Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
ŽIVOT NAKON LUKE

VELIKI PROBLEM HRVATSKE REPREZENTACIJE Vatreni su postali dramatično ovisni o Luki Modriću, nezamjenjivom kapetanu koji je napravio mali presedan

PRVA VATRENA VIOLINA Luka Modrić nije teže ozlijeđen, ali je svakako opet pred novim remećenjem natjecateljskog ritma
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. listopad 2019. 10:09

Snažan udarac koljenom u bedreni mišić izuzetno je bolan. Luka Modrić izišao je izvan terena jer je bol bio preveliki, iako se kasnije, kroz preglede liječnika i subjektivan mu osjećaj, zaustavila panika.

Kapetan Vatrenih nije teže ozlijeđen, ali posljedice snažnog udarca u mišić tek će trebati procijeniti. Jučer je imao zakazane ciljane dijagnostičke preglede, pa će se vidjeti što se krije iza hematoma koji se stvorio. Njega će trebati “razbijati” kroz terapije i dok se to ne napravi, hematom će stvarati jaku bol. Sve će biti dobro ako nema neke posljedične rupture vlakana, ali prema mišljenjima liječnika reprezentacije, uvjerenje je da Modrić neće duže odsustvovati iz igre.

Pošteda za Mallorcu

Gotovo je sigurno da će biti pošteđen sljedećeg nastup Reala, u subotu u Mallorci, jer Madriđane očekuje odmah u utorak super važan meč u Istanbulu protiv Galatasaraya te u subotu 26. listopada i prvi El Clasico u Barceloni. Tri gostujuća izazova od vitalne važnosti za Real i naravno da je iritacija u klubu zbog Modrićeve ozljede i Baleovih problema - prilična. Već je prošlog mjeseca, nakon što se vratio ozlijeđen s utakmica u Trnavi i Bakuu, vodstvo Reala i putem medija pokušalo utjecati na Modrića da preskoči termin reprezentacije u listopadu. No, kapetan Vatrenih nije na to ni pomišljao jer je ozdravio. I pogotovo zato što u Realu nije ni igrao puno u početku ove sezone, ne samo zbog ozljede.

Kakve obveze ima Modrić s Realom do Slovačka

19/10/19. Mallorca - prvenstvo

22/10/19. Galatasaray - Liga prvaka

26/10/19. Barcelona - prvenstvo

30/10/19. Leganes - prvenstvo

02/11/19. Betis - prvenstvo

06/11/19. Galatasaray - Liga prvaka

13/10/19. Eibar - prvenstvo

Dakako da mu vrhunski status temeljem minulih zasluga nije ugrožen, ali se svakako može komplicirati. Real, naime, ima niz ozlijeđenih igrača, manjak veznih, a pogotovo mu nedostaje “stari” Modrić.

Nužno doziranje

Real je prvi, i to se da prepoznati u ponašanju kluba i trenera Zidanea, spoznao kako se mora dozirati Modrićeve nastupe i kako će se morati pripremati za eru nakon njegova povlačenja. Madriđani već godinu dana sondiraju tržište, ali kako je i Zidane kazao, teško je pronaći igrača Modrićevih karakteristika i karaktera pobjednika.

Činjenica da nije još kupljen neki afirmiraniji vezni igrač, sasvim dovoljno pokazuje tu stvarnost. Zidane je prošlo ljeto kazao Perezu da ga zanima samo Pogba, ako ne dobije takvog snažnog vezista, drugi mu ne trebaju. Dovoljni su mu oni koje ima. Među inim, Francuz nije želio ni čuti za bilo kakve kombinacije da bi Modrić otišao. Ugovor ima do 2021. i kapetan Vatrenih sigurno će još ovu sezonu biti u Realu. Od idućeg ljeta će se vidjeti, među ostalim, što i Modrić misli i planira...

Ako je bogatom Realu teško locirati sličan profil igrača, i već duže su u nervozi što ga ne mogu pronaći, sasvim je jasno koliko je Modrićeva realnost problem Hrvatske. Naša reprezentacija je zapravo dramatično ovisna o igri, formi i raspoloženju kapetana. I naravno da će se kao i svaka selekcija i Hrvatska morati suočiti s njegovim ne tako dalekim odlaskom. Koliko je u igri ovisna moglo se vidjeti i kroz ove kvalifikacije, jer kad Modrić igra na svom visokom standardu, onda su Vatreni razigrani.

Svima je gromobran

Problem je što upravo zbog njegove potrebe za dužim oporavkom nakon utakmice, Hrvatska u drugoj utakmici, nakon tri dana, redovito pada u ritmu i moći. No, nije to jedini problem postmodrićevske ere. Kao lider reprezentacije i vrlo jaka osobnost, s kultnim statusom i u Vatrenima i u velikom Realu, Modrić je referencija svakom članu tabora. Ujedno je i svima postao gromobran koji privlači i kanalizira teškoće, sporne i krizne situacije.

Modrić će, realno rečeno, biti tehnički nezamjenjiv i Hrvatska će kroz godinu morati stvoriti neku sasvim novu nogometnu priču u Vatrenima. Kako god to će nekako ići svojim putom. Druga je stvar tko će preuzeti lidersku ulogu, odnosno tko je taj koji će imati takvu snagu da vuče grupu kao što je to radio Modrić.

U međuvremenu, barem do Eura, treba se nadati kako će kapetan biti zdrav, ali i raspoložen u kontekstu klupskih mu situacija. Modrić je napravio mali presedan, jer je s 34 godine odlučio ostati reprezentativac i ujedno član velikog kluba koji igra utakmice svaka tri dana. To je jako teško, što se vidi i iz njegovih situacija s ozljedama i promjenjivom formom.

No, on je tako htio jer voli igrati za Hrvatsku i dokazao je da je potpuno podređen reprezentaciji. Bit će mu teško do lipnja voziti takve paralelne slalome, ali nekako se treba nadati da će nas opet sve impresionirati i po tom pitanju. Sve nakon toga lipnja bit će jedna sasvim druga i nova priča...

Modrićeva sezona

17/08/19. Celta Vigo igrao 56 minuta

24/08/19. Valladolid pauzirao zbog kartona

01/09/19. Villarreal igrao 22 minute

06/09/19. Slovačka igrao 90 minuta

09/09/19. Azerbajdžan igrao 90 minuta

18/09/19. Paris SG pauzirao zbog ozljede

01/10/19. Club Brugge igrao 90 minuta

14/09/19. Levante pauzirao zbog ozljede

22/09/19. Sevilla pauzirao zbog ozljede

25/09/19. Osasuna pauzirao zbog ozljede

28/09/19. Atletico Madrid igrao 22 minute

05/10/19. Granada igrao 56 minuta

10/10/19. Mađarska igrao 67 minuta

13/10/19. Wales igrao 90 minuta

Linker
05. svibanj 2024 14:31