Gabriele Maltinti/Getty Images
SADA JE SLUŽBENO

VELIKA VIJEST IZ ITALIJE: MARKO PJACA IMA NOVI KLUB! Najveći pehist hrvatskog nogometa našao spas u posudbi vrijednoj više od 10 milijuna eura

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. siječanj 2020. 22:40

Pitanje je sati kada će se Marko Pjaca postati i službeno igrač Cagliarija! Nakon dva tjedna pregovora, dogovora, analiziranja i vaganja situacije, Juventus i klub sa Sardinije pronašli su zajednički jezik, odnosno interes oko hrvatskog reprezentativca.

Ovaj je transfer od izuzetne važnosti za igrača koji će u svibnju navršiti 25 godina. Nažalost, Marko Pjaca skoro tri godine ne igra u natjecateljskom ritmu zbog velikog peha koji je imao s koljenima. Podsjetimo se, u ožujku 2017. godine u Estoniji mu je na nevažnoj utakmici hrvatske reprezentacije pukao križni ligament desnog koljena. Nakon dugog i kompliciranog oporavka, u kojem je bila nužna i artroskopija koljena koja je produžila pauzu, Pjaca se vratio na teren. Juventus ga je zbog nužnosti da igra u kontinuitetu poslao na posudbu, a izbor nije bio baš najsretniji.

U Schalkeu se Pjaca nije naigrao u momčadi koja se borila za vrhove Bundeslige. Upisao je tek 7 nastupa za ukupno 259 minuta, uz dva postignuta gola. Povratak u Torino bio je logičan, kao i nova posudba. U ljeto 2018. godine otišao je u Fiorentinu. Dočekan je kao veliko pojačanje, dali su mu odmah i broj 10 kao simboliku onog što očekuju od njega. I ovaj put je sreća, uz koktel teže mu prilagodbe i tereta potrage za formom, bila nemilosrdna. Pjaca se ozlijedio na treningu, i ovom prilikom stradao mu je prednji križni ligament lijevog koljena! Nakon 19 utakmica, sa 1 postignutim golom, uslijedila je nova operacija, dug oporavak i novi početak.

Godinama u Interu

Uslijedit će u Cagliariju, klubu koji nije velik po osvojenim trofejima, ali je jedan od velikana talijanskog nogometa zbog niza vrhunskih igrača koje su imali, primjerice Gigi Riva, kao i zbog ogromne strasti koju navijači na Sardiniji iskazuju prema nogometu i klubu. Na tom otoku još uvijek vlada jedan romanticizam kada je nogomet u pitanju, i gdje se navijači iznova, svake godine, bez obzira na odjeke prethodne, nadaju kako će to biti ona prava sezona kada će se Cagliari boriti za vrhove. Jedan scudetto u riznici trofeja je malo u talijanskim odnosima, ali je za Sardiniju uvijek simbol ponosa i vječne nade kako će se ponoviti.

FLORENCE, ITALY - OCTOBER 21: Marko Pjaca of ACF Fiorentina in action during the Serie A match between ACF Fiorentina and Cagliari at Stadio Artemio Franchi on October 21, 2018 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

U takvom okruženju međuljudski su odnosi posebniji, a tome je posebnu pažnju posvetio i vlasnik, poduzetnik Tommaso Giuliani. Rodom iz Milana, godinama je bio u vodstvu Intera. No, biznismen iz sfere metalne industrije prije 6 godina odlučio se kupiti posrnuli klub od kontroverznog Massima Cellina. Nije počelo dobro, jer je krivim odabirima trenera i igrača klub ispao u 2. ligu. No, odmah se iduće sezone vratio i to prvi put kao pobjednik Serie B! Giuliani je odlučio da će uložiti dovoljno novca, znanja i entuzijazma da Cagliari odvede prema vrhu Serie A. Lani su se jedva spasili ispadanja, ali su zato njegova obećanja ove sezone postala stvarna.

Borba za Europu

Unatoč tome što je Cagliari u prošlih sedam kola ostao bez pobjede, nakon što ih je u prvih 13 imao 8, unatoč 4 uzastopna poraza i sada remija u Brescii, momčad se nalazi na 6. mjestu Serie A sa 30 bodova! To je za Cagliari sjajan podatak. Giuliani je željan dovoditi kvalitetna pojačanja i kada je uspio nagovoriti Radju Naingollana da iz Intera preseli na otok, doživio je ovacije navijača. Onih istih koji sada doista vjeruju da će Giuliani stvoriti snažan klub, momčad za Europu i naposljetku sagraditi novi stadion.

Marko Pjaca bio je idealan igrač za Giulianijeve ideje i on je inzistirao da se taj posao dovrši. Pjacu vidi kako vrlo kvalitetnog igrača koji je u inozemnoj mu karijeri (od 2016.) imao nevjerojatnu nesreću s ozljedama. Sada se, međutim, drži da je Pjaca spreman za povratak na staru stazu uspona i afirmacije te su u Cagliariju uvjereni da će im biti od velike pomoći. Kao i on njima.

Marko Pjaca je doista imao velikog peha u karijeri, ali još je uvijek dovoljno mlad da toj karijeri dade dodatnu snagu za velike iskorake. Hoće li tako biti ovisi prvenstveno o zdravlju, ali i njegovoj odlučnosti da se napokon nametne u igri ali i pristupima.

Vrlo dobar izbor

Na tom planu odlučnosti, odnosno agresivnijeg pristupa i ljutog prkošenja nedaćama, Pjaca je ipak bio prilično suzdržan. Sada, u trećoj posudbi otkako je 2016. godine bljesnuo kao velika akvizicija Juventusa (23 milijuna eura), nakon samo 21 utakmice u dresu torinskog kluba, ali dovoljnih da pokaže veliki talent, Pjaca jednostavno mora preokrenuti krivulju sudbine.

Cagliari je u tom smislu, čini se, vrlo dobar izbor i zbog temperamenta okruženja. Ono će sigurno dodatno motivirati igrača, jer ako mu krene dobro, navijači će ga dodatno podići velikom pažnjom kojom bodre svoje (najbolje) igrače.

Posudba od 18 mjeseci, a otkup će koštati 12 milijuna eura

Pjaca će u idućih 18 mjeseci biti u statusu posuđenog igrača Juventusa, uz obvezu torinskog kluba da sudjeluje u 50% pokrivanja plaće igrača. To znači da će Cagliari izdvojiti milijun eura godišnje kao i Juve, a još nije do kraja jasno hoće li klub s otoka izdvojiti milijun eura za posudbu. Kako god bilo, u lipnju 2021. godine Juventus i Cagliari će opet odlučivati o sudbini igrača. Ukoliko ga želi otkupiti Cagliari će izdvojiti 12 milijuna eura, uz još moguća 2 kroz bonuse. U suprotnom, Pjaca će se vratiti pod skute Juventusa, s kojim je imao do sada ugovor do 2021. godine, ali će se logično produžiti da torinski klub ne bi ostao bez odštetnog dijela.

Linker
26. travanj 2024 18:56