REUTERS/Michael Dalder
FILMSKI RASPLET SVJETSKOG PRVENSTVA

VIDEO: MOĆNA FRANCUSKA PRVA IZBORILA FINALE SP-A I POSLALA ZASTRAŠUJUĆU PORUKU HRVATSKOJ I ENGLESKOJ! Odlični Belgijci nisu im mogli zabiti ni gol!

Spektakularno polufinale završilo je pobjedom Francuske (1:0) koja sada čeka boljeg iz okršaja Hrvatske i Engleske! Belgija je više igrala, imala bolje prilike, izgledalo je da drže stvari u svojim rukama, no Francuzi su nakon pogotka Umtitija uspjeli sačuvati prednost do kraja utakmice. Vratari su se istaknuli s nekoliko vrhunskih intervencija, ali presudio je trenutak inspiracije Barceloninog braniča kojemu je ovo bio prvi pogodak za reprezentaciju.
Piše: HinaObjavljeno: 10. srpanj 2018. 13:22

Strijelac jedinog pogotka na utakmici bio je Samuel Umtiti u 51. minuti.

POBJEDNIČKI GOL FRANCUSKE POGLEDAJTE OVDJE

Veliki ulog koji je bio u igri u utorak sputao je igrače obje reprezentacije u samom otvaranju, no što je vrijeme odmicalo tako su se oni sve više oslobađali te su pružili odličnu predstavu.

Prvi su se treme oslobodili Belgijanci koji su u razdoblju od 16. do 21. minute stvorili tri odlične prilike i to prvenstveno preko svog najboljeg igrača Edena Hazarda. Upravo je Hazard prvi zaprijetio u 16. minuti, no njegov pokušaj sa 10-ak metara iskosa s lijeve strane prohujao je pored vratnice. Tri minute potom ponovno je pokušao Hazard, ovaj put po zraku s vrha kaznenog prostora, no Varane je uspio glavom odbiti loptu preko grede. Odličnih prvih pola sata Belgija je okončala upotrebljivim prizemnim ubačajem De Bruynea u peterac gdje je Umtiti u posljednji trenutak uspio izbiti loptu ispred belgijskih napadača.

Potom se probudila i Francuska koja je od 30. do 40. minute imala tri zgode pred belgijskim golom. Giroudu je u 31. minuti iz teške pozicije glavom sa 10-ak metara promašio gol, no tri minute potom imao je mnogo bolju situaciju nakon što je Griezmann izvrsnom loptom izbacio Mbappea na desnom krilu. Uslijedila je povratna lopta u srce kaznenog prostora gdje je bio Giroud, no francuski centarfor je vrlo slabo reagirao.

Najveću priliku u prvom poluvremenu Francuska je propustila u 39. minuti. Mbappe je kombinirao s Pavardom, desni branič je utrčao u kazneni prostor, ali kada se našao na sedam-osam metara iskosa od gola odlučio se na udarac koji je Courtois obranio. Dojam je da bi bolja odluka bila dodavanje za Griezmanna koji se nalazio u sredini kaznenog prostora.

Drugo poluvrijeme započelo je ubačajem Witsela pred francuski gol gdje je Varane ipak uspio omesti Lukakua u skoku.

Ključni trenutak dogodio se u 51. minuti. Umtiti je nakon udarca iz kuta Griezmanna u skoku na prvoj vratnici nadvisio Fellainija, a od njegove glave lopta je odsklizala po Belgijančevoj ruci u mrežu.

Vrlo brzo potom Francuska je odigrala najljepšu akciju na utakmici. Matuidi je uposlio Mbappea, uslijedilo je sjajno dodavanje petom za Girouda koji je izašao sam pred Courtoisa, no belgijski vratar je još jednom obranom održao svoju momčad u igri.

Iako je Belgija u posljednjih pola sata pokušala stvoriti pritisak, njezin izbornik Martinez je u igru uveo još jednog napadača Mertensa, nije stvorila previše prilika za poravnanje. Upravo je Mertens u 65. minuti ubacio u kazneni prostor gdje je najviši bio Fellaini, no njegov pokušaj glavom prošao je pored vratnice. U 81. minuti opasan udarac sa 20-ak metara uputio je Witsel, no Lloris je bio na mjestu.

U samoj završnici dvoboja Francuska je iz protunapada mogla i do veće pobjede, no Courtois je uspio obraniti pokušaje Griezmanna i Tolissoa.

Francuska će tako u nedjelju po treći put zaigrati u finalu SP-a, 1998. godine je osvojila naslov prvaka na domaćem terenu dok je 2006. u Njemačkoj izgubila završni dvoboj od Italije nakon izvođenja 11-eraca.

Belgiji je ovo bio drugi nastup u polufinalu SP-a i drugi poraz, prije 32 godine u Meksiku je izgubila od Argentine te na kraju završila na četvrtoj poziciji.

