Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
TEŽAK RASPORED

VEĆ SMO KIKSALI, A U NASTAVKU BI MOGLO BITI SVEGA Vatreni sindrom koji nikako ne miriši na dobro

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. rujan 2016. 12:21

Čak triput Vatreni imaju dvije utakmice u tri dana, počevši od listopada kad će 6. gostovati u Skadru kod Kosova, a 9. igrati s Finskom u Tampereu. No, nije to jedini zahtjevan element u rasporedu, koji se više ne dogovara kao nekad nego ga je kompjutorski napravila FIFA.

U finišu ciklusa, sljedeće jeseni, Kockasti imaju gostovanja u Turskoj i Ukrajini, a kako se zna da je to kritično razdoblje za Hrvatsku i da smo u toj fazi padali u mnogim kvalifikacijama, valjalo bi u završnicu ući sa zalihom. Opasan je sindrom drugog rujna i listopada.

Oni su nam u kvalifikacijskim ciklusu donijeli 2009. ostanak bez Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, 2011. gotovo otkaz Slavenu Biliću koji je ostao u zadnji čas, 2013. to je bio fatalan period za Igora Štimac, čak je i uzeo bod u Beogradu, ali je potom pao od Belgije i Škotske, a lani se “na cesti” našao Niko Kovač.

Zagreb, 010616.
Igor Stimac, intervju .
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX / CROPIX

U četiri zadnja ciklusa naša nacionalna vrsta u drugom rujnu imala je tri pobjede i po dva poraza i neodlučena, a u listopadu četiri dobivene utakmice i tri poraza, pritom je statistika popravljena s dvije pobjede prošle godine kad je Kovača smijenjen, a reprezentaciju preuzeo Ante Čačić.
Nakon Skadra i Tamperea stiže domaći ogled s Islandom 12. studenoga i to je sve do kraja godine, osim kakvog prijateljskog ogleda.

Stanke su već neko vrijeme vrlo duge, nastavak je tek 24. ožujka 2017. doma s Ukrajinom, slijedu u dobrom terminu, u lipnju gostovanje na Islandu. Kad u tom času u Reykjaviku podvučemo crtu bit će nam puno toga jasnije. Jer posljednje četiri utakmice do kraja natjecanja u skupini I igraju se u jakom tempu i za njih će trebati biti pravi. Jedino ako pokaže da je prevladala bolest druge jeseni kvalifikacija, Hrvatska će sigurno u Rusiju.

Tako 2. rujna dočekujemo Kosovo, a već 5. rujna igramo u Turskoj, najvjerojatnije u Istanbulu. Potom nam 6. listopada stiže Finska, da bismo 9. listopada bili vani kod Ukrajine, zacijelo u Kijevu. Turci također nemaju zgodan itinerar. Oni uoči dolaska Hrvatske tri dana ranije gostuju u Ukrajini, a u finišu imaju doma Island, pa moraju u Finsku. To još više govori koliko je značajno s kakvih će pozicija tko ući u završne krugove utrke.

Linker
22. travanj 2024 01:47