Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX
'NE DAJ BOŽE INCIDENATA'

VELIKA PORUKA VATRENOG KOJEM JE DALIĆ ZAPRIJETIO ODLASKOM 'Možda i mi i Srbi napokon pokažemo da smo spremni našu prošlost ostaviti iza nas...'

SIMON SLUGA Hrvatski reprezentativni vratar u Luton Townu prokomentirao je za SN ždrijeb Eura. Zlatko Dalić mislio je upravo na Slugu i Lovru Kalinića kad je nakon Slovačke poslao poruku: 'Ako neće igrati, neće ići na EURO'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. prosinac 2019. 20:15

Luton Town teško je stradao na gostovanju kod Brentforda u Championshipu. Domaćini su pobijedili 7:0! Nije dobro što hrvatski reprezentativac Simon Sluga (26) ne brani, ali ovoga puta to je bilo dobro, za psihu vratara je noćna mora dobiti “sedam komada”. No, isto tako, možda činjenica da je James Shea toliko puta išao po loptu u mrežu otvori put do “jedinice” našem Simonu...

- Maknut sam s pozicije prvog vratara nakon utakmice protiv Derbyja. Obavio sam razgovor s trenerom, rekao mi je da ima visoko mišljenje o meni, ali da su mi se poklopile loše stvari, da možda imam psihičkih poteškoća, jer sam pod velikim stresom zbog velikih očekivanja od samog sebe. Predložio mi je korak unatrag da se malo smirim, da malo pohvatam konce igre, načina treniranja... Na koncu je kazao da će mi pronaći nekog sportskog psihologa kako bi mi pomogao skinuti teret s leđa, te da čekam svoju priliku. Ja cijelo vrijeme očekujem novu priliku i vjerujem da će doći. Hoće li to biti nakon ove utakmice koju smo izgubili 0:7 zaista ne znam - kazao nam je u uvodu Sluga.

Kaže nam Simon da njegov kolega Shea nije dobivao “pacerske” pogotke..

- Držim da nije do vratara kad smo mi u pitanju. U posljednje vrijeme nismo dobri, mislim da nam za Championship nedostaje neke više kvalitete. Neki drugi klubovi imaju izraženiju kvalitetu, njih uvijek može izvući neki individualac, kod nas nije tako. Za nas je, nažalost, realnost borba za ostanak u ligi. Možda ćemo se na zimu pojačati, to bi bilo dobro.

Soccer Football - Championship - Derby County v Luton Town - Pride Park, Derby, Britain - October 5, 2019  Luton Town's Simon Sluga looks dejected   Action Images/Ed Sykes  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images/Ed Sykes

Srbija veliki test

Hrvatski reprezentativac brani na Otoku, a tamo će Vatreni igrati svoje utakmice na Europskom prvenstvu, prvo s Englezima u Londonu, pa s Česima i još nekim u Glasgowu.

- S obzirom koga smo sve mogli dobiti, otići negdje daleko poput Azerbajdžana, ovo je dobar ždrijeb. Još otvaranje na Wembleyju s Englezima... Bit će to posebna utakmica. Mnogi će htjeti na Wembley, ali, naravno, podići će se cijene aviona, hotela, apartmana. London je jako skup grad. Naročito za naše prilike. Živio sam u Italiji, mislio sam da znam što je skupoća. Međutim, u to sam se uvjerio tek kad sam došao u London.

Kaže nam Simon da mu je žao što mnogi navijači zbog skupoće neće moći na utakmicu s Engleskom.

- Da, neki koji žele doći možda će zbog skupog Londona otkazati put, baš mi je krivo zbog toga. Ipak, naši se ljudi uvijek nekako snađu. Ako smo u Rusiji mogli napraviti da se igra u domaćoj atmosferi, o tome su mi pričali dečki, a gledao sam i na televiziji, vjerujem da će i u Londonu biti tako.

Kaže da još sa svojim klupskih kolegama nije popričao o sudaru Vatrenih i Gordog Albiona.

- Nakon utakmice sam tek saznao koga nam je ždrijeb dodijelio, kad sam se vraćao kući u taksiju. Tako da nisam stigao popričati sa svojim suigračima. Definitivno će se puno pričati o utakmici Engleska - Hrvatska. Naravno, nisu nam zaboravili kad smo ih pobijedili u polufinalu Svjetskog prvenstva. Sigurno će biti podbadanja, pozitivne zezancije na tu temu. Naša skupina je atraktivna, ali nije teška kao ona u kojoj su Njemačka, Francuska i Portugal. Stvarno je paprena skupina.

Ako Hrvatska bude prva u skupini, onda se baš križamo s tom paprenom skupinom? Možda je bolje biti drugi?

- Hrvatska nikad nije kalkulirala. Zapravo, rijetko tko kalkulira u takvim situacijama. To se obično obije o glavu. Zamišljam sebe kad bih morao kalkulirati... Kako to izvesti, kako razmišljati? Nogomet je sport koji nosi puno emocija, ne možeš kalkulirati pa igrati slabije nego što možeš. Nitko neće razmišljati je li bolje biti prvi ili drugi. Kalkulacije su gluposti. Znam iz iskustva iz naše reprezentacije ovih godinu dana koliko sam tu, naši reprezentativci o tome neće ni pričati, mi idemo pobijediti u svakoj utakmici! Idemo pokazati da smo najbolji, idemo ostvariti najbolji mogući rezultat na Europskom prvenstvu.

Dosta se priča i o mogućnosti da u našoj skupini završi i Srbija.

- Znam da bi za navijače to bila posebna utakmica, što se tiče emocija i svega ostalog. Bi li to bilo dobro ili ne bi, stvarno ne znam. Možda će neki kazati da to nije dobro jer će biti previše emocija i tenzija, ili, ne daj Bože nekih incidenata. A na kraju možda sve bude super, možda i mi i Srbi pokažemo da smo spremni da našu prošlost ostavimo iza nas. Pa da se utakmica odigra normalno na travnjaku, bez bilo kakvih incidenata izvan njega. Konačno, vjerojatno bi u tom slučaju u Glasgowu bilo jako osiguranje, da bi se domaćini dobro pripremili znajući za povijest. Uostalom, ne mogu ja o tome govoriti, nisam proživio ništa u tom kontekstu prošlosti. Moguća utakmica Hrvatska - Srbija bila bi veliki test za sve, od nogometaša, preko saveza do navijača.

DALIĆ NAKON SLOVAČKE: 'Trebat će nam vratari koji brane'

"Razgovarao sam s njima, nešto više sa Kalinićem i rekao sam im da dok traju kvalifikacije mogu tolerirati da ne brane u svojim klubovima, ali pred Europsko prvenstvo neću. Trebat će nam vratari koji brane. Igrači mogu i preskočiti koju utakmicu u klubovima, vratari moraju stalno braniti. Neke druge opcije? Pa nemamo baš neki izbor. Nadam se da će njih dvojica braniti, ako ne, okrenut ćemo se drugima".

Linker
27. travanj 2024 00:40