CROPIX
NAPAD ILI DRSKO PONAŠANJE?

VIDEO: MASKIRANI NAVIJAČ KOJI JE IZAZVAO INCIDENT NA POLJUDU DOBIO 15 DANA PRITVORA Evo za što ga se sve tereti i koje su moguće kazne

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 12. ožujak 2017. 16:27

Zbog mogućnosti da ponovi nedjelo, 22-godišnji navijač koji je tijekom utakmice Hajduk - Rijeka preskočio ogradu i trčao po tartan stazi zadržan je u pritvoru 15 dana, piše Slobodna Dalmacija. Odluka je to dežurnog istražnog suca Prekršajnog suda u Splitu kojem je priveden jutro nakon izgreda.

Mladić je uhićen odmah te je nad njim tijekom nedjelje navečer provedena kriminalistička obrada. Po okončanju policijske obrade zaključeno je kako je u njegovom ponašanju bilo elemenata za četiri prekršaja i to tri iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjim i jedan prekršaj Zakona o javnom redu i miru.

Prvi prekršaj je ulazak na dio koji nije predviđen za natjecanje.

Drugi prekršaj je činjenica da je bio maskiran, što je također nedozvoljeno na športskim natjecanjima.

Treći prekršaj je što je nakon upada na teren iz vatrogasne kante uzeo vatrogasnu štipaljku koja služi za skupljanje pirotehničkih sredstava koja se smatra opasnim predmetom pogodnim za ozlijeđivanje trećih osoba.


fan attacks referee

Kako se nakon toga zatrčao za sucem preko terena, što predstavlja drsko ponašanje prijavljen je i za četvrti prekršaj remećenja Javnog reda i mira.

Uz optužni prijedlog u kojem su navedeni svi prekršaji doveden je na splitski sud gdje mu je određeno zadržavanje do 15 dana što je najduži mogući rok i u kojem bi se trebao okončati postupak. Zadržavanje 22-godišnjaka je određeno kako bi se izbjeglo ponavljanje sličnog ponašanja.

Sankcije predviđene Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima su novčane kazne, kazna zatvora i zaštitna mjera. Novčana kazna, prema Prekršajnom zakonu, ne može biti manja od 100 ni viša od 50.000 kuna. Najmanja kazna zatvora je tri, a najdulja 60 dana.

Ukoliko mu se odredi novčana kazna, oduzima se od nje po 300 kuna za svaki dan koji je proveo u pritvoru. Zaštitna mjera je zabrana posjećivanja športskih najtecanja i može trajati najmanje jednu i najdulje dvije godine. U slučaju nepoštivanja te mjere može se dodatno kazniti novčanom kaznom ili zatvorskom do godine dana zatvora.

Linker
02. svibanj 2024 05:54