Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
OMJER SA SKANDINAVCIMA

VATRENI VS SJEVERNJACI Hrvatska s Islanđanima ima najbolji skor, a Šveđani ovako plaše svoju djecu: 'Ako budeš zločest, doći će ti Hrvat'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. lipanj 2017. 17:19

Knjiga profesora Bože Skoke “Kakvi su Hrvati” ima jedno zanimljivo poglavlje u kojem se navodi kako su Šveđani svoju djecu plašili - Hrvatima! U srednjem vijeku i kasnije Hrvati su bili prepoznatljivi u Europi kao prilično vješti ratnici, bili su plaćenička vojska. Švedski kralj Gustav slovio je za prilično moćnog i herojskog vladara, ali je stradao u jednoj borbi u Tridesetogodišnjem ratu. A tko ga je ubio? Pa hrabri Hrvati! Tako da su švedske majke plašile svoju djecu: “Ako budeš zločest, doći će ti Hrvat!”

Ima još dosta poveznica između Vikinga ili Normana, velikih osvajača srednjeg vijeka s Hrvatima. Nisu samo Hrvati plašili Skandinavce, bilo je i obratnih priča. Na naše prostore društvo sa sjevera Europe stiglo je u 11. stoljeću. Prvo je normanski knez Amiko osvojio nekoliko gradova na dalmatinskom području i zarobio hrvatskog vladara Petra Krešimira IV. Kasnije je hrvatski kralj Dmitar Zvonimir shvatio kako Normani mogu biti kvalitetni saveznici u zajedničkoj borbi, pa su Hrvati i Normani 1081. godine započeli rat protiv Bizanta i Venecije.

Hogar Strašni

U današnjim vremenima države koje nogometno djeluju na prostoru Skandinavije (Island, Danska, Norveška, Švedska i Finska) nisu tako moćne kao negdašnji strašni Vikinzi. Nisu tako opasni kao Hogar Strašni i njegova žena Helga...

Na posljednjem Europskom prvenstvu u Francuskoj, samo su naši nedjeljni suparnici Islanđani spasili čast skandinavskog nogometa doguravši s četvrtfinala.

Kad su u pitanju ogledi Vatreni s Skandinavcima, onda danas majke nogometaša s tih prostora mogu plašiti svoje dečke, kao nekad Šveđanke: “Sinovi naši, ne daj Bože da igrate s Hrvatima!”

U međusobnim ogledima s Hrvatskom, skandinavske zemlje odigrale su 20 utakmica. Izgubile su 13 puta, 3 puta remizirale, a ostvarile su tek 4 pobjede.

Prvi susret protiv jedne skandinavske zemlje Hrvatska je odigrala protiv Danske na Euru 1996. godine. Vatreni su porazili tadašnje branitelje naslova s 3:0, dva pogotka postigao je današnji predsjednik HNS-a Davor Šuker, jedan Zvonimir Boban. Posebno se pamti onaj lob Davora Šukera koji je prozujao pokraj glave Petera Schmeichela. Nakon te povijesne utakmice s Dancima smo igrali još četiri puta.

Švedske uspomene

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine kod kuće smo remizirali, a u gostima izgubili s 1:3. U prijateljskom ogledu na Poljudu u veljači 1999. godine poraženi smo s 0:1. Posljednji susret protiv Danske odigrali smo uoči Eura 2004. godine pod vodstvom Otta Barića kad smo slavili s 2:1.

Sa Šveđanima nas vežu još ljepše uspomene. Prvi međusobni dvoboj odigran je u Stockholmu 2003. godine kad su Vatreni golovima Olića i Živkovića pobijedili s 2:1. S njima smo igrali u dvije kvalifikacijske utakmice za plasman na SP 2006. godine. Na gostovanju je Darijo Srna fenomenalnim pogotkom iz slobodnog udarca donio tri velika boda, a zatim je isti majstor u Zagrebu iz kaznenog udarca potvrdio put u Njemačku.U posljednjem okršaju sa Švedskom izgubili smo u prijateljskom srazu u Maksimiru s 1:3.

S Norveškom su Vatreni igrali 5 puta, 3 puta su pobijedili, jednom igrali neodlučeno, a jednom - izgubili! Sve te uspješne rezultate pomalo je zasjenio onaj posljednji. Tada je, naime, Norveška kod kuće pobijedila Hrvatsku s 2:0, bio je to poraz koji je Niku Kovača koštao izborničke funkcije. U sklopu istih kvalifikacija za Euro u Francuskoj, u Maksimiru smo Norvežane nokautirali s 5:1.

U sklopu ovih svjetskih kvalifikacija pobijedili smo ih u Maksimiru s 2:0, dva puta smo ih dobili u kvalifikacijama za SP 2006 (3:1, 4:0) te smo u dvije utakmice dodatnih kvalifikacija za SP 2014. godine u Brazilu igrali 0:0 u Reykjaviku i 2:0 u Zagrebu. Posebno je u sjećanju ostala ona maksimirska utakmica koju smo dobili s 2:0, pogocima Mandžukića i Srne, koja nas je poslala u Brazil.

Protiv Finaca smo odigrali jednu utakmicu u okviru ovih kvalifikacija, u Tampereu su Vatreni pobijedili s 1:0 pogotkom Marija Mandžukića.

Linker
28. travanj 2024 13:24