SN/Arhiva
ZAVESLAJI PREMA MEDALJAMA

VESLAČKA EKSPEDICIJA NE MARI ZA LUKSUZ 'Otišli smo u favele osjetiti kako se ovdje zaista živi'

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 06. kolovoz 2016. 19:55

Jedva čekaju znak za početak utrke. Valent i Martin Sinković i Damir Martin svjesni su da su napravili sve što su mogli, maksimalno su spremni i sad to samo žele pokazati tamo gdje se jedino računa - na stazi.

Prvi će na stazu u laguni Rodrigo de Freitas naš samac Damir Martin. Društvo samaca je najbrojnije, Martin je u posljednjoj od šest skupina, ali objektivno danas će imati tek zagrijavanje za ono što ga čeka idući tjedan jer u društvu Tunižanina Taieba, Norvežanina Hoffa, Egipćanina Elbanna i Kazahstanca Jakovljeva neće biti među prva tri koji izravno prolaze u četvrtfinale samo ako negdje usput izgubi veslo ili čamac.

- Odmah sam se priviknuo na jezero, čamac mi dobro klizi i od prvog zaveslaja sve je kako treba. Dobro se osjećam i jedva čekam start.

SN/Arhiva

Jezero sasvim normalno

Veslači će imati rano buđenje jer Martinova utrka, recimo, na rasporedu je u 9.20 po brazilskom vremenu, a treba i doći iz Olimpijskog sela, ali ne smeta im nimalo.
A suparnici? O njima ga bolje nemojte pitati.

- Ne zanimaju me. Najvažniji su moje veslanje i moja izvedba.

Valent Sinković jednu je proslavu već imao u Riju. Stariji član bratskog dvojca 2. kolovoza je navršio 28 godina. Torta se pojela, nazdravilo se u njegovu čast, a najbolji poklon trebao bi doći u njegove ruke u četvrtak, 11. kolovoza, kad je u Riju na rasporedu borba za medalje dvojaca na pariće.

- Dojmovi iz Rija su nam super, iako su jako velike razlike između siromašnijeg i bogatijeg dijela grada.

A veslači su željeli osjetiti oba svijeta.

- Jedan dan kad smo imali pauzu, otišli smo u razgledavanje jedne favele i to je bilo odlično iskustvo.Vidiš kako ljudi tamo žive i zapravo osjetiš kakav je grad u stvarnosti.

Nisu se bojali, bez obzira na puno priča o opasnostima koje vrebaju na svakom koraku.

- Osjećamo se jako sigurno u Riju i nismo doživjeli nikakve neugodnosti. Ima puno vojske na ulicama i sve osiguravaju.

Iz grada smo se spustili u lagunu Rodrigo de Freitas...

- Jezero je puno čišće nego smo očekivali, ne pliva ništa po njemu i izgleda normalno. Staza je predivna, praktički u centru grada, točno ispod kipa Isusa. Što se vjetra tiče, dobili smo dobre informacije i prije nego smo došli. Puše uglavnom bočni vjetar i dosta mijenja smjer pa nikad ne znaš što te čeka. Dvaput su do sada morali zatvoriti stazu zbog prevelikih valova.


Nestrpljivi prije utrke

Ali Sinkoviće ni to ne brine, ipak su oni puno, puno treninga odradili na jakom vjetru, ili kako Valent kaže uz smijeh...

- Sva sreća što znamo veslati po valovima.

Mirni, sigurni u sebe, u ono što znaju i mogu, takvi će danas izaći na stazu u prvoj olimpijskoj utrci u Riju. U njihovoj su skupini još Australci Watts i Morgan, Srbi Marjanović i Šljukić i Francuzi Boucheron i Androdias, ako je to uopće bitno. Za izravni prolaz u polufinale moraju biti na prva tri mjesta. Objektivno - tek lakše zagrijavanje za njih dvojicu.

- Osjećam se odlično i spremno. Nestrpljivo čekam utrke jer nam čamac ide odlično i jedva čekam da vidim kako će to izgledati na utrkama.

SN/Arhiva

Dojam je da uživa u svakom danu u Riju, mnogo više nego u Londonu prije četiri godine?

- Definitivno mi je bolje nego u Londonu jer sam iskusniji i mogu bolje uživati u svemu tome. Život u Olimpijskom selu je nevjerojatan jer se osjeća taj duh olimpizma i vlada jako dobra atmosfera. Posebno mi se sviđa odlično druženje među hrvatskim sportašima, bit ćemo jedni drugima najveća potpora.

Dodajmo i da su Damir Martin u kategoriji samaca, te braća Sinković u kategoriji dvojac na pariće izborili četvrtfinale odnosno polufinale. Martin je osvojio drugo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini, dalje su išla tri, pa nije bilo potrebe forsirati snagu. Sinkovići su također zauzeli drugo mjesto, iako su vodili nakon kilometra no nešto snage su i prištedili.

Linker
02. svibanj 2024 09:58