Već imamo prvu medalju: Snježana Pejčić s puškom osvojila broncu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. kolovoz 2008. 10:53

Snježana Pejčić, hrvatska natjecateljica u streljaštvu, osvojila je brončanu medalju na OI u Pekingu u disciplini 10 metara zračna puška.

Hrvatska je već prvog dana Olimpijskih igara osvojila prvu medalju! Za odlične vijesti pobrinula se 26-godišnja Riječanka Snježana Pejčić koja je osvojila treće mjesto u disciplini 10 m zračna puška s rezultatom 500.9. bodova. Zlatnu medalju osvojila je Čehinja Katerina Emmons s rezultatom 503.5, novim olimpijskim rekordom. Emmons je u kvalifikacijama izjednačila svjetski rekord (400). Srebrnu medalju osvojila je 35-godišnja Ruskinja Ljubov Galkina (502.1), koja je bila srebrna i na Olimpijskim igrama u Ateni.

Snježana Pejčić osvojila je 12. medalju za Hrvatsku na ljetnim OI, a prvu u streljaštvu. Druga hrvatska predstavnica, Suzana Cimbal Špirelja, nije se uspjela kvalificirati u finale. Zauzela je 30. mjesto u kvalifikacijama s rezultatom od 393 boda.

Odmah po osvajanju medalje u Press centru HOO-a gostovali su Snježana Pejčić i njezin trener Seno Čusto. Bronca Riječanke prva je medalja koju je neka hrvatska sportašica osvojila na nekim ljetnim olimpijskim igrama.

- I za mene je ovo veliko iznenađenje i još uvijek sam u šoku i sva se tresem. Imala sam veliku tremu od prvog do zadnjeg metka i još ju i sada imam - rekla je nova olimpijska odličnica na susretu s brojnim hrvatskim novinarima.

Snježana je bila treća već nakon osnovne serije (399 krugova), a s dodatnih 101.9 krugova u finalnoj seriji tu je poziciju i zadržala:

- Kad sam vidjela koja sam mislila sam, dobro je, ali nema šanse da tu i ostanem. No, finale je takva lutrija da se može svašta dogoditi, kao što se dogodilo Kineskinji koja je bila najveća favoritkinja za zlato, ali je zbog velikog pritiska domaćeg terena – oko nje su stalno bili novinari – jako loše pucala u finalu. Kad sam vidjela da sam treća osjetila sam čisto veselje, bez ikakvih drugih misli - završila je Snježana.

I trener Seno Čusto je bio iznimno uzbuđen:

- Ni meni nije bilo lako, baš kao ni Snježani. No, izdržao sam. U toku meča nema suradnje i sve se moramo dogovoriti unaprijed. Strijelac je taj koji je na liniji i gađa.

Katerina Emmons (djevojački Kurkova), koja se prošle godine udala za američkog strijelca Matta Emmonsa, s perfektnim rezultatom u kvalifikacijama trasirala je put ka zlatnoj medalji:

- Bila sam jako nervozna, ovo je bilo najteže pucanje u karijeri. Nismo imali puno vremena između kvalifikacija i finala, bilo je jako teško – izjavila je osvajačica zlatne medalje.

Kineskinja Du Li, osvajačica zlata u Ateni u ovoj disciplini, koja je bila među favoritima za prvo mjesto i u Pekingu, završila je natjecanje na 5. mjestu (499.6).

Olimpijske igre, streljaštvo, 10 m zračna puška (žene):

1. Katerina Emmons (Češ) 503.5, 2. Ljubov Galkina (Rus) 502.1, 3. Snježana Pejčić (Hrv) 500.9… 30. Suzana Cimbal Špirelja (Hrv) 393

Linker
02. svibanj 2024 16:18