Francuska će u finalu 15. srpnja u Moskvi na stadionu Lužniki od 17 sati igrati protiv pobjednika drugog polufinala u kojemu će se u srijedu upravo na Lužnikiju sastati Hrvatska i Engleska (20 sati).

Belgija će 14. srpnja u Sankt Peterburgu od 16 sati igrati za treće mjesto protiv poraženog iz utakmice Hrvatska - Engleska.

FRANCUSKA - BELGIJA 1:0 (Umtiti 51')

FRANCUSKA: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Kante, Pogba - Mbappe, Greizmann, Matuidi - Giroud

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Fellaini, Witsel - Chadli, Dembele, De Bruyne, Hazard - Lukaku

---------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

UMTITIJEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

90'+6' - Kakva prilika za Francusku u posljednjim trenucima utakmice! Pogba dodaje Tolissu koji gađa suprotni kut, no Courtois fantastično brani!

90'+3' - Pogba izvrsno pronalazi Griezmanna koji uspijeva uputiti udarac, ali Courtois brani.

90'+1' - Belgijski izbornik sada maksimalno riskira. Iz igre je izvadio Chadlija, a priliku za postizanje pogotka dobiva Michy Batshuayi.

90' - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

88' - De Bruyne je poslao sjajnu loptu do Lukakua, ali belgijski je napadač ipak nije uspio prihvatiti pred samim golom Francuza.

87' - Žuti karton za Kantéa zbog prekršaja na Hazardu.

86' - Prisilna zamjena na francuskoj klupi. Zbog sudara s Hazardom izlazi Matuidi, a u igru ulazi Corentin Tolisso.

85' - Prva zamjena i kod Francuza. Izlazi Giroud, a mijenja ga Steven N'Zonzi.

81' - Na Hazardu je Varane napravio prekršaj na vrhu šesnaesterca, no urugvajski sudac pušta prednost. U nastavku akcije Witsel je opalio bombu prema vratima Francuza, a Lloris fantastično brani! U jednom duelu Hazard je grubo nasrnuo na Matuidija i obojica su ostali ležati na travnjaku. Matuidi mora van terena da mu se pruži pomoć.

80' - Još jedna izmjena kod Belgijaca. Izašao je Fellaini, a priliku dobiva Yannick Carrasco.

79' - Ovaj put Fellaini ruši Mbappea koji je brži od njega. Iz slobodnog udarca Griezmann ubacuje u peterac, ali belgijska obrana uspijeva izbaciti loptu iz šesnaesterca.

76' - Sjajna prilika za Belgiju! De Bruyne je snažno opalio s vrha šesnaesterca, ali lopta od bloka odlazi preko gola.

75' - Belgijci nemaju rješenja za brze francuske igrače. Witsel radi prekršaj na Griezmannnu, ali prolazi bez žutoga kartona.

71' - Matuidi je krenuo u kontru, a ovoga puta Alderweireld radi prekršaj na njemu i dobiva žuti karton.

67' - Griezmann je poslao jednu povratnu loptu, ali Giroudov udarac odlazi preko vratnice.

65' - Probudila se Belgija ulaskom Mertensa. Fellaini sad nije pogodio glavom, lopta je otišla vrlo blizu vratnice.

64' - Matuidi je krenuo u kontru i Hazard je bio primoran prekršajem spriječiti francuskog veznjaka, a urugvajski je sudac Andrés Cunha opravdano pokazao prvi žuti karton na utakmici.

61' - Mertens je u prvom dodiru s loptom donio opasnost pred golom Francuske, uputio je udarac koji se odbija do De Bruynea, no belgijski veznjak loše zahvaća loptu koju bez poteškoća hvata Lloris.

60' - Prva zamjena kod Belgijaca. Izbornik Martinez očito nije pogodio s Dembéléom u udarnoj postavi i vadi ga iz igre, a zamijenit će ga Dries Mertens.

56' - Kakva prilika za Francuze! Giroud opet iz okreta puca po golu, ali Courtois brani. Francuzi puno bolji u nastavku.

55' - Griezmannov ubačaj iz slobodnjaka s lijeve strane belgijska obrana lako čisti iz šesnaesterca.

51' GOOOL! Griezmann je izveo udarac iz kuta s desne strane, a Umtiti, koji je zbog ozljede bio upitan za ovu utakmicu, uspijeva nadvisiti Fellainija i glavom pogađa za vodstvo Francuske! Braniču Barcelone je ovo prvi pogodak za Francusku.

50' - Mbappe je izvrsno uposlio Girouda koji puca iz okreta, ali Kompany na vrijeme blokira njegov udarac.

48' - Witsel je odlično ubacio, Lukaku je nadvisio Varanea u skoku, ali njegov udarac glavom odlazi preko gola.

47' - Mbappe je prošao trojicu, bio je u izglednoj prilici, ali ga zaustavlja Kompany.

