Gonzalo Fuentes / REUTERS
TERIMOV NOVI AS

VIDEO: HRVATSKOJ PRIJETI TURSKI RONALDO Ma kakav Arda Turan, ovo je momak o kojem će se pričati

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. rujan 2016. 21:22

Emre Mor, turski Ronaldo. Tako su ga počeli nazivati sami Turci, iako svjesni da je još daleko od te razine. U lipnju je napunio 19 godina, bio jedan od najmlađih igrača na Euru, nešto ranije potpisao je za Borussiju iz Dortmunda. Predodređen da postane vođa turske generacije. Zaigrao je protiv Rusije od prve minute, svi su zadovoljni, zaslužio je same pohvale. I vjerojatno mjesto u startnoj postavi i protiv Hrvatske.

- Samo, recite mu da ne smije žvakati žvaku dok svira himna. Nije pristojno.

To su bili neki od komentara turskih navijača koji su primijetili “kiks” na samom početku.

- Može on biti Ronaldo, ali mora se znati ponašati. Ružno izgleda žvaka za vrijeme himne.

Ali, bila je to kratkotrajna zabava za javnost, otprilike kao i onaj detalj da je Tufan popravljao frizuru dok je Modrić zabijao svoj eurogol na Euru. Ono što je važnije, pogotovo Turcima, jest Mor u nogometnom smislu.

Nova zvijezda reprezentacije, zašto ne?

- Prerano? Ne, nikako, pa koliko ima igrača s 18, 19 godina koji su već zvijezde? Bitno je koliko je dobar, ne koliko ima godina, a on jest dobar - reći će o predvodniku generacije izbornik Fatih Terim.

Da, hvale ga svi, vjeruju u njega. Pa, nije ga slučajno kupila dortmundska Borussia.

- On je u velikom klubu, u odličnoj momčad, sigurno će još napredovati, razvijati. Ima bogomdan talent, ali jasno da mora još učiti, on je toga svjestan. Siguran sam da će on uskoro biti naše najjače oružje.

Tako govori “vječiti” izbornik, dodajući na kraju poantu priče:

- Na nama je svima da razvijamo što više mladih, da imamo što više igrača poput Emrea Mora. Samo tako možemo ići naprijed, vratiti tursku reprezentaciju u europski vrh.

Znači, kralj je mrtav, živio kralj. Klasična priča. Arda Turan, najveći i najpopularniji turski nogometaš ovog doba, imao je 21 godinu kad je vodio Turke prema polufinalu na Euru 2008. Sjećamo se, Terim je bio taj koji je forsirao Ardu i od njega puno očekivao, Arda je bio simbol jedne nove Turske, nova zvijezda u rangu nekad Hakana Sukura, recimo. Eto, sad je Terim “zaboravio” Ardu, nema ga na popisu i pitanje hoće li ga više biti, vrijeme je za Emrea Mora. Da, imat će 21 godinu dok će trajati SP u Rusiji, nadamo se da neće biti tamo, ili da će biti, ali uz Hrvatsku.

Mor je u prvom kolu Bundeslige bio na klupi, protiv Mainza nije ulazio. Upisao je dosad nastupe u Kupu i Superkupu, protiv Bayerna, očito je da s njim u Dortmundu ozbiljno računaju. Doduše, ne žure, doziraju ga. Za razliku od Terima, koji mu je, izgleda, dao u ruke komande reprezentacije. Ili mu ih, barem, tijekom kvalifikacija namjerava dati.

- Od njega svakako u ovim kvalifikacijama puno očekujem - poručio je Terim.

Zvijezda je, dakle, rođena, Emre Mor velika je uzdanica turskih navijača. I, ima kredita, jer, zbog Turske je rekao “ne” rodnoj Danskoj, premda je tamo igrao u svim mladim selekcijama.

Podsjetimo, u Maksimiru se prije godinu i pol dana predstavio norveški “wunderkind” Martin Odegaard, nije najbolje prošao. Uz svu sreću svijeta, isto želimo i “turskom Ronaldu”. Neka zapamti Hrvatsku, još jednom.

Linker
18. svibanj 2024 15:05