Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
RIJEČ 'INSAJDERA'

UPOZORENJE ZA MODRE UOČI PRVOG EUROPSKOG ISPITA 'Neka se Dinamo ne prevari, riječ je o jako dobroj momčadi, a polukontre i kontre su im ubitačne'

ANDRIJA BALAJIĆ Danas trener u nogometnoj školi Varaždina, nekad igrač Hapoela Beer Sheve
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. srpanj 2018. 19:06

Andrija Balajić (45) trenutačno je trener u nogometnoj školi Varaždina. Ali prije 18 godina igrao je za Beer Shevu, prvog europskog protivnika Dinama.

- To su bile godine kad je počela afirmacija tog kluba. Prije mene je u tom klubu igrao Giovanni Rosso, koji je otvorio vrata svim nogometašima iz Hrvatske kad je u pitanju Izrael. Rosso je u Izraelu otvorio školu nogometa, tamo živi i radi - kaže nam u uvodu Balajić.

Prije nekoliko mjeseci Balajić je imao ponudu iz Hapoel Beer Sheve.

- Dobio sam poziv da preuzmem jedan dio njihove nogometne akademije, ali se nismo našli. No i dalje sam u kontaktu s ljudima iz tog kluba.

Andrija Balajić (u sredini)
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Andrija Balajić (u sredini)

Pouka i za nas

Prošle godine Balajić je dočekao društvo iz svog bivšeg kluba na utakmici protiv Maribora jer je prijatelj s kapetanom Elyanivom Bardom, danas 36-godišnjakom, koji je s Andrijom igrao u momčadi prije tih 18 godina.

- Kad uspoređujem momčad u kojoj sam igrao s ovom današnjom, mogu kazati da se s godinama jako mijenjala. Recimo, prošle su godine u prvoj udarnoj momčadi imali četiri strana igrača, sada se se opredijelili uglavnom za domaće igrače. Nisu to samo igrači iz njihove nogometne škole, već su uzeli najbolje igrače iz Izraela te neke koji su igrali u inozemstvu. Šef kluba Asi Rahamim, također moj bivši suigrač, posložio je respektabilnu momčad. Hapoel je, praktički, izraelski nogometni projekt, pomno građena momčad kao eksponent tamošnjeg nogometa.

Zagreb, 180618. 
Stadion Maksimir.
Prvi trening i pocetak priprema nogometasa Dinama za sezonu 2018 / 2019. 
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Andrija je u Beer Shevi proveo dvije godine, a kaže da se klub stvarao deset godina te je sad došao na svoj vrhunac.

- Napravili su sjajnu infrastrukturu, to im je bio prioritet. To je pouka i za nas. Posebno su se fokusirali na školu nogometa pa sad proizvode velik broj mladih kvalitetnih igrača. Izgradili su novi stadion, zaista fantastičan kompleks. Također, financijski su ojačali, s tim da im je u napretku itekako pomogao Izraelski nogometni savez.

Balajić je i dalje u stalnom kontaktu s Beer Shevom, posebno s klupskim šefom Rahamimom te s kapetanom Elyanivom Bardom.

- Često se čujemo. Kakva je današnja momčad? Mladi su i poletni. Temelj momčadi čine Izraelci, ali ima i stranaca. Igraju brz i agresivan nogomet. Posebno su opasni u tranziciji igre, tu su najjači. Da se Dinamo ne prevari, riječ je o jako dobroj momčadi.

Balajić upozorava na koje segmente igre Beer Sheve Dinamo mora posebno paziti.

- Polukontre i kontre su im ubitačne. U trenu se otvaraju i kreću prema suparničkom golu. Lopta im u tim trenucima putuje jako brzo, nekad ide na bok, a nekad se u tim tranzicijskim napadima okomito zabijaju prema naprijed. Opasni su po izgubljenoj lopti protivnika.

Lijeva strana bolja

Naravno, osim te najjače, dobre strane, imaju Izraelci i svojih mana.

- Slabiji im je dio momčadi obrana. Kad se napravi pritisak na zadnju liniju, onda su u problemima. To je recimo prošle godine dobro radio Maribor. U tim situacijama, kad im se pritisne zadnji red, teško iznose loptu. Ona nisu u stanju organizirati napad. Također, treba pripaziti na njihovu lijevu stranu, koja im je bolja od desne. Nažalost, nisam pratio Dinamo na ovim pripremama, u Maksimir je stiglo dosta novih igrača, pa ne bih sad mogao povlačiti paralele s Beer Shevom - zaključio je Balajić

Linker
14. svibanj 2024 13:17