46' - Počinje drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

45'+1' - De Bruyne je ubacio u peterac, Umtiti promašio loptu, a Lukaku nije očekivao da će doći do njega i lopta se odbija od Lukakua u gol-aut.

45' - Griezmann je izveo slobodni udarac s dvadesetak metara iskosa, ali pogađa samo Fellainija u živome zidu. Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

40' - Najbolja prilika za Francusku u dosadašnjem tijeku utakmice! Mbappe je sjajno asistirao Pavardu koji utrčava u šesnaesterac i gađa suprotni kut, ali Thibaut Courtois fenomenalno brani nogom i spašava belgijska vrata!

36' - Griezmann je napravio oštar prekršaj na Hazardu, ali urugvajski sudac Andrés Cunha zasad nije pokazao nikakvu opomenu.

34' - Sjajna prilika za Francuze! Mbappe je izvrsno uposlio Girouda koji je s desetak metara pokušao pucati po golu, ali u zadnji čas stiže Alderweireld i izbija loptu.

31' - Pavard je ubacio u kazneni prostor Belgijaca, Giroud je iz teške pozicije uputio udarac glavom, no lopta odlazi kraj vratnice.

28' - De Bruyne je probio po lijevoj strani i uspio ubaciti u peterac, ali Umtiti još jednom u zadnji trenutak izbija ispred Lukakua.

26' - Matuidi je sjajno prošao po lijevoj strani i ušao u kazneni prostor Francuza, ali mu lopta bježi u gol-aut.

21' - Fantastična Llorisova obrana! Toby Alderweireld je pucao s otprilike 13 metara, a francuski vratar izvrsnom paradom brani i izbija loptu u korner. Sjajnu utakmicu gledamo u Sankt-Peterburgu!

19' - Kakva prilika za Belgiju! Hazard je još jednom snažno pucao po golu, a Varane je udarac skrenuo glavom i lopta je zamalo završila u mreži.

18' - Prvi udarac u okvir vrata. Matuidi je pucao ljevicom, također iz okreta kao Hazard maloprije, ali Courtois bez poteškoća hvata tu loptu,

16' - Hazard je snažno opalio ljevicom iz okreta nakon izvrsnog dodavanja De Bruynea, ali lopta odlazi vrlo blizu vratnice.

15' - Redaju se prilike jedna za drugom. De Bruyne je povukao jednu akciju, ali se u ključnom trenutku spetljao i predao loptu francuskoj obrani.

13' - Kakva prilika za Francusku! Pogba je poslao jedno dugačko dodavanje Mbappeu koji je u strahovito brzom sprintu uspio pobjeći Vertonghenu, ali je srećom po Belgijce Courtois bio brži na toj lopti.

10' - Sjajno je počela utakmica, lijepo kombiniraju i jedni i drugi. Griezmann je ubacio jedan centaršut u peterac, ali belgijska je obrana i dalje koncentrirana.

7' - Pod izbornikom Robertom Martinezom Belgija je izgubila samo prijateljsku utakmicu protiv Španjolske još u rujnu 2016. Otada su zaredali niz od čak 24 utakmice bez poraza.

6' - Hazard je prošao po lijevoj strani i ubacio u peterac, ali Umtiti na vrijeme čisti ispred Lukakua.

3' - Belgijci su stvorili jednu lijepu akciju, ali Hernandez izvrsno prati i presijeca dodavanje u pravom trenutku.

1' - Francuzi su počeli furiozno. Mbappe je probio po desnoj strani i oštro ubacio u peterac, ali belgijska obrana je uspjela očistiti ispred Griezmanna.

1' - Počela je utakmica na stadionu Sankt-Peterburg. Francuzi kreću prvi s centra.

---------------------------------------

19.00: Stigli su i sastavi. Belgijski izbornik Roberto Martinez odlučio je u udarnu postavu staviti Dembéléa umjesto Meuniera koji ne igra zbog suspenzije (žuti kartoni). Kod Francuza nema iznenađenja, spreman je i Umtiti koji je imao lakših problema s ozljedom.

18.45: Belgija i Francuska sastale su se 73 puta. Čak 30 puta bolja je bila Belgija, Francuska je pobijedila 24 puta, a 19 puta su remizirali. Iznenađenja u postavama ne bi trebalo biti. Fellaini će, kao i u prošloj utakmici, startati u udarnoj postavi, a Mertens će priliku čekati s klupe. Kod Francuza jedino je upitan Umtiti zbog ozljede, no izbornik Roberto Martinez najavio je da bi branič Barcelone ipak mogao zaigrati od prve minute.

18.20: Puno će toga večeras ovisiti o raspoloženju Antoinea Griezmanna i Romelua Lukakua. Francuz je na ovom Mundijalu u tri navrata zatresao protivničke mreže, dok je Belgijac uspio to učiniti jednom više. Nešto detaljniju statistiku ovog dvojca pogledajte u priloženoj grafici.

Linker
01. svibanj 2024 21:01