Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
TAMO VLADA NAJVEĆA GUŽVA

VELIKA BITKA U VEZNOJ LINIJI HAJDUKA Filip Bradarić privremeni libero, a čak devetorica igrača bore se za samo tri mjesta

HAJDUK Dolaskom trenera Igora Tudora velika bitka za sredinu terena u prvom sastavu splitskog kluba već je počela
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. siječanj 2020. 12:56

Nedostaju stoper i napadač, ali ne nedostaje veznih. Najveća gužva je u sredini terena, velika imena konkuriraju za uloge prvotimaca. Ali neće za sve biti dresa prvotimca ni minutaže. U veznom redu će se sudariti ambicije i surova realnost. Bolno sudariti.

Prvo treba definirati kakav se sustav očekuje jer, shodno sustavu igre, pojavljivat će se i potreba za različitim profilima igrača. Ako se pokaže točnom najava da će Tudor i u Hajduku igrati u formaciji koju najviše preferira, a to je sustav s tri igrača u zadnjoj liniji, razvidno je da su bočni igrači pokrivaju dvije od najviše pet pozicija u sredini. Ostaju maksimalno tri mjesta, a čak je devet kandidata i to podijeljenih u nekoliko profila. Gužva je u sredini terena, nigdje Hajduk nema takav broj, a može se bez ustručavanja reći i kvalitetu, kao u veznom redu.

Doza kreacije

Zadnji vezni koji bi trebao nositi momčad je Filip Bradarić. Ali njegova sposobnost prepoznavanja igre jednostavno ga gura u situaciju da bude i privremeni libero. Već je znao Tudor tako igrati kada bi se zadnji vezni povlačio u ulogu trećega, središnjeg stopera. Viđali smo to i kod Carrilla prije tri godine na pripremama u hotelu Sueno u Beleku.

Bradarić je prvo rješenje u ulozi zadnjeg veznog, a uz njega je Darko Nejašmić, igrač koji ovog mjeseca puni 21 godinu. Zašto Bradarić i Nejašmić ne mogu zajedno? Razlog je vrlo jasan. Upravo se Buriću zamjerilo što je znao igrati s dva zadnja vezna, a ponekad i s tri ako bi u momčadi bio i Stanko Jurić. “Beton vezni red” često se znalo kazati i pritom se nedostatak kreacije tražio upravo u toj činjenici što su Bijeli u sredini imali previše radnika, a premalo kreatora. Zato bi Caktaš i Hamza zajedno s Bradarićem trebali veznoj liniji Hajduka pružiti neophodnu dozu kreacije, jer zamjerke na igru Bijelih prošle jeseni odnosile su se najviše na manjak stvorenih prilika. Nisu napadači promašivali, već je lopta rijetko dolazila do njih. Zato se tercet Hamza - Bradarić - Caktaš doima iskusnim i kreativnim za pomak u izvedbi. Može ulogu Bradarića preuzeti Nejašmić ako Bradarić ide na mjesto središnjeg čovjeka obrane, no u svakom slučaju raspored ostaje isti, samo je pitanje koji su brojevi na dresu.

Četiri zadnja vezna ima Hajduk, s tim da je konkurencija Hamzi na desnom veznom Stanko Jurić, a na lijevom Caktašu je to Anthony Kalik. Jurić je više ofenzivniji, opasniji za suparnička vrata, poglavito u skoku. Kalik je klasični destruktivac koji će na priprema u Turskoj morati napraviti golemi iskorak u formi ne bi li se nametnuo Tudoru za minutažu na proljeće.

Dokazivanje Blagaića

Što će biti s Teklićem i Blagaićem velika je enigma, a uz njih ide i 20-godišnji Dino Skorup koji je uoči Božića potpisao profesionalni ugovor, ali nije se na startu priključio pripremama pod Tudorom. Međutim, nema Hajduk puno utakmica u drugom dijelu. Ostalo je samo prvenstvo, Kup je arhiviran za ovu sezonu i stoga je jasno da se mora gurati rezultatski imperativ. Teklić je prvi put na pripremama bio još u siječnju 2017. s Carrillom. Prošle su duge tri godine, a minutaža 20-godišnjeg Solinjanina nije narasla do očekivane razine. Dapače, još uvijek je u statusu nedokazanog talenta s generalnim pitanjem “kada će dobiti šansu u kontinuitetu”. Ali ni promjena trenera ne donosi neke novosti u njegovom statusu. Nominalno, dobre su mu brojke. Ima 15 nastupa, čak 13 u prvenstvu prošle jeseni, ali svih 13 je upisao ulascima s klupe. Teklić je ofenzivni vezni, nije se do sada uspio profilirati kao klasični veznjak u prvoligaškom nogometu i tu nastaje problem. Jakov Blagaić je također okrenut napadu. Igrač laganih kretnji i opasnog šuta s distance izaziva velika očekivanja na Poljudu. Ali teško će ovog proljeća do značajnije minutaže. Jedino ako na pripremama uvjeri Tudora da je njegovo veliko otkriće i igrač vrijedan prvoligaške pozornice u kontiuitetu.

Ne igra s krilima

Za kraj u prometnom veznom redu ostaje Bassel Jradi, 26-godišnji Libanonac, jedino pravo krilo uz mladog Krekovića koji se priključuje prvoj momčadi. Ali nevolja je što Tudor ne igra s krilima. Rekli smo, gužva je u sredini, morat će se mijenjati navike ako se želi u oštru konkurenciju za malo mjesta. Tri pozicije, a devet kandidata. Neće biti jednostavno, ali mjesta neće biti za sve. Najveći su dobitnici prošle godine bili u veznom redu. Nejašmić se promovirao u standardnog prvotimca, Jurić je dobio novi unosni ugovor, Caktaš postao golgeter lige... Ali na staroj slavi se ne živi. Dolaskom Tudora počinje novo odbrojavanje i novo dokazivanje. Velika bitka za sredinu terena na Poljudu je već počela. Veznih igrača ne fali...

TUDOROV KADAR ZA SREDINU TERENA

Zadnji vezni:

Bradarić (27) - Za dva dana puni 28 godina, najiskusniji veznjak, bivš reprezentativac koji traži povratak među Vatrene.

Nejašmić (20) - Krajem siječnja puni 21, a može reći da je Hajdukov dobitinik 2019. s dugom serijom utakmica u nizu.

Jurić (23) - Emotivni veznjak defenzivnih sklonosti i posebno dobrog skoka koji je kraj jeseni dočekao u promjenjivom ritmu “klupa - prva momčad”.

Kalik (22) - Od kraja kolovoza ima dva ulaska s klupe i dvije uloge startera u HNL-u, najteža pozicija u borbi za minutažu među zadnjim veznima.

Klasični vezni i polušpica:

Hamza (25) - Ima 16 utakmica u prvenstvu s jednim zgoditkom i dvije asistencije, ali u zadnjih pet dvoboja samo jednom starter.

Caktaš (27) - Prvi strijelac u prvenstvu prošle jeseni s osam zgoditaka koje je postigao u ulozi polušpica, odnosno povučenog napadača.

Teklić (20) - Ima 13 nastupa u prvenstvu, nikada od prve minute, postigao jedan pogodak, za poravnanje na Rujevici.

Blagaić (19) - U veljači puni 20 godina, ima upisan debitantski nastup prošle jeseni

Krilni vezni:

Jradi (26) - U 18 HNL dvoboja ima jedan gol i četiri asistencije, standardni kod Burića, pitanje je što će biti kod Tudora.

Linker
01. svibanj 2024 19:10