CROPIX
POGLED U RETROVIZOR

VATRENI, OPREZ Upozoravajuća tradicija iz Poljske i Ukrajine zove na maksimalnu ozbiljnost!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. lipanj 2016. 10:16

Što nam kaže povijest, kako su na velikim natjecanjima prolazile momčadi koje su pobijedile u prvoj utakmici na turniru. Teško je uspoređivati, budući da je ovo prvi Euro na kojem igraju 24 reprezentacije koje odlaze među 16 najboljih.


Isti je sustav nekad bio i na svjetskim prvenstvima, no samo na SP-u 1994. igrale su 24 reprezentacije, a za pobjedu se dobivalo tri boda. Tada je u SAD-u Norveška krenula trijumfom protiv Meksika, ali nije uspjela proći skupinu. Iako su na kraju osvojili četiri boda, Norvežani su ispali jer su i svi ostali suparnici skupinu okončali s istim brojem bodova.


Na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine start s pobjedom pogotovo nije značio konačan uspjeh. Rusija je u 1. kolu pobijedila Češku, Danska je bila bolja od Nizozemske, Hrvatska od Republike Irske, a Ukrajina od Švedske.


Nijedna od te četiri reprezentacije usprkos startnom trijumfu nije uspjela proći u četvrtfinale Europskog prvenstva. Definitivno upozoravajuća tradicija, jasna poruka da još ništa nije gotovo, iako, ponavljamo, prolaz u nokaut fazu Europskog nogometnog prvenstva nikad nije bio lakši nego sada u Francuskoj...

Linker
19. svibanj 2024 01:01