CROPIX
NAJLJEPŠE SCENE S SP-A

VIDEO: NESNOSNA VRUĆINA U ROSTOVU! ISLANĐANI ŠOKIRANI 'Ovo je strašno, jedva dišem'; HRVATI IH DEFINITIVNO NADGALSALI 'Oni se boje našeg navijanja'

Već su u ponedjeljak u Rostov stigli hrvatski navijači, a s približavanjem utakmice protiv Islanda (20:00) njihova se pjesma može sve glasnije čuti s ulica tog ruskog grada. Atmosfera je zaista sjajna, centar 'gori', a posebno oduševljava i prijateljski odnos s Islanđanima koji je vidljiv gotovo pa na svakom koraku.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. lipanj 2018. 10:17

18.50: U Rostov na Donu stigla je i najveća navijačka zastava. Međutim, ovoga puta 'crveno-bijeli' kvadratići neće se vijoriti ulicama Rostova. Naime, jednom od članova ekipe iz Crikvenice i Bribira je preminuo otac i njemu u spomen zastava će u Rostovu mirovati.

- Nakon utakmice se preko Berlina vraćamo kući, a onda ponovo dolazimo u Nižnji Novgorod, sa zastavom naravno - dodali su.

17.50: Hrvatske navijače ne brine tko će zaigrati u susretu zadnjeg kola skupine D. "Vatreni" su već osigurali prolaz u osminu finala i samo ih milimetri dijele od prvog mjesta u skupini.

- Islanđani se boje našeg navijanja, a kako neće reprezentacije. Dalić je povukao sjajan potez. Bitno je odmoriti naše najvažnije igrače za osminu finala - kazao je Marko iz Koprivnice.

16.55: Rostov na Donu gori, ali ne zbog hrvatskih navijača, koji su nekako najtišiji u odnosu na utakmice u Kalinjingradu i Nižnjem Novgorodu, već zbog 37 stupnjeva Celzijusa koliko je izmjereno u gradu u kojem će Hrvatska protiv Islanda tražiti potvrdu prvog mjesta u skupini. Uoči utakmice hrvatski navijači su veseli i raplesani, međutim većina ih se sklonila u hlad brojnih terasa u središtu grada ili u klimatizirane prostore.

- Ovo je strašno, jedva dišem. Srećom piva je dovoljno hladna, ha ha - požalio nam se jedan islandski navijač - dodao je sa smiješkom.

15.45: I komične scene stižu nam iz centra Rostova. Raspjevani hrvatski navijači nagovorili su Islanđane da zapjevaju: 'Malo vas je, malo vas je...'. Pogledajte kako su se snašli....

VIDEO: TOM DUBRAVEC

15.00: Atmosfera u Rostovu je zaista sjajna. Centar su ponovno zauzeli hrvatski navijači u 'kvadratima od glave do pete, a pjevaju i druže se zajedno s Islanđanima kojih je u Rostov stiglo oko 5.000.

14.30: Počinje show hrvatskih navijača u Rostovu. Po prvim informacijama s lica mjesta, naši su se navijači dobro pripremili za dolazak na jug Rusije i 'vrata Kavkaza', kako zovu ovaj grad. Ulice Rostova polako se pune "crveno-bijelim" kvadratićima.

VIDEO: BORIS KOVAČEV/TOM DUBRAVEC

"Pripreme su počele čim smo saznali skupinu. Odmah smo krenuli u akciju. Sve smo istražili i kada smo dobili ulaznice više nas ništa nije moglo zaustaviti," kazala je skupina hrvatskih navijača koja je za svoju bazu izabrala Moskvu i putuju na sve utakmice 'Vatrenih'.

VIDEO: TOM DUBRAVEC

Utakmica između Hrvatske i Islanda bit će četvrti ogled na prvenstvu u Rostovu, a ovdje će se igrati i susret osmine finala između pobjednika skupine G (Belgija/Engleska) i drugoplasirane ekipe iz skupine H (Japan/Senegal/Kolumbija).

