Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
KORAČIĆ OD REALIZACIJE

VELIKI PREOKRET U SLUČAJU KAPETANA RIJEKE!? NA POMOLU FILMSKA PRIČA KOJA NEMA VEZE S HRVATSKIM PRVAKOM Važna karika ekspresno se vraća na Rujevicu!?

Ako Dalian kupi još jednu megazvijezdu, Maleš se vraća kao slobodan igrač?!
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. veljača 2018. 14:42

Jedan od zanimljivijih izlaznih transfera koje je riječki prvoligaš realizirao ove zime svakako je onaj kapetana Mate Maleša u kineski Dalian Yifang. Nakon što je u nekoliko prošlih prijelaznih rokova propustio neke prilike u Europi (Legia, Genclerbirligi...), sa zaslužnim igračem Riječani su imali dogovor da će ga pustiti ako se pojavi ponuda koja će klubu donijeti nekakvu odštetu proporcionalnu Malešovoj vrijednosti, a vrijednom veznjaku ugovor koji će debelo premašivati onaj koji je imao na Rujevici.

Bankovna jamstva

Došla je iz Azije... Ponuda Daliana bila je upravo takva da zadovolji klub i Maleša, a priča o transferu krenula još tamo negdje od početka siječnja. Klubovi i Maleš su danima usuglašavali detalje, tražile su se bankovne garancije prije nego je sad već bivši veznjak Bijelih otputovao u Kinu gdje je tek prošlog tjedna i službeno predstavljen kao igrač Daliana. A onda je počela filmska priča na adresi koja nema veze s Rijekom ili Malešom, ali koja bi mogla itekako utjecati na budućnost koja se tiče Bijelih i njihova bivšeg kapetana.

Kineska grupacija Dalian Wanda prodala je 17 od svojih 20 posto vlasničkog udjela španjolskom gigantu Atletico Madridu (2015. su postali prva kineska grupacija koja je uložila u neki od europskih giganta, a novi stadion Madriđana Wanda Metropolitano i dalje će, prema sponzorskom ugovoru, nositi njihovo ime) i postala novi vlasnik novog kineskog prvoligaša Dalian Yifanga, kluba čiji je igrač postao upravo Mate Maleš.

Osijek, 310716.
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 3. kola MAXtv Prva liga 3 kolo izmedju NK Osijek - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Aljosa Vojnovic, Mate Males. 
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Aljoša Vojnović i Mate Maleš

Preko noći do moći

Dalian je tako preko noći postao jedan od najimućnijih kineskih klubova, iza cijele priče stoji Wang Jianlin, jedan od najbogatijih Kineza (osim ulaganjem u sportske klubove bavi se i turizmom, nekretninama i filmografijom), koji je odmah po kupovini svoje “nove igračke” pokazao da misli ozbiljno.

Koliko ozbiljno? To najbolje potvrđuju imena koja su pojačala Dalian Yifang u posljednjim danima prijelaznog roka. Riječ je o dvojici igrača Atletico Madrida, Nicolasu Gaitanu i Yannicku Carrascu, te stoperu West Hama, aktualnom prvaku Europe s Portugalom Joseom Fonteom. Cijena? Prava sitnica. Za ova tri igrača Dalian je platio oko 55 milijuna eura, a pritom će Carrasco zarađivati devet milijuna eura godišnje, Gaitan sedam, Fonte pet...

Gdje je Maleš u toj priči? Vjerojatno negdje gdje i Fonte, ali s jednom nulom manje na ugovoru, što za Maleša nije nikakav problem koliko činjenica da Dalian nije završio svoj ulazni mercato, odnosno da za sezonu mogu registrirati samo četiri strana igrača. Kao potencijalno pojačanje spominjao se i Fernando Torres, ali on je već navodno Kinezima uručio košaricu, sada se traži novo zvučno ime koje moraju dovesti do danas u ponoć ako žele osjetno pojačati svoju momčad.

I tu priča postaje bitna za Maleša, “ugovor života” mogao bi završiti i prije nego je navukao na sebe dres Daliana što ne mora nužno biti loše, barem ne ako je suditi po onome što je jednom prilikom ispričao nekadašnji branič Rijeke Miral Samardžić.

- Odlazak u Kinu bio mi je najbolji potez u karijeri. Igraš dok klub ne odluči dovesti drugog stranca, a onda te isplate do kraja i dobiješ slobodne papire - rekao je Samardžić koji je za Henan Jianye (danas su tamo treneri Dragan Talajić i Elvis Scoria) igrao manje od šest mjeseci.

Hoće li onda Maleš njegovim stopama, odnosno hoće li već sada Dalian platiti odštetu Rijeci i isplatiti igraču dvogodišnji ugovor pa mu dati slobodne ruke (već su otpustili dva igrača iz Afrike) u traženju novog kluba? Tijekom današnjeg dana bi se sve trebalo znati jer u Kini završava prijelazni rok, a informacije koje smo jučer prikupili kažu da su sve opcije otvorene jer se situacija mijenja praktički iz sata u sat.

Specifična situacija

Od one da Maleš ostaje član Daliana i suigrač Carrasca i Gaitana najmanje do ljeta kada se u Kini ponovo otvaraju vrata mercata, do mogućnosti da će ipak on biti taj na čijem će se mjestu trebati otvoriti prostor za još jednu veliku zvijezdu, što podrazumijeva raskid ugovora kojeg će mu isplatiti do kraja.

Tu priča postaje zanimljiva za Rijeku koja bi možda mogla dobiti neočekivano pojačanje u vidu bivšeg kapetana. Na Rujevici su uvijek govorili da su Malešu vrata kluba uvijek otvorena, nekako se u neformalnim razgovorima i spominjalo da bi tu jednog dana mogao završiti karijeru, kada za to dođe trenutak, pa preuzeti neku funkciju ako odluči ostati u nogometu, ali sada, sasvim razumljivo, nisu željeli govoriti o hipotetskim stvarima, pogotovo što je Maleš igrač pod ugovorom s drugim klubom.

Ipak, situacija je specifična, sudili bismo se reći i jedinstvena, pogotovo ako Dalian odluči da prijelazni rok neće završiti s Carrascom i Gaitanom. Samim time, teoretski, postoji mogućnost da Dalian plati Rijeci odštetu za transfer, Malešu isplati dvogodišnji ugovor (sve skupa koštalo bi ih manje nego dvije mjesečne plaće Carrasca) i da mu slobodne ruke da potraži novi klub koji bi svakako mogla biti i Rijeka. Iz našeg kuta, takav bi rasplet za obje strane bio ravan dobitku na lutriji.

Maleš za Rijeku

U HNL-u...

90 utakmica

2 pogotka

U KUPU...

13 utakmica

1 pogodak

U EUROPI...

24 utakmice

0 pogodaka

UKUPNO

127 utakmica

3 pogotka

Linker
19. travanj 2024 04:49