NIZ - AUS 3-2

VIDEO Australski golman počastio Nizozemce, Tim Cahill zabio najlješi gol SP-a!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. lipanj 2014. 16:14

U susretu 2. kola B skupine svjetskog nogometnog prvenstva Nizozemska je na Beira Rio stadionu u Porto Alegreu pobijedila Australiju 3-2 i praktički osigurala plasman u osminu finala. Bila je to sjajna utakmica prepuna uzbuđenja i obrata s pet golova i nizom prilika. Nizozemci su vodili 1-0, Australci su potom okrenuli rezultat u vodstvo 2-1, da bi svjetski doprvaci s dva gola ipak iščupali pobjedu.

Sve je počelo u 20. minuta nakon solo-prodora Arjena Robbena. Nogometaš Bayerna je mogao i dodati svom suigraču, ali kao i uvijek, Robben je odlučio napraviti sve sam i sa 10-ak metara savladao je Ryana. Međutim, 70 sekundi poslije vidjeli smo najljepši trenutak svjetskog prvenstva. Jedno visoko ubacivanje Cahill je dočekao na volej i sa 15-ak metara iskosa zakucao loptu pod gredu. Gol u stilu Van Bastena i Leona Benka!

Australija je došla do zasluženog izjednačenja, s tim da su Australci do kraja poluvremena i nastavili s pritiskom i boljom igrom.

Nastavak je počeo u istom ritmu, pa je tako u 54. minuti Janmaat igrao rukom u svom šesnaestercu nakon ubacivanja Bozanića, a penal je za Australiju u pogodak pretvorio Jedinak. No, kao što je u prvom dijelu Nizozemska rekordno kratko uživala u vodstvu, tako je i Australija vodila samo četiri minute.

Nevjerojatnu podršku napravio je Davidson, zaboravio je izaći na ofsajd zamku, a Van Persie je taj poklon znao iskoristiti.

Ključni trenuci utakmice dogodili su se u 68. minuti. Australci su krenuli u kontru, Oar je bio sam na lijevoj strani, ali umjesto udarca odlučio se za dodavanje Leckieu. Međuti, napravio je to prejako, tako da je Leckie iz matne situacije pucao prsima. Nizozemski vratar se stigao vratiti i pokupiti tu loptu. U nastavku akcije Depay je opalio s 30 metara, a lopta je prošla kroz ruke Ryanu.

Nizozemska je, pak, upisala drugu pobjedu i praktički osigurala prolaz među šesnaest najboljih na Mundijalu. Recimo i da je Nizozemska po prvi puta, u povijesti, uspjela pobijediti Australiju. Bila je joj je za to potrebna četvrta međusobna utakmica.

REZULTATI:

Australija - Nizozemska 2-3 (Cahill 21, Jedinak 54-11m / Robben 20, Van Persie 58, Depay 68)

Večeras:

Španjolska - Čile

LJESTVICA:

1. Nizozemska 2 2 0 0 8-3 6

2. Čile 1 1 0 0 3-1 3

3. Australija 2 0 0 2 3-6 0

4. Španjolska 1 0 0 1 1-5 0

NIZOZEMSKA - AUSTRALIJA 3:2 (Robben 20, Van Persie 58, Memphis 68 / Cahill 21, Jedinak 53-11m)

KRAJ UTAKMICE!

74. minuta - Australci su pred raspadom, jedva da izlaze iz 16-erca. Van Persie je vratio za De Jonga, koji je pucao sa 15 metara, a Ryan je odlično obranio.

68. minuta - GOOOOOOL! Memphis je opalio s 30 metara, vratar Ryan je katastrofalno reagirao i Nizozemska ponovno vodi!

67. minuta - Kakva prilika za Australiju! Oar je s lijeve strane sam krenuo prema Cillessenu, ali umjesto udarca odlučio se za dodavanje Leckieju. Igrač Australije je, iz nepoznatog razloga, po golu tukao prsima (!?) tako da se vratar stigao vratiti i spasiti svoj gol.

58. minuta - GOOOOOOL! Australci nisu dugo izdržali. Davidson je katastrofalno pogriješio, zaboravio je izaći na ofsajd-zamku, a Van Persie je to iz blizine znao kazniti...

53. minuta - GOOOOOOL! Bozanić je pogodio u ruku Janmaata, a sudac pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač je Jedinak!

51. minuta - Robben je odapeo s 20-ak metara, vratar Ryan je spasio siguran pogodak!

Počelo je u nastavku!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

33. minuta - još jedna šansa za Australiju! Nakon ubačaja iz slobodnog udarca dekoncentrirana nizozemska obrana ostavila je potpuno samog suparničkog stopera Špiranovića, koji promašuje okvir gola.

31. minuta - nova prilika za Bresciana. Iskusni Australac je ušao u kazneni prostor, ciljao gornji kut i opalio preko gola.

21. minuta - GOOOOOOOOL! Najljepši gol na ovom SP-u! Cahill je volejem u stilu Marca Van Bastena pogodio mrežu! Lopta se od prečke zabila u mrežu!

20. minuta - GOOOOOOOOL! Treći pogodak Arjena Robbena na SP-u! Australci su naivno izgubili loptu na centru, Robben je na širokom prostoru krenuo u svoj karakteristični nezaustavljivi prodor i potom rutinski svladao Ryana.

15. minuta - dobra akcija Australaca okončana je udarcem Bresciana s 18 metara. Lopta se od nizozemskih obrambenih igrača odbila u korner...

10. minuta - Australci su u početnim minutama bez većih problema primirili Nizozemce. Dapače, nakon lošeg vraćanja lopte De Guzmana prema svom vrataru, umalo je McKay došao u veliku priliku...

Nizozemska: Cillessen - Vlaar, De Vrij, Martins, Indi - Janmaat, De Guzman (od 79. Winajldum), De Jong, Blind - Sneijder - Van Persie, Robben

Australija: Ryan - McGowan, Špiranović, Wilkinson, Davidson - Jedinak, McKay - Bresciano (od 51. Bozanić), Leckie, Oar (od 77. Taggart) - Cahill.

Linker
20. svibanj 2024 01:25