, Cruyffova produžena ruka na terenu, a Vilanovu će nogomet odvesti u nomadske vode i sljedećih petnaestak godina nastupat će za Celtu, Badajoz, Mallorcu, Lleidu, Elche i Gramenet.

Guardiola se sjetio Tita u ljeto 2007. kada je krenuo u trenerske vode preuzevši kormilo Barçine B momčadi. Ekspresno su lansirali team iz trećeg razreda u “Segundu B” i dobili poziv da presele kat više. Ostatak priče je povijest. 14 trofeja, među njima i dvije Lige prvaka i tika-taka koja je u svojem vrhuncu nogometni svijet ostavljala bez daha.

Kada ga je 2011. karcinom prvi put izbacio iz ravnoteže, Vilanova se neprimjetno povukao na liječenje i jednako tiho se nekoliko mjeseci kasnije vratio u pogon. Povratak bolesti u prosincu 2012. odjeknuo je, međutim, kao globalna vijest jer je Tito u međuvremenu avanzirao na mjesto šefa Barçine struke.