Ćorluka slavlje naslov
 Epsilon/Getty Images / Getty Images
SJAJNE VIJESTI ZA IZBORNIKA

VATRENI DRMAJU EUROPOM! DO MAKSIMALNIH 26 TROFEJA MOŽE ČAK 17 DALIĆEVIH JUNAKA Hrvati se opasno 'naoružali kantama' uoči završne bitke u Rusiji

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. svibanj 2018. 17:28

Vedran Ćorluka u subotu je postao peti hrvatski reprezentativac koji se može pohvaliti da je u sezoni koja će biti okončana Svjetskim prvenstvom u Rusiji došao do velikog trofeja.

Računajući isključivo igrače koji su bili na širem popisu izbornika Zlatka Dalića za turneju u Sjedinjenim Američkim Državama u ožujku, prije Ćorluke svoju su sezonu trofejnom učinili veznjaci madridskog Reala Mateo Kovačić i Luka Modrić, napadač Standarda iz Liegea Duje Čop te Ivan Rakitić iz Barcelone.

Bog je tako htio

Kovačić i Modrić već su uzeli dva Superkupa i popeli se s Realom na vrh svijeta, a do četvrtog trofeja mogu doći za 19 dana u Kijevu protiv Liverpoola u finalu Lige prvaka.

BARCELONA, SPAIN - MARCH 22:  Ivan Rakitic of Barcelona takes on Luka Modric and Toni Kroos of Real Madrid CF during the La Liga match between FC Barcelona and Real Madrid CF at Camp Nou on March 22, 2015 in Barcelona, Spain.  (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images

Čop je sa Standardom uzeo Belgijski kup, Rakitić je prvak Španjolske i osvajač Kupa, a Ćorluka je, eto, u svoju kolekciju trofeja nakon dva prvenstva Hrvatske te po jednog Kupa i Superkupa, uz dva Ruska kupa, uvrstio i titulu osvajača prvenstva Rusije.

- Htjeli smo trofej osigurati još u Krasnodaru, ali Bog je htio da titulu proslavimo na punom stadionu pred našim navijačima. Stvarno ne znam što bih rekao nakon ovog, ovo je uspjeh svih nas u klubu. Na dresu nosim broj 14, a Lokomotiv je postao prvak nakon 14 godina. To je sudbina! Hvala navijačima, ovaj naslov tek je početak - poručio je Ćorluka nakon subotnje pobjede protiv Zenita u kojoj je odradio samo prvo poluvrijeme.

TALLINN, ESTONIA - MARCH 28:  Duje Cop of Croatia looks on during international friendly between Estonia and Croatia at A. le Coq Arena on March 28, 2017 in Tallinn, Estonia.  (Photo by Joosep Martinson/Getty Images)
Joosep Martinson/Getty Images

Razloga za zabrinutost nema, barem tako kaže njegov klupski trener Jurij Sjomin:

- Ćorluka je imao problema prije utakmice i njegov nastup protiv Zenita bio je upitan. Mogao mi je reći da ne želi igrati, ali nije, nastupio je, no nismo htjeli riskirati. Lakše se ozlijedio i dao Bog da na Svjetsko prvenstvo ode u optimalnoj formi.

Pet igrača, sedam različitih trofeja, ukupno njih deset ako ćemo gledati pojedinačno.

Nije neka impozantna brojka, ali klupska sezona još nije završena, tako da na tome priča sigurno neće stati. Ukupno 14 igrača iz Dalićeva kadra još može do trofeja, neki su bliže, nekima je u igri samo još teorija.

Bila bi stvarno senzacija da Filip Bradarić i Marin Leovac osvoje naslov prvaka Hrvatske s Rijekom, jer tri kola prije kraja prvenstva zaostaju za Dinamom sedam bodova.

