Goran Sebelic / CROPIX
U NEMILOSTI TRENERA

USKORO ĆE BITI OD VELIKE VAŽNOSTI ZA HRVATSKU, ALI ŽELI LI IGRATI ZA VATRENE ZNA ŠTO MU JE ČINITI 'Ako se stvari ne promijene tražit ću odlazak'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 29. ožujak 2019. 09:07

U ovome ciklusu, on je odradio gotovo sve. Da nije bilo problema s ozljedom, imao bi, definitivno, 11 od 11. Ovako, propustio je tek posljednju utakmicu kvalifikacija sa San Marinom, kojom smo potvrdili Euro, a onda i prijateljsku utakmicu s Francuskom.

I bez toga Borna Sosa (21) definitivno je momak koji je pozvan pričati o rezimeu, ali i planovima najpotentnije hrvatske mlade vrste od devedesetih do danas...

- Dojam je odličan. Osigurali smo Euro, a onda u prijateljskim ogledima s najboljima (Francuska, Italija), dobili značajne odgovore. Koji kažu da se ne trebamo ničega bojati i da smo spremni za ludo ljeto u Italiji - u startu će raspoloženi Sosa, koji je protiv Italije (2-2) odigrao 64 minute, nakon čega je mjesto prepustio Petru Mamiću...

ŠIROKA BAZA

- Istina je da smo nakon skupine s Grčkom i Češkom željeli što jače moguće suparnike da vidimo gdje smo u odnosu na one koji pucaju na vrh. A u ta smo dva dvoboja dokazali da smo jaki. I u Italiji smo protiv domaćina, što je osobito važno, pokazali karakter te se vratili nakon deficita od dva gola razlike, što je dodana vrijednost našoj kvaliteti, slažem se s vama...

Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images
Bongarts/Getty Images

Pogotovo jer smo se u oba ta susreta vraćali i izborili remi, i to bez tri važna stupa ove generacije: Ćalete-Cara, Vlašića i Brekala.

- I vidjeli da izbornik neće imati lak zadatak probrati nas 23 koji će otići na kontinentalnu smotru koju, nije fraza, svi sanjamo i jedva čekamo. Pokazali smo da imamo široku bazu i da uz dečke koji su iznijeli kvalifikacije, postoji još niz igrača koji se s pravom nadaju pozivnici.

U prijevodu, bez pretjerivanja, Gračan trenutačno na radaru ima tridesetak igrača, a neki, poput, recimo, Ćorića i Balića, trenutačno nisu ni blizu. Kadar je raznovrstan i jak, pogotovo na nekim pozicijama, poput Sosine, gdje uz njega borbu biju i Mamić, ali i Bradarić, Hajdukov projekt budućnosti.

Ispada da u mladoj reprezentaciji imamo bolje opcije za tu poziciju nego u A vrsti...

- Niti slučajno ne želim ispasti hvalisavo, jer, uostalom, ovo je mlada reprezentacija, A vrsta je nešto čemu svi stremimo i nadamo se, ali do nje tek treba doći. Iz pozicije U21, mogu tvrditi da imamo potencijala i da bismo doista mogli mirno spavati, no u prvome redu za najviše se kote tek trebamo izboriti.

LEIPZIG, GERMANY - SEPTEMBER 26:  Borna Sosa of Stuttgart runs with the ball during the Bundesliga match between RB Leipzig and VfB Stuttgart at Red Bull Arena on September 26, 2018 in Leipzig, Germany.  (Photo by Matthias Kern/Bongarts/Getty Images)
Matthias Kern/Bongarts/Getty Images

Pogotovo u klubovima, gdje situacija s minutažom nije blistava.

- I izbornik je to naglasio, i potpuno je u pravu. Iako smo snažni, kvalitetni i ambiciozni, moramo se pobrinuti za bolji status u klupskom nogometu, o čemu, opet, ovise objašnjivi i neobjašnjivi razlozi. Za sebe u ovome času, što se tiče moje situacije u Stuttgartu, mogu govoriti o ovome drugome; naime, zaista ne znam zašto sam ove sezone odigrao samo osam susreta, no trudit ću se i raditi, a ako se situacija ne popravi do ljeta, razgovarat ću s ljudima u klubu, jer za mladog igrača klupa definitivno nije rješenje.

KVALITETA ZA VRH

Jedno od rješenja definitivno bi bio pravi rezultat na Euru, gdje u skupini s Francuskom, Engleskom i Rumunjskom, ne smije biti niti najmanjeg kiksa.

- Naša se ambicije i planovi nisu niti centimetra promijenili u odnosu na kvalifikacije. Ove dvije prijateljske utakmice samo su potvrdile ono o čemu razmišljamo: bez dvojbe imamo najviše moguće ambicije. Zaista mislim da smo jaki i da možemo mnogo. Igrat ćemo svoju igru, i ako ne bude ozljeda i budemo li u najsnažnijem sastavu, sve ono što najavljujemo i o čemu pričamo, po meni se može ostvariti. Da, naš osnovni plan ostaje borba za plasman na Olimpijske igre, minimalno - potvrdio je bilo mlade svlačionice Borna Sosa.

Linker
20. travanj 2024 06:48