Damir Krajac / CROPIX
OPRAVDAO POVJERENJE

VATRENI KOJEG NAJMANJE POZNAJETE OPISAO TRENUTAK KAD JE SAZNAO DA MU SE PRUŽA VELIKA PRILIKA 'Uhvatila me euforija, morao sam sâm sebe stišavati...'

KARLO BARTOLEC ZA SN Desni bek Kopenhagena protiv Slovačke je imao službeni natjecateljski debi za Hrvatsku
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. rujan 2019. 17:23

O Karlu Bartolecu šira javnost najmanje zna. Petak nikad neće zaboraviti, jer debitirao je u službenoj utakmici, a to baš i nije očekivao kad se probudio.

- Prišao mi je izbornik Zlatko Dalić nakon doručka i kazao: “Tin Jedvaj je ozlijeđen, neće moći - igraš.” Znao sam od večer prije da Tin ima problema sa zadnjom ložom, međutim ne i da neće igrati.

Kako ste to doživjeli?

- Uhvatila me euforija. Bio sam oduševljen, morao sam sâm sebe stišavati, natjerati se da stanem na loptu. I koncentriram na obveze koje ću imati na terenu.

Opravdao povjerenje

Netko će takvu priliku ugrabiti, dat će mu sjajan poticaj, ali pojedinima se odsjeku noge.

- Jasno da sam bio sretan, da sam to doživio kao najveći izazov. Cijeli se život trudim da bih jednom dočekao takvu priliku, pa nema šanse da se uplašim. Htio sam pokazati da se na mene može računati i da mogu pomoći ekipi. Na terenu sam se osjećao dobro, a kako je igra tekla, i sve bolje. Odigrali smo vrhunski protiv reprezentacije koja je puno bolja nego što je izgledala jer joj mi nismo dopustili ništa. Dogovor je bio da stisnemo odmah, u prvih 15-20 minuta. Do gola nam nisu došli u tom razdoblju. Zadovoljan sam svojom igrom. Hvala izborniku što mi je dao priliku. Govorilo se o opciji bi li to mogao igrati Vida, a Mitrović da uskoči na stopera, međutim Dalić je odabrao mene, što doživljavam kao kompliment. I nisam dvojio da mu se moram odužiti. Mislim da sam opravdao povjerenje.

Trnava, 060919.
Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2020. godine, Slovacka - Hrvatska.
Na fotografiji: Karlo Bartolec.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Navijači su također euforični, govori se o rapsodiji, o briljantnim potezima i potencijalu.

- Mnogi me zovu, šalju poruke, čestitaju, Nakon poraza od Mađarske bilo je razočaranje, ali sad smo podsjetili na Rusiju.

Bartolec je s 24 godine okusio što je igrati za Hrvatsku “prave” utakmice, vjeruje li da će nakon Slovačke puno češće biti u startnoj postavi?

- Vjerujem. Svi su vidjeli da mogu, izvedba cijele ekipe bila je odlična, mislim da sam stekao kredit.

Očekujete da će biti među 23 na Euru?

- Svi koji smo pozvani u reprezentaciju, za ovu i bilo koju drugu akciju očekujemo da ćemo se dokazati i ostati u kadru, a pogotovo da ćemo igrati na Europskom prvenstvu. Imam se pravo nadati da ću se naći na listi 23 na poziciji desnog beka. Tu smo Šime Vrsaljko pa ja, baš kao specijalist za mjesto desnog braniča.

U mlađim uzrastima igrao je za Dinamo i Lokomotivu, s Kajzerice je zaputio u Nordsjaelland, a ovo je za njega posebna godina, potpisao je za Kopenhagen, koji je za njega platio 2,67 milijuna eura odštete. Imao je ranije i deset nastupa za mlade reprezentacije, po pet za juniore i U-21.

- Idem korak po korak, postupno razvijam karijeru. Nisam težio da pod svaku cijenu iz Lokomotive odem u neki veći klub, Nordsjaelland mi je bio savršen da se pokažem u Danskoj, sad sam opet otišao jednu stepenicu više, u Kopenhagen. Igrat ćemo u skupini Europske lige, to će biti nova šansa za dokazivanje i stjecanje dodatnog iskustva u međunarodnim susretima.

Značajan zadatak

Mogao ih je uvesti u Ligu prvaka, ali je nakon njegova udarca iz jedanaesterca protiv Crvene zvezde lopta visoko preletjela vratnicu. Da je zabio, prošli bi. Te je večeri opisivan kao jedan od tragičara jer se u raspucavanju griješilo na veliko. Nešto i zbog lošeg terena, na što se sâm žalio. Sada su otvorene nove perspektive. Vidi li se kao igrač za lige Petice?

- Naravno, preferiram Bundesligu, rado bih se okušao u njoj. Nogomet koji se igra u Njemačkoj meni je omiljen.

Ni on na startu karijere nije bio bek.

- Počeo sam kao krilo, u kadetima sam prebačen na poziciju braniča. Uzor mi je Dani Alves, uvijek sam ga najviše cijenio.

Zato što je i Brazilac jak ofenzivno? Zbog izvrsnog bacanja auta uspoređuju vas s Englezom Delapom, a mi bismo mogli i Dancem Knudsenom.

- Zbog kompletne igre. Volim se pridodati napadu, kao što je radio i Dani Alves, međutim za beka je temelj obrana. Nju treba odigrati na najvišoj razini, a potom koliko još stigneš pridonijeti. Dani Alves je primjer desnog beka kakav bih htio biti.

U nedjelju je bio sastanak stožera i momčadi, koja je tema dominirala?

- Da moramo biti ozbiljni i pobijediti. Nemamo o čemu drugom ni razgovarati. Ako svladamo Azerbajdžan i Mađarsku, ići ćemo na Euro. Zato je pred nama još jedan značajan zadatak, bodovi su opet vrlo bitni.

Kako vidite ekipu Nikole Jurčevića?

- U Zagrebu su pokazali da mogu biti vrlo opasni ako im dopustimo. Pretpostavljam da će se braniti i tražiti kontre, ali dobit ćemo mi to. Siguran sam - bez kolebanja je zaključio Vatreni iz Brezovice.

Linker
30. travanj 2024 04:39