Otići će do sedam

Leovac je u prvom dijelu sezone igrao za PAOK, koji se nalazi u finalu Grčkog kupa, no lijevi bek Rijeke u tom natjecanju ove sezone nije upisao nijedan nastup za solunski klub. Nadati se više ne mora ni Marko Rog, čiji će Napoli sigurno ponovno izgubiti utrku za scudetto s Juventusom.

Brojka od pet trofejnih Vatrenih gotovo će se sigurno povećati na brojku sedam, iako, ako gledamo iz drugog rakursa, možemo govoriti i o nedodirljivoj devetorici nogometaša. Mario Mandžukić je član Juventusa, sigurnog prvaka Italije, koji će imati priliku uzeti i Talijanski kup.

Cropix

Isprepletene priče

U tom je natjecanju jednom na klupi ove sezone bio današnji član Schalkea Marko Pjaca, koji je jesenas triput bio u kadru Juventusa u Serie A. Trofej(e) Stare dame možemo pripisati i njemu.

Ista je situacija i s Josipom Pivarićem, koji ove sezone nije igrao za zagrebački Dinamo s kojim će naslov prvaka Hrvatske, možda i uzimanje Rabuzinova Sunca, proslaviti Dominik Livaković, ali je jednom na startu sezone bio na njegovoj klupi.

Pivarić će u srijedu imati priliku s Dynamom Kijev doći do naslova pobjednika u Ukrajinskom kupu protiv Šahtara, a na toj utakmici u priču se uključuje i Domagoj Vida.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Greece vs Croatia - Karaiskakis Stadium, Piraeus, Greece - November 12, 2017   Croatia's Domagoj Vida and Croatia's Dejan Lovren celebrate after the match   REUTERS/Costas Baltas
REUTERS

S Bešiktašem definitivno neće do trofeja, ali prošle jeseni bio je član Dynama. Tada je, doduše, oba odigrana sraza u Ukrajinskom kupu preskočio zbog ozljeda.

Isprepletenost hrvatskih reprezentativaca nastavlja Matej Mitrović, igrač Bešiktaša na posudbi u Club Bruggeu. Mitrović je prošle sezone u zimskom prijelaznom roku napustio Rijeku i otišao u Istanbul, ali bio je dio generacije koja je na Rujevicu donijela povijesnu dvostruku krunu.

Danas je Mitrović jedan od devetorice aktualnih Vatrenih koje još čeka borba za klupski trofej do kraja sezone, 24-godišnji Slavonac s Club Bruggeom pod vodstvom trenera Ivana Leke sigurno korača prema tituli prvaka Belgije.

Osim već spomenutih Mandžukića, Livakovića i Pivarića, finala još čekaju Dejana Lovrena s Liverpoolom (Liga prvaka), Šimu Vrsaljka s Atleticom (Europska liga), Zorana Nižića s Hajdukom (Hrvatski kup), Nikolu Kalinića s Milanom (Talijanski kup) i Antu Rebića s Eintrachtom (Njemački kup).

U idealnom raspletu, ne računajući one praktički nemoguće, do barem jednog klupskog trofeja ove sezone može doći 14 hrvatskih reprezentativaca (čak 17, računamo li Leovca, Vidu i Pjacu), a ukupni broj trofeja u 16 različitih natjecanja maksimalno se može popesti na 20. Ili 26 u 17 natjecanja (Leovac i PAOK u Grčkom kupu), ako moguće trofeje klubova u kojima su počeli sezonu pripišemo i Pivariću, Leovcu, Vidi i Pjaci.

Napad na Belgiju

Prošle sezone je 12 igrača iz aktualnog reprezentativnog kadra došlo do trofeja u 16 natjecanja, a ukupan broj pojedinačnih trofeja bio je 22, odnosno 24 (Mitrovićeva dvostruka kruna s Rijekom).

Prvaci su aktualni Vatreni lani bili u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Turskoj i Hrvatskoj, sada su izgubili francusku i tursku krunu, ali mogu je osvojiti u Belgiji.

Linker
02. svibanj 2024 05:35