Bogdanović i Simon
 REUTERS/Jim Young
POLOŽEN NOVI VELIKI ISPIT

HRVATSKA U DRAMATIČNOJ ZAVRŠNICI SRUŠILA BRAZIL Sjajni Bogdanović utišao je navijački delirij

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija ostvarila je drugu pobjedu na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru svladavši u susretu 3. kola domaćina Brazil sa 80-76 (19-17, 22-14, 18-19, 21-26). Hrvatsku je do pobjede vodio Bojan Bogdanović sa 33 koša, Dario Šarić je dodao 15, dok su u sastavu Brazila najefikasniji bili Leandro Barbosa sa 16 i Marquinhos sa 12 pogodaka.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 11. kolovoz 2016. 15:12

HRVATSKA - BRAZIL 80-76 (19-17, 22-14, 18-19, 21-26)

Carioca Arena 1

HRVATSKA: Babić 2, Krušlin, Stipčević, Simon 6, Hezonja 6, Šarić 15, Ukić 7, Planinić 5, Bilan 6, Šakić, Arapović, Bogdanović 33

BRAZIL: Neto, Felicio, Benite 5, Huertas 10, Garcia 6, Guilherme 11, Nene 5, Marquinhos 12, Barbosa 16, Lima 11, Hettsheimer, Luz

SUCI: Rižik (Ukrajina), Vazquez (Portoriko) i Latisevs (Latvija)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barbosina četiri poena i Marquinhosova trica donijeli su Brazilu uvodnu prednost od 7:2, a Hrvatska je krenula na 9:4.

Bojan Bogdanović je dobro otvorio utakmicu, priključio se kapetan Roko Ukić s tri od tri (sedam poena) u prvih šest minuta, a u drugom dijelu prve četvrtine situacija na parketu je bila potpuno izjednačena. Prvi egal upisan je kod 9:9, sljedeći dva napada kasnije kad je na Huertasovu tricu odgovorio Bogdanović, došli su Brazilci do 17:17 i 19:19 odmah na startu druge četvrtine da bi nam prvu osjetniju prednost donio Dario Šarić.

Iako u prve dvije utakmice olimpijskog turnira nije pogodio nijednu tricu, Šarić je dvije u razmaku od tri minute postavio 29:22. I nije se Hrvatska time zadovoljila. Obrana je funkcionirala gotovo besprijekorno, dok su se u napadu Bogdanoviću stalno priključivali suigrači. Tako je svoju drugu tricu na utakmici u 17. minuti pogodio i Mario Hezonja, a najvećih +12 je Bogdanović postavio (39:27) koš-faulom.

Izuzetno raspoložen je bio Bojan u prvih 20 minuta, koje je zaključio ubačajem za održavanje dvoznamenkaste (41:31) razlike na poluvremenu. Ukupno je u prvom dijelu naš najbolji strijelac stavio 16 poena, za dva je gađao 5-5, a trice 1-3. Bio je racionalan i vrlo ubojit, a suigrači su ga tražili i dva puta pronašli na ziceru nakon sjajnih "cutova" u reket...



Za razliku od početka utakmice, Aco Petrović je odlučio drugo poluvrijeme otvorio s Krunom Simonom, koji je zauzeo svoje mjesto u petorci nakon što je startao Hezonja. Ideja je bila jasna. Po izlasku iz svlačionica je Petrović očekivao i dobio agresivniji Brazil. Ali nije odmah dobio ono što je htio sa Simonom pa su domaći serijom 8-2 poništili dvoznamenkastu prednost. Srećom, taj nalet je brzo zaustavljen zahvaljujući Bogdanoviću, igra je stabilizirana i do 17. minute se naša obrana pobrinula da na drugoj strani Kruno Simon tricom donese najvećih 14 razlike (55:41). Osim visoke prednosti dobro je bilo i to što naša reprezentacija nije dopuštala navijačima da se potpuno uključe u utakmicu. Naime, kao što igračima treba poticaj s tribina, tako i navijačima ponekad treba poticaj da se probude. A Brazilci ga svojim ljudima na tribinama nisu davali, odnosno Hrvatska se pobrinula da svaki šut domaćina bude težak, a samim time nije puno toga ulazilo.



Shvatio je to Leandro Barbosa, koji je dvicom i tricom u završnici treće četvrtine pokušao probuditi sve Brazilce u dvorani. Priključio mu se Nene s četiri uzastopna poena i Carioca Arena je na ulazu u posljednju četvrtinu postala - pakao. No, Hrvatska je i dalje bila u izuzetnoj dobroj situaciji, na +9 prije završnih 10 minuta...

Kad je posljednju četvrtinu zakucavanjem iz kontre otvorio Bogdanović, a na to se tricom iz dotrčavanja nadovezao Simon, osam minuta prije kraja se ukazala prilika za prelomiti utakmicu. Nije iskorištena jer su Babosa i još jedan veteran - Alex Garcia spustili Brazilce na zaostatak od samo šest razlike. Onda su na Bogdanovićevu tricu sa svojima odgovorili Barbosa i Giovannoni, čiji je ulazak u igru izgledao kao potez očajnika izbornika Rubena Magnana. Ali upalilo je jer su naši počeli gubiti lopte u serijama pa su Brazilci u tim trenucima dobili tri napada na -3. Ali nijedan od tih nisu iskoristili da bi Bogdanović dvije i pol minute prije kraja stavio tešku tricu, Barbosa napravio korake, a Šarić pogodio još jednu tricu. Domaćin se još jednom vratio tricama Garcije i Giovannonija, a za +5 minutu prije kraja Bogdanovićev promašaj pospremio Šarić.

