Tomislav Kristo / CROPIX
PODIJELJENA MIŠLJENJA

VELIKA SN ANKETA: JE LI MOGUĆI SAMMIROV POVRATAK DOBAR ZA PRVU HNL? Hrvatska struka podijeljena o dolasku problematičnog Brazilca

SAMMIR Trojica stručnjaka govore o možebitnom povratku Brazilca u Prvu HNL
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. kolovoz 2019. 16:30

Kako hrvatski nogometni treneri komentiraju mogućnost povratka veterana Sammira (32) u Prvu hrvatsku nogometnu ligu? Razgovarali smo s trojicom naših stručnjaka, ponudili su različita razmišljanja glede najava o možebitnom dolasku ovoga Brazilca s hrvatskim državljanstvom u Lokomotivu.

Igor Pamić odmara u svom Žminju nakon trenerske pustolovine u Crnoj Gori (trenirao je Titograd) i o Sammiru kaže:

- To je vrlo zanimljiva priča. I odmah se postavljaju neki upiti: kolika je, primjerice, Sammirova želja, ambicija i motivacija, zatim u kakvom je tjelesnom stanju te može li uopće igrati na onoj razini na kojoj je svojedobno zaslužio i reprezentativni dres Hrvatske? Logično je očekivati, pet-šest godina kasnije, da ne može biti na onoj vrhunskoj razini kad nas je svojim vještinama oduševljavao u Dinamu i to je svakako minus u razmišljanjima o dovođenju Sammira na Kajzericu - govori Pamić i nastavlja:

- Ali mnogo je više pluseva u toj priči! Lokomotiva je, naime, puna mladih igrača i Sammir im svojom zrelošću i iskustvom svakako može pomoći u razvoju. Ima lidersku crtu i bude li pravi, bude li ozbiljan, bit će to dobar potez Lokosa. Uostalom, još jedan veliki igrač u Prvoj HNL svakako ne može naškoditi nogometu u Hrvatskoj, štoviše! Tako, valjda, razmišlja i svaki trener u Hrvatskoj.

Korak naprijed

No ima i razmišljanja da bi Sammir mogao zauzeti mjesto i zakočiti razvoj nekih mladih igrača u Lokomotivi?

- To je svakako dvoumica o kojoj razmišljaju na Kajzerici i tema o kojoj se razgovara. Mslim da će Lokomotiva opet izgurati neke mlade igrače, ima dobrog trenera koji forsira mladost i ne bi smjelo biti straha da će Sammir kočiti nečiji razvoj. Vidio sam izjave direktora Lokomotive Božidara Šikića i shvaćam da gleda korak naprijed. Svjestan je da više nikoga u Prvoj HNL nije lako pobijediti, a četiri su se kluba iskristalizirala i praktički su nedodirljiva. Lokomotiva se svakako ne bi željela boriti za ostanak i svaki joj je dobar igrač potreban. Jer u okršajima s Goricom, Slavenom Belupom, Istrom, Interom i Varaždinom uvijek je sve moguće, nema nigdje sigurnih bodova. K tome, Lokosi su ostali bez Ivanušeca i Sammirov bi dolazak svakako i s te strane bio plus za klub s Kajzerice - rekao je Pamić.

Drukčije razmišljanje nudi Dean Klafurić, koji nije pobornik Sammirova povratka:

Zagreb, 190417.
Stadion u Maksimiru.
Medijski dan GNK Dinamo, gdje su igraci kluba bili dostupni novinarima za davanje izjava, odrzan je u prostorijama kluba.
Na fotografiji: Sammir.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

- Ne bi to bio dobar potez! Sammir je već na zalasku karijere, a kad se prije dvije i pol godine vratio u Dinamo, vidjelo se da nije bio na onoj razini na kojoj bi mogao pomoći Dinamu, a i podići kvalitetu igre u Prvoj HNL. Njegov je talent neupitan, ali samo kad je posve spreman i posvećen nogometu. Dođe li sad u Lokomotivu, mislim da će zatvoriti vrata nekom mlađem igraču i da sam na mjestu čelnika Lokosa, radije bih riskirao i dao priliku nekom mladom i nadarenom nogometašu - kaže Klafurić i dodaje:

- Na Kajzerici znaju zbog čega bi ga doveli, očito je da im je odlaskom Ivanušeca nestao takav profil igrača i s te strane mogu razumjeti vodstvo Lokomotive. Treba, naravno, vidjeti u kakvom je tjelesnom stanju, ali načelno sam protiv tog povratka, teško mi je povjerovati da bi Sammir mogao opravdati dovođenje na Kajzericu - Klafurićevo je mišljenje.

Bio je najbolji

A Igor Cvitanović kaže:

- Teško mi je nešto komentirati, ne znam u kakvom je Sammir stanju. Dok je igrao svoj najbolji nogomet, bio je neprijeporno najbolji igrač naše lige. E sad, na kojoj razini može danas igrati, to tek treba vidjeti. Sammir je ime, zvučno nogometno ime, privlači pozornost, a bude li u igračkom smislu na zadovoljavajućoj razini, sigurno može pomoći Lokomotivi. Iskusan je igrač, a ima li u njemu i dalje istinske želje i ambicije za igranjem, svakako može pomoći mlađima. Sve se svodi na to u kakvom je tjelesnom stanju, znamo da posljednjih godina i nije imao neku zapaženu minutažu u klubovima u kojima je igrao. No pokaže li se da je spreman i željan igre, onda sam svakako pobornik njegova povratka u Prvu HNL- govori Cvitanović.

Linker
02. svibanj 2024 18:21