BIVŠI ZIDAR

VELKO QPR-OVO OTKRIĆE ‘Bauštelac’ Charlie Austin treći je strijelac Premiershipa

Nekadašnji zidar danas zarađuje 30 tisuća funti tjedno i ima lijepe izglede za poziv u reprezentaciju
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 27. prosinac 2014. 19:57

Sjećate li se još Željka Malčića? Onog vinkovačkog konobara i nogometnog amatera koji je s navršenih 26 godina, jednim autogramom posljednjeg dana prijelaznog roka, preletio četiri natjecateljska razreda pa iz petoligaških Tordinaca stigao do dresa Cibalije? Da bi odmah zatim u nepunih tjedan dana zabio dva gola Hajduku na Poljudu i jedan Dinamu u Vinkovcima...

Senzacionalna Malčićeva selidba od “pogrešne strane” šanka do novinskih naslovnica dogodila se u ljeto 2007. godine. Premda bi mu poslužila kao zgodan izvor nadahnuća, više je nego izvjesno da Charlie Austin, centarfor Queens Park Rangersa, tih dana nije čitao ovu priču.

Poput Željka Malčića

Ne isključivo zato što se “Malčić story” nije stigao probiti do sportskih stranica engleskih tabloida, nego i stoga što Austin nije imao vremena listati novine.

Ustajao je zorom da bi do 7.30 došao na “bauštelu” gdje je radno vrijeme trajalo do 16.30 sati. Zatim je jurio kući nešto ubaciti u kljun, spremiti stvari i produžiti na trening Poole Towna, kluba koji se natjecao iz coubertinovskih pobuda, ali je usprkos provincijskom kalibru na gostovanja nerijetko odlazio u ozbiljnim turističkim aranžmanima. Trajektom do Isle of Wight, pa autobusom na suprotnu stranu otoka, potom utakmica i ponovno muka od povratka kući. Dovoljno da u mladom čovjeku ubije volju za ozbiljnim nogometom.

Nisu nogometaši jedine žrtve ovakvih “putešestvija”. Tijekom dugih izleta nerazumno se krenu ponašati i putnici skloni mučninama ili oni koji su zaboravili lijekove: jedino tako je moguće objasniti odluku skupine navijača Poole Townea da te 2007. godine uplate 150 funti na okladu da će Austin jednog dana igrati za englesku reprezentaciju. Koeficijent je bio 50, a hazarderi bi u sljedećih nekoliko mjeseci mogli zaraditi 7500 funti.

Charlie Austin - nekadašnji zidar s gradilišta koji je na posao putovao u starom kombiju s desetoricom kamerada i talentirani napadač amaterskog kluba - danas je treći strijelac engelskog Premiershipa s lijepim izgledima da već sljedećeg proljeća dobije pozivnicu izbornika engleske nogometne reprezentacije Roya Hodgsona.

Sa svojih 30-ak tisuća funti tjedna plaće on možda zarađuje 150 do 200 tisuća manje od napadača Manchester Uniteda Robina Van Persieja, Arsenalovog Alexisa Sancheza ili veznjaka Chelseaja Edena Hazarda, ali trenutačno je efikasniji od sve trojice. Zabio je jedanaest golova, ispred njega samo su Argentinac Sergio Agüero (14) i Španjolac Diego Costa (13).

Za klupske almanahe

On je u taj uspjeh ugradio 17 prvenstvenih pogodaka, a ove je sezone odlučio napraviti novi iskorak i pronaći mjesto u klupskim almanasima. Prošli je vikend s tri pogotka osigurao pobjedu “rendžerima” protiv West Broma (3-2), prvi hat-trick QPR-ova nogometaša od davne 1993. godine. “He used to build walls, now he scores goals”, pjevali su navijači Swindona prije dvije godine. Charlie Austin već dugo ne gradi zidove, ali ih nastavlja uspješno preskakati.

Linker
18. svibanj 2024 09:51