Nakon tri kola Hrvatska ima omjer 2-1 i nadomak je plasmana u četvrtfinale, dok je Brazil pao na omjer 1-2.

Kasnije u ovoj skupini još igraju Nigerija - Španjolska (0.00 sati) i Litva - Argentina (3.30 sati).

Hrvatska će u 4. kolu igrati protiv Nigerije u nedjelju u 3.30 sati ujutro po hrvatskom vremenu.

--------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

10' - Šarić zabija ispod koša za plus 5. Marquinhos zabija jedno od dva slobodna bacanja 24 sekunde prije kraja. Hrvatska vodi sa plus 4. Bogdanović zabija jedno slobodno bacanje i Brazilci imaju napad 20.8 sekundi prije kraja. Novi koševi Bogdanovića iz slobodnjaka i Hrvatska odlazi na plus 7. Ali Guilherme zabija ispod koša i vraća nadu Brazilcima. I završena je utakmica. Hrvatska je pobijedila 80:76. Druga je to pobjeda momčadi Ace Petrovića na turniru nakon one protiv Španjolske.

9' - Tricu zabija i Šarić, ali Brazilci uzvraćaju s dvije trice.

8' - Nova trica Bogdanovića. Zabio je 30 poena.

7' - Barbosa je neometan promašio tricu za izjednačenje, a Hrvatska gubi loptu u napadu.

5' - Nova trica Brazilaca izaziva delirij u dvorani.

4' - Trica Bogdanovića, ali Barbosa uzvraća na isti način.

3' - Garcia zabija iz slobodnjaka za minus 8. Potom Garcia zabija i iz igre i diže publiku na noge.

2' - Ali Hrvatska odmah uzvraća istom mjerom. Tricu je zabio Simon.

1' - Sjajna blokada Šarića i zakucavanje Bogdanovića iz kontre, ali Marcelinho uzvraća tricom.

TREĆA ČETVRTINA

10' - Planinić je siguran s linije slobodnih bacanja. Lijepa akcija Brazilaca i zakucavanje Nenea. U zadnjem napadu Hrvatska je izgubila loptu, a Nene je zabio s poludistance šut koji inače ne zabija. Šteta jer je Hrvatska u posljednju četvrtinu mogla ući s većom prednošću. Ovaku ulazi s vodstvom 59:50.

9' - Mini serija Brazilaca 5:0 prekinuta je koševima Bogdanovića iz slobodnjaka.

7' - Sjajan period igre hrvatske reprezentacije. Simon je sada zabio tricu za plus 14 što je najveća prednost u utakmici. Hrvatska je sjajno odbila početni nalet Brazilaca.

6' - Novi koševi Bogdanovića, ovoga puta iz igre. Bojan je zabio već 18 koševa. Opet se lakše diše. Sjajan prodor Babića za plus 11.

5' - Bogdanović zabija s linije slobodnih bacanja.

4' - Zakucavanje Lime koje je podiglo brazilsku publiku. Hrvatska prednost se istopila na svega plus 4.

3' - Novi poen Brazila koji je napravio seriju 8-2.

2' - Lima zabija tri poena u istom napadu. Žestok start Brazilaca u drugom dijelu.

1' - Bilan zabija na početku treće četvrtine. Brazilci uzvraćaju tricom, a Ukić promašuje.

DRUGA ČETVRTINA

10' - Marquinhos zabija ispod koša, a Brazilci su smanjili na minus 10. Brazilci zabijaju dva slobodna bacanja, ali Bogdanović polaže za plus 10 vodstvo Hrvatske na odmoru. Hrvatska na odmor odlazi s vodstvom 41-31. Drugu četvrtinu Hrvatska je dobila s 22-14.

9' - Koš i faul za Hrvatsku. Bogdanović je zabio pod košem, a potom i dodatno slobodno bacanje. Sada je na 14 koševa.

8' - Koš i faul za Benitea, tri koša Brazilaca u jednoj akciji. Krasan koš Bogdanovića koji odlazi na 11 poena. Benite uzvraća tricom, ali Hrvatska ima Hezonju. Bila je to prava NBA trica.

7' - Krasna akcija i zakucavanje Bilana. Hrvatska je otišla na plus 9 nakon serije 12-1.

6' - Bogdanović je faulirao Nenea pri zakucavanju. Dobar prekršaj. Brazilski centar zabio je jedno slobodno bacanje. Druga trica Šarića za plus 7 Hrvatske.

4' - Krasan prodor i koš Šarića za plus pet vodstvo Hrvatske.

2' - Brazil drugu četvrtinu otvara serijom 4:0. Ali tricom uzvraća Šarić.

PRVA ČETVRTINA

10' - Puno je pogrešaka na obje strane u posljednje dvije minute. Planinić zabija svoje prve koševe danas i Hrvatska na kraju prve četvrtine vodi 19:17.

9' - Novi koš Bogdanovića iz reketa. Zabio je sedam koševa dosad.

6' - Prvo vodstvo Hrvatske nakon trice Ukića.

5' - Trica na tricu, Marcelinho i Bogdanović.

4' - Prva trica Hrvatske - Hezonja. Potom Ukić zabija skok-šut za izjednačenje.

3' - Barbosa zabija pod košem i vraća Brazilce na plus 5. Ukić zabija iz kontre, ali i Huertas uzvraća poenom.

2' - Šarić je fulao čisto polaganje, a Marquinos zabija tricu. Bogdanović potom stavlja prve hrvatske koševe.

1' - Bilan je promašio prvi hrvatski napad. Na drugoj strani je zabio Barbosa za Brazilce.

---------------------------------------------------------------

Linker
19. svibanj 2024 17:30