-----------------------------------------------------------------------------------

Rostov na Donu prekrasan je grad, nešto je manji od Nižnog Novgoroda, ima nešto više od milijun stanovnika. Od toga je više od pola njih suprotnog spola, onog ljepšeg. Kažu da ovdje žive najljepše Ruskinje. Slažemo se u potpunosti.

Život grada odvija se uz rijeku Don, sve je prepuno barova, restorana, noćnih klubova, tu vlada pravo ludilo. Hrvatskih navijača bilo je već jučer, a jedan je bio poseban. Izašao je iz plavog Volkswagena Polo vinkovačkih registarskih tablica. Bio je to Živko Kovačević iz Vinkovaca. Stigao je do Rostova na Donu iz Vinkovaca preko Kalinjingrada, Moskve i Nižnog Novgoroda!

Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX
Na fotografiji: Živko Kovačević iz Vinkovaca koji je autom stigao u Rusiju.

- Vozio sam devet tisuća kilometara! I opet bih to napravio za Hrvatsku! Idem na utakmice Hrvatske već 20 godina, bio sam i na prošlom SP-u u Brazilu. Dobro, tamo baš nisam putovao automobilom. Ali provozao sam se cijelom Francuskom. Prije puta u Rusiju kupio sam nove gume - priča nam Živko.

Putovao je skroz sam, bez društva, pa smo ga pitali kako je izdržao, zar mu nije bilo dosadno, je li mu se kad spavalo na putu?

- To mi nije bio ni najmanji problem, nije dosadno putem. Slušao sam malo Thompsona, malo Shortyja, nikad lijevo, uvijek desno! Ma, pravo je uživanje putovati automobilom, a bogati, dobra je to i reklama za Volkswagen Polo - smije se Živko.

Nakon utakmice s Islandom vraća se kući preko Moldavije, Rumunjske i Srbije.

- Sad se vraćam kući u Vinkovce, pa ću vidjeti kakva će biti situacija, možda na slijedeće utakmice ipak odem zrakoplovom, neka mi se moj Polo zasluženo odmori, ha-ha - smije se Živko.

Sreli smo i Zorana Butorovića iz Münchena koji nam se pohvalio da je u hoteli sreo Stipu Pletikosu koji je ovdje branio u Rostovu, a sad je stigao kao komentator HTV-a.

- Prekrasan je ovaj Rostov, na rijeci su stalno fešte, prave veselice. Bio sam u Kalinjingradu, Nižnom Novgorodu i Moskvi, ali ovdje mi je najljepše - kazao je Butorović.

VIDEO: BORIS KOVAČEV

Na pitanje kakve su Ruskinje, samo se nasmijao..

- Nemoj o tome, oženjen sam! Nego ostajem do kraja, dao Bog do finala. Ne idem iz Rusije do kraja, Hrvatska ide u finale.

Jučer je ovdje bilo Meksikanaca, iz većine restorana odzvanjala je meksička glazba, ali iz jednog se čula - hrvatska! To je bio riblji restoran "Fiška" koji drži Srećko Lončar, 60-godišnji Zagrepčanin. Restoran je lociran u centru Rostova, blizu fan zone.

VIDEO: TOM DUBRAVEC

- Kuhar sam već 44 godine, pričala mi obitelj da sam već s pet godina za šporetom pekao palačinke. U karijeri sam kuhao Josipu Brozu Titu, Franji Tuđmanu, Vladimiru Putinu, Richardu Gereu, Paulu McCartneyju - priča nam Lončar, a na zidu njegova restorana je fotografija s Vladimirom Putinom.

Stigao je u Nižni Novgorod još 1996., godine, u Rostovu je od 2000. godine, bio je u SAD-u Francuskoj, Engleskoj... oženio je Ruskinju. Za vrijeme našeg boravka u "Fiški" pjevao je punim glasom hrvatske pjesme, a skupljalo se sve više Hrvata. Startala je hrvatska fešta u Rostovu. Kako li će tek biti sutra...

Linker
23. travanj 2024 13:49