CROPIX
ANALIZA STRUČNJAKA

'UOPĆE NE SUMNJAM DA ĆE DINAMO U SKUPINI DOĆI DO PONEKOG BODA' Stručnjak analizirao uspjeh Modrih i otkrio njihovu novu snagu

SERGEJ JAKIROVIĆ Trener Gorice komentirao plasman Dinama u skupine Lige prvaka
Piše: Jutarnji ListObjavljeno: 28. kolovoz 2019. 17:20

PIŠE: SERGEJ JAKIROVIĆ

Za početak, odmah bih iskoristio priliku i čestitao Dinamu na ulasku u Ligu prvaka, a ta činjenica najbitnija je iz ove utakmice.

Vidjelo se od početka da će biti jako nezgodno tijekom svih 90 minuta, Norvežani su jako dobro ušli u uzvratni ogled. S druge strane, u fazi obrane Dinamo nije uspijevao dobivati duele, slabo je momčad reagirala na one tzv. druge lopte. Srećom da je Dominik Livaković obranio nekoliko udaraca iz daljine, uz to što je onaj slobodnjak Rosenborga odsjeo na vratnici, jer upitno je u kojem bi smjeru utakmica išla da je ta lopta ušla u mrežu.

Nekako je momčad preživjela to prvo poluvrijeme, a u drugom se jasno vidjelo da su igrači Dinama stajali puno bliže svojem protivniku, ulazili su čvršće u duele i onda je trener Bjelica pogodio s izmjenom Gojak za Hajrovića, a on je uzvratio golom vrijednim Lige prvaka.

Zagreb, 020819.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 3. kola Hrvatski Telekom Prve lige,
GNK Dinamo - HNK Gorica.
Na fotogrfiji: Nenad Bjelica, Sergej Jakirovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ono što je još jedna dodatna vrijednost ovog Dinama je način kako je momčad reagirala nakon primljenog pogotka. Nakon tog gola, pred igračima Dinama stajalo je još 80 minuta igre, no psihički su ostali stabilni, nisu se raspali i pokazali da znaju odigrati na rezultat.

Velika anketa SN - koga biste voljeli u skupini Lige prvaka s Dinamom?

U prvoj jakosnoj skupini nalazi se sedam prvaka najbolje rangiranih europskih liga te Liverpool kao aktualni europski prvak. Bilo koji protivnik iz ovog 'šešira' bit će jako težak.

Ni druga jakosna skupina ne nudi lakog protivnika. Tu su oba madridska kluba, Borussia Dortmund, Napoli, Tottenham, Ajax, Šahtjor i Benfica. Sve velikan do velikana.

Četvrta jakosna skupina nudi neke potencijalne zamke, poput Atalante, Leipziga i Lillea, ali i nekoliko klubova protiv kojih se 'može igrati' pa će tu Dinamo tražiti bodove.

Ipak, bilo je grešaka, najčešće u dodavanjima, a lako moguće da je tu nedostajalo koncentracije, i to je bio problem u igri. Jer vidjeli smo, čim je Dinamo spojio tri dodavanja, kako je preko Mislava Oršića izašao u kontru, ali je nedostajalo zadnje dodavanje. Druga stvar je što su Norvežani stajali nisko u bloku, i bilo je teško izaći iz njihova stiska, dosta su gušili pas-igru “modrih”. Norvežani su inicirali i često se koristili dugim loptama, ali ne bih rekao da Bjeličini igrači nisu bili spremni na to. U pripremi utakmice taj je detalj zasigurno naglašen, prije bih rekao da su Norvežani jednostavno jurnuli više prema naprijed znajući da su u minusu dva gola. I zato su u nekim trenucima bili raspoloženiji i brži.

Ako ćemo poimence, mislim da je Petković radio sjajan posao, ali i da je bio vrlo usamljen u napadu. Bruno je odličan napadač i na ovim prostorima možda najbolji kada treba igrati leđima okrenut golu. Zna zadržati loptu da se vezni igrači mogu priključiti napadu, zna ju odložiti... No, ovaj put nije imao pomoći u napadu, a to je i zasluga Norvežana. Isto kao i u “slučaju” Olma - ne mislim da se on nešto štedi, dapače, mislim da je on jako miran u glavi. On je fantastičan igrač, i stvar je da se njemu posvećuje mnogo pažnje u analizi igre Dinama i često se stavlja naglasak na njegovo zaustavljanje.

Za kraj, još jednom bih čestitao kolegi Bjelici na fenomenalnom rezultatu. Dinamo će igrati Ligu prvaka, u kojoj ga zasigurno očekuje znatno jači tempo, puno brža igra nego u domaćem prvenstvu, uz to što se na toj razini svaka pogreška jako skupo naplaćuje. Ovaj Dinamo je, međutim, ostao na okupu u odnosu na lanjsku Europsku ligu, godinu dana je iskusniji i bolji. Igrači zagrebačkog sastava igranje Lige prvaka mogu shvatiti kao nagradu, ali ne sumnjam da će i tamo doći do ponekog boda.

Linker
19. svibanj 2024 11:25