Nikola Vilic / CROPIX
ANALIZA SN-A

VELIKI FINIŠ HNL-A! PETORKA U BORBI ZA EUROPSKU LIGU Završni obračun: Rijeka sigurna, Hajduk, Lokomotiva i Osijek finiširat će u dva-tri boda

SN ANALIZA U zadnjoj četvrtini lige, u devet kola rješavat će se pozicije na ljestvici koje vode u europski ‘drugi razred’ natjecanja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. travanj 2019. 16:45

Ostala je četvrtina prvenstva, u devet kola svi će međusobno još po jednom “u ring”. HNL u kojem su glavna pitanja odavno riješena jer Dinamo je prvak, a Rudeš ispada, imat će napet boj za Europsku ligu. Tko je danas kadar predvidjeti sve rezultate, neka uplati i može uzeti godinu dana krstarenje po svijetu, bez brige i financijskih obveza.

Zato ne pretendiramo da je naša procjena ishod koji će se nužno dogoditi, no nakon što smo upisali prognoze na parove do kraja zaključak je: Rijeka će sigurno u Europsku ligu, ne bi se smjela živcirati ni oko drugog mjesta, Gorica će ostati ispod crte i morat se zadovoljiti šestom pozicijom, a Hajduk, Lokomotiva i Osijek finiširat će u dva-tri boda.

Nismo konzultirali vidovitog Mevludina niti nam se kao u filmu Povratak u budućnost u poštanskom sandučiću našao primjerak Sportskih novosti od 26. svibnja 2019. godine, ali imamo računicu po kojoj je Hajduk treći, Lokomotiva četvrta, a Osijek bez Europe. Međutim, koliko je to varljivo, najbolje se vidi po međusobnim susretima u kojima je posebno teško “namirisati” ishod. Jedan drugačiji rezultat može promijeniti poredak.

Ako Osijek ponudi nešto bolje i uzme koju pobjedu više nego bi se po njegovim dosadašnjim igrama dalo naslutiti, apsolutno je u prilici sačuvati mjesto među četiri. Ubrojili smo pobjedu Hajduka nad ekipom Dina Skendera, pa Lokomotiva - Osijek neodlučeno, Osijek - Rijeka neodlučeno, to su pravi dvoboji u kojima mogu do bonusa da ne ostanu ispod crte… Ne i jedini jer svaki bod igrat će značajnu ulogu.

Spokoj na Rujevici

Čak i bez pretjerane žetve, Rijeka bi trebala glatko ostati druga. Trenutačna prednost od sedam bodova pred trećim, a deset u odnosu na petog otprilike će se zadržati, možda i povećati. Rijeka u mečevima s izravnim konkurentima za Europu gostuje kod Gorice, Hajduka i Osijeka, a dočekuje Lokomotivu. Bitniji je raspored za ostale.

Osijek, 100319.
Stadion Gradski vrt.
Utakmica 24. kola i 1. HNL izmedju NK Osijek i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Mirko Maric.
Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX
Marko Mrkonjic / CROPIX

Osijek je domaćin samo Rijeci, a mora van kod Hajduka, Lokomotive i Gorice. Lokosi dočekuju Hajduk i Osijek, idu na Rujevicu, pa im stiže Gorica. Potonji su ipak izgubili korak i vjerojatno im neće pomoći ni što igraju kod kuće redom s Rijekom, Hajdukom i Osijekom. Na kraju su kod Lokomotive i taj bi par mogao, čak i ukoliko Gorica ne bude više u igri, rješavati konačan plasman. Kako je Dinamo totalni favorit bitno je hoće li tko iščeprkati poneki bod s Modrima, a još važnije kako će rješavati utakmice s društvom sa začelja. Budu li uredno pobjeđivali, Istra 1961 neće se izvući bez play-outa. No, Puljani, a pogotovo Inter i Slaven Belupo nekome mogu poremetiti čak i uništiti bilancu.

Rijeka, 170319.
Stadion Rujevica. 
Utakmica,  utakmica 25. kola 1. HNL,  
HNK Rijeka - NK Osijek.
Na fotografiji: slavlje Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

U polufinalu Kupa igraju Dinamo - Osijek i Inter - Rijeka. Ako bi bilo tko osim Dinama osvojio Rabuzinovo Sunce, stekao bi status hrvatskog predstavnika u Europskoj ligi s pozicije broj 1, tada bi, ne bude li taj klub na tablici među prva tri, u Europsku ligu išli samo drugi i treći iz HNL-a, a četvrti bi ostao bez šanse.

Lokomotiva je napravila bitan iskorak s tri boda u Gorici, u dobroj mjeri usmjerila priču na svoju stranu, Hajduk tijekom proljeća ima dobre rezultate, a poraz od Dinama nije iznenađenje, dok je još enigma kako će doista Osijek djelovati “na pogon Skender”. Pred nama je devet kola u kojima je sve otvoreno, ali prognoze su svima dopuštene… Već će dvoboj Hajduk - Osijek osnažiti ili hakirati projekciju “Hrvati u Europskoj ligi”. Igra se u golem ulog, UEFA je tiskara novca i svi žele da se i njihovo ime ubilježi u Nyonu. Makar i za malim stolom.

Linker
27. travanj 2024 21:23