AFP
PRESKAČE RUSIJU

Vatreni ogorčen zbog glasina: 'Glupost, nema krize, od 18 golova kriv sam za jedan!'

Ne bih se razbacivao velikim prognozama sedam mjeseci uoči finalnog turnira. Istina je da imamo velike igrače u najvećim svjetskim klubovima, ali ključ dobrog rezultata uvijek je atmosfera među igračima
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 13. studeni 2015. 09:46

Nisam odradio normalan trening otkako sam se priključio reprezentaciji, stalno sam na terapijama. Stigao sam iz kluba s ozljedom kvadricepsa i aduktora koju vučem posljednja dva tjedna. Liječnici u Monacu su me ‘krpali’ tako da izdržim utakmicu, ali ne vjerujem da ću se oporaviti do meča s Rusima, rekao je Danijel Subašić.

Hrvatski vratar našao se ovih dana pod L’Equipeovim povećalom nakon što je njegova obrana od armiranog betona počela učestalo pucati zbog čega je Subašić već 18 puta kapitulirao u Le Championnatu.

Žestoko treniram

Cijelu prošlu sezonu samo 26 golova u francuskoj ligi, sada već 18 poslije samo 13 kola. Kažu da vam nedostaje vratar kalibra Romera ili Stekelenburga da vam puše za vrat i podiže motivaciju?

- Glupost! Od 18 golova koje sam primio u prvenstvu krivac sam za jedan, najviše dva, ali generalno se u mojim nastupima ništa nije promijenilo. Treniram jednako žestoko kao i kada su u klubu bili stariji i ozbiljniji konkurenti od ovih mlađih golmana koji su ih zamijenili. Na utakmice izlazim s istim samopouzdanjem, samo što sam u međuvremenu ostao bez polovice standardne obrane. Stoper Abdennour je otišao u Valenciju, lijevi bočni Kurzawa u PSG, defenzivni veznjak Kondogbia u Inter. Na njihova mjesta stigli su mladi igrači koji se tek trebaju prilagoditi i usvojiti naš stil od prošle sezone. Taj nogomet bazirao se na naglašenoj kolektivnoj igri. Svi se branimo, svi napadamo, nitko ne prisvaja zasluge.

Kada se vratar nađe izoliran na streljani i prečesto vadi loptu iz mreže, sportski direktori refleksno krenu tražiti krivce. Ako nije glavni trener, onda je krivac barem trener vratara, rezonirali su u Monacu i odlučili otpustiti Andrea Amitrana. Onda je, pisali su francuski novinari, na scenu stupio Subašić i spasio posao suradniku s kojim radi od dolaska u kneževinu...

- Nisam ja ništa spasio, spasila ga je njegova požrtvovnost i lojalnost klubu. Nakon jedne utakmice došlo je do prepirke između njega i sportskog direktora, a ja sam se samo zauzeo za čovjeka s kojim od prvog dana u Monacu sjajno surađujem, koji je uvijek na dispoziciji, spreman za rad, iskusan, pozvan dati savjet.

Turbulentno u posljednje vrijeme nije samo u Monacovoj svlačionici, dojam je da je cijeli francuski nogomet na rubu eksplozije nakon afere s Platinijevom korupcijom i priče o reketu lyonskog podzemlja kojem u iznudi sekundira Karim Benzema. Nije neka uvertira za Euro 2016?

- Te stvari prepustimo Francuzima neka ih rješavaju. Siguran sam da će se stvari brzo raščistiti i da će se nogomet brzo vratiti svojim normalnim tokovima. ‘Trikolori’ sada igraju prijateljsku utakmicu s Njemačkom, stvara se dobra atmosfera oko te utakmice, vidjet ćete da će Stade de France biti pun kao šipak.

Pomoć Talijana

U nacionalnoj momčadi igrači su se prilagodili režimu rada Ante Čačića?

- Za početak htio bih se zahvaliti Niki Kovaču na dobroj suradnji kakvu ćemo, sudeći prema prva dva okupljanja, imati i s Antom Čačićem. Novi izbornik je uspio podići momčad za kratko vrijeme, plasirali smo se na Euro uz nesebičnu pomoć Talijana, a za dalje... Ne bih se razbacivao velikim prognozama sedam mjeseci uoči finalnog turnira. Istina je da imamo velike igrače u najvećim svjetskim klubovima, ali ključ dobrog rezultata uvijek je atmosfera među igračima, homogenost, momčadski nastup.

Linker
19. svibanj 2024 20:27