Getty Images
ŽDRIJEB JE SUTRA

VELIKA ANKETA SPORTSKIH NOVOSTI: IZABERITE IDEALNU SKUPINU ZA DINAMO U SKUPINI LIGE PRVAKA Koga biste voljeli gledati na Maksimiru?

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 28. kolovoz 2019. 15:01

Dinamo je remijem u Trondheimu po sedmi put izborio nastup u Ligi prvaka. Ždrijeb skupina bit će sutra u 18 sati, a tada ćemo znati protiv koga će se Modri ove godine boriti u elitnom klupskom natjecanju.

Puno je kombinacija i teško je pogoditi koga će Dinamo dobiti u ždrijebu, ali to nikoga ne sprječava da se poigramo s potencijalnim skupinama. U slaganju idealne skupine pozivamo i čitatelje Sportskih novosti koji u našoj anketi mogu izabrati najbolje protivnike za Modre.

Ždrijeb je, već uobičajeno, postavljen po UEFA-inim koeficijentima klubova pa je uglavnom poznato tko će biti u kojem 'šeširu'. Dinamo je sigurno u trećoj jakosnoj grupi, a dio toga se može promijeniti nakon večerašnjih posljednjih utakmica playoffa kvalifikacijama. Naime, ako Ajax izbaci APOEL, on dolazi u drugu jakosnu skupinu dok bi Ciprani bili u četvrtoj. Club Brugge igra protiv LASK-a, a Belgijci imaju 1:0 iz prve utakmice te će biti u trećoj jakosnoj skupini ako izbore prolazak dok bi LASK 'pao' u četvrtu. U trećem paru, Slavia Prag – Cluj, nema razlike jer bi bilo koja momčad bila u četvrtoj jakosnoj skupini. Mi smo u našoj anketi prednost dali Ajaxu, Club Bruggeu i Slaviji. Svi oni igraju večeras na domaćem terenu i imaju povoljne rezultate iz prvih utakmica.

U prvoj jakosnoj skupini nalazi se sedam prvaka najbolje rangiranih europskih liga te Liverpool kao aktualni europski prvak. Bilo koji protivnik iz ovog 'šešira' bit će jako težak.

Ni druga jakosna skupina ne nudi lakog protivnika. Tu su oba madridska kluba, Borussia Dortmund, Napoli, Tottenham, Ajax, Šahtjor i Benfica. Sve velikan do velikana.

Četvrta jakosna skupina nudi neke potencijalne zamke, poput Atalante, Leipziga i Lillea, ali i nekoliko klubova protiv kojih se 'može igrati' pa će tu Dinamo tražiti bodove.

Inače, ovo će biti 28. po redu Lige prvaka, ukupno 65. izdanja UEFA-ina natjecanja najboljih europskih klubova. Po 24. put u ždrijebu će biti rekorderi Barcelona i Real Madrid, dok je Porto, koji je s njima držao korak do ove sezone, u 3. kvalifikacijskom kolu ispao od Krasnodara.

U skupinama već čeka 26 najjačih klubova, dok će kvalifikacije dati samo šest momčadi u eliti. Natjecanje počinje 17. i 18. rujna utakmicama 1. kola, drugo je na rasporedu 1. i 2. listopada, treće 22. i 23. listopada, četvrto 5. i 6. studenoga, peto 26. i 27. studenoga, a posljednje, šesto, 10. i 11. prosinca. Ždrijeb osmine finala LP-a, za 16 momčadi koje će u osam skupina osvojiti prvo i drugo mjesto, održat će se 16. prosinca. Treće pozicije u skupinama Lige prvaka vode u šesnaestinu finala Europske lige. Nokaut-faze u obama natjecanjima počinju u veljači 2020. godine.

Ne računajući aktualnu sezonu, Dinamo se šest puta probio u skupine elitnog društva, isto kao i Zenit, Fenerbahče, Club Brugge, Deportivo i Sevilla. Iza Dinama bili su klubovi poput Napolija i Lazija, pa čak i aktualni europski doprvak Tottenham, kojem će ovogodišnji nastup biti peti u povijesti. Ukupno je u skupinama Lige prvaka do ove sezone u povijesti bilo 140 momčadi, Atalanta će biti 141., a LASK će danas imati priliku postati 142.

Puno je onih koji nikada nisu prošli skupinu i stigli do nokaut-faze, a po tom je pitanju rekorder Real, koji nikad nije zapeo već u skupini. Hajduk je jedini hrvatski klub koji je prošao skupinu i nalazi se među 68 klubova kojima je to uspjelo u povijesti Lige prvaka. Dinamov je suparnik Rosenborg, primjerice, igrao čak 11 puta u skupinama Lige prvaka, ali iz njih je tek jednom uspio proći u sljedeći krug natjecanja.

Linker
03. svibanj 2024 04:49