CROPIX
SLAVEN BELUPO

VEĆ 22 GODINE U NIZU U ELITNOM DRUŠTVU Posljednjih su godina pametno ulagali u školu nogometa i infrastrukturu, a sad je vrijeme za europski iskorak!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. listopad 2019. 12:28

Kad je Slaven Belupo 1997. godine u drugom krugu kvalifikacija izborio plasman u Prvu hrvatsku nogometnu ligu, na glavnom koprivničkom trgu okupilo se više od 10.000 ljudi. Polovica od tog broja uživo je u Kranjčevićevoj pratila odlučujuću pobjedu protiv Cibalije, a u trenutku zanosa tadašnji predsjednik Nikola Felak najavio je da će Slaven biti stabilan prvoligaš te da će ubrzo igrati i Europu. Mnogi su se tada samo nasmijali na ovu drugu, smjelu tvrdnju, no ispostavilo se da je Felak doista bio vizionar. Farmaceuti su već 22 godine stabilni članovi HNL-a, a ostavili su i značajan trag u europskim klupskim natjecanjima.

- U međuvremenu se ugasilo jako mnogo nogometnih centara koji su po svemu, prije svega po nogometnoj tradiciji, danas trebali biti daleko ispred nas. No njih više nema ili su minorni, a Slaven je još uvijek tu. Katkad mediji ne prepoznaju ono što radimo na pravi način jer, kao, nemamo ambicija i velikih rezultata, ali Slaven je klub koji u ove 22 godine Prve lige nitko nije morao spašavati od bilo kakvih financijskih ili sličnih problema. Nikome ništa ne dugujemo, nitko nas nije administrativnim ili bilo kakvim drugim putem ostavljao u ligi ili vraćao u nju, sve dobro i loše što nam se događalo sami smo prolazili i na to smo ponosni. Možda smo mogli rezultatski biti i uspješniji da smo radili na drugi način, zaduživali se i trošili ono što nemamo, ali odlučili smo ići ovim putem jer smatramo da je to jedino ispravno. Volio bih kada bi prije svega lokalna javnost također to uvidjela i pružila još veću podršku svome klubu jer sam uvjeren da je to ono što nam nedostaje da ostvarimo i neki ozbiljniji rezultatski iskorak – kaže direktor kluba Zvonimir Šimunović, koji je na toj poziciji 2012. godine naslijedio Roberta Markulina.

Najbolji plasman u Prvoj HNL bilo je drugo mjesto 2008. s Krunom Jurčićem na klupi, Roy Ferenčina je 2012. bio treći, a Mile Petković 2009. godine četvrti. Do finala Kupa Hrvatske dolazili su Elvis Scoria (2007.) i Željko Kopić (2016.). Devet puta izlazio je Slaven Belupo u Europu: pet puta u Intertoto kup, gdje je dvaput dolazio do polufinala i postao statistički najuspješniji sudionik tog kasnije ugašenog natjecanja, a u po dva navrata sudjelovao je u Kupu UEFA-e i Europskoj ligi. U Koprivnici su padali Bastia, bivši europski prvak Aston Villa, zatim Aris, Athletic Bilbao. Podravci su snage odmjerili i sa Stuttgartom, Lilleom, Deportivom, Galatasarayem, moskovskim CSKA-om, a najčešće su ispadali od znatno jačih suparnika.

- Mislim da je Slaven Belupo jedan od brendova grada koji su jako puno pridonijeli tome da takav mali grad poput Koprivnice bude stavljen na sportsku kartu Hrvatske, pa i Europe. Osim toga, nogomet je najmasovniji i najpopularniji sport na svijetu i samim je time kvaliteta života i sadržaja koji se nude u Koprivnici sigurno puno veća kada u gradu postoji nogometni klub ove razine nego što bi bilo da toga nema - smatra Šimunović.

Klub je rastao i razvijao se, a svih ovih godina glavni sponzori Podravka i Belupo bili su glavni oslonci. U Slavenu su igrale ikone hrvatskog nogometa poput Vugrinca, Krstanovića, Dodika, Jurčeca, Poldrugača, Mumleka, Muse, pokojnoga Kovačića i mnogih drugih. Tu su se afirmirali igrači poput Vukojevića i Vručine, a proizveo je klub i svoje vrijedne i pouzdane igrače kao što su Purić, Delić, Gregurina, Kokalović... U posljednje vrijeme Slaven daje sve više mladih reprezentativaca, ali i igrači odlaze sve ranije silom prilika, pa su tako Koprivnicu napustili mladi talenti Jambor (Lokeren), Bistrović, Šarlija (CSKA Moskva) i Dolček (Hajduk). Katić se afirmirao u Slavenu i sad je standardan u Rangersima, Heber je preko Rijeke stigao do New York Cityja...

- Prodaja igrača je nama, kao i većini klubova HNL-a, jedan od ključnih prihoda kojim punimo više od pola godišnjeg proračuna i bez toga Slavena u Prvoj ligi već odavno ne bi bilo. Vlastita škola nogometa proteklih se godina pokazala kao ključni faktor u tome jer su svojim kvalitetnim radom, skautiranjem i doselekcijom mladih igrača pridonijeli tome da velik dio transfera bude ostvaren prodajom igrača poniklih i treniranih u vlastitom pogonu. S obzirom na sredstva kojima raspolažemo, treneri u školi rade fantastičan posao, tako da i danas u krugu prve ekipe imamo velik broj mladih igrača koji će u budućnosti svojim transferima opet klubu osigurati normalno funkcioniranje - objašnjava direktor.

Vlastita je sredstva Slaven Belupo unazad par godina morao ulagati u poboljšanje infrastrukture, u pitanju je oko milijun eura.

- Uvjeti u kojima danas rade i treniraju naši igrači među najboljima su u ligi i neusporedivi su s onim što sam zatekao kad sam došao u klub. Obnovljen je glavni teren, napravljena su dva nova pomoćna terena s prirodnom travom, drenažom i navodnjavanjem, obnovljene su sve prostorije u klubu, napravljene su nove svlačionice, a završava se uređenje teretane koja se nalazi u sklopu domaće svlačionice. Sljedeći nam je veći projekt zamjena podloge na igralištu s umjetnom travom, što se nadamo da bismo mogli završiti i do proljeća, te ćemo nakon toga moći reći da imamo mali kamp i sve što nam je potrebno za normalno funkcioniranje jednog prvoligaškog kluba - zaključio je Zvonimir Šimunović.

Posljednju europsku utakmicu Farmaceuti su odigrali 2012. godine, u Koprivnici su svladali Athletic Bilbao s 2:1, no to im nije bilo dovoljno za prolaz. Europa je opet ambicija, Farmaceuti žele u ugledno društvo kojem su godinama s ponosom pripadali...

Linker
19. travanj 2024 15:17