Screenshot: YouTube
NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

VIDEO: ONI SU KAO NAJBOLJI STRIJELCI ISPISALI POVIJEST SP-A Može li netko danas dostići legendarnog Gerda Müllera ili otići preko čarobne 'desetke'?

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 28. lipanj 2018. 20:35

Just Fontaine, Sandor Kocsis i Gerd Müller, trojica nogometnih velikana i rasnih strijelaca jedini su igrači u povijesti Svjetskih prvenstava kojima je pošlo za nogom ili glavom dosegnuti dvoznamenkasti broj golova na završnom turniru.

Veliki Francuz Fontaine i dalje je sa 13 golova na SP-u 1958. u Švedskoj nedodirljiv po učinku na jednom turniru, odmah iza njega je član legendarne mađarske "lake konjice" Kocsis, koji je četiri godine ranije u Švicarskoj 11 puta pogađao suparničke mreže, a brončano postolje drži njemački "kralj 16-erca" Müller sa 10 golova na turniru 1970. u Meksiku. Fontaineu i Mülleru za to je trebalo po šest utakmica, a Kocsisu pet. Naravno, njihove reprezentacije na tim su natjecanjima došle do same završnice - Francuzi i Nijemci bili su treći, dok su Mađari poraženi u finalu od Njemačke 2-3, koju su, inače, u grupnoj fazi demolirali sa 8-3 uz čak četiri Kocsiseva gola.

U finalu Sandor nije zabio. Dakle, SP u Meksiku 1970. bilo je zadnje na kojem je jedan golgeter otišao do dvoznamenkaste brojke na svom kontu, a onda je uslijedilo čak 11 natjecanja na kojima nitko nije dostigao taj učinak. Najbliži mu je bio brazilski Ronaldo 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, kada je pogađao osam puta, a jedan manje je 1974. u Njemačkoj zabio Poljak Grzegorz Lato.

Na ostalih devet turnira najbolji strijelci natjecanje su čak osam puta, od čega sedam za redom, završavali sa šest golova - među njima i naš najveći napadač svih vremena i aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker, te dva puta s pet golova.

Većini ih je za takav učinak trebalo sedam utakmica. Je li konačno došlo vrijeme da netko dosegnu magičnu brojku 10 i da svijet napokon dobije najboljeg strijelca SP-a s dvoznamenkastim brojem golova? Ovo se pitanje nameće nakon prva dva kola grupne faze natjecanja u kojima su ponajbolji svjetski napadači potvrdili svoj status, pa je engleski kapetan Harry Kane poveo kolonu s pet golova, dok ga u stopu prate Cristiano Ronaldo i Romelu Lukaku s po četiri. Ipak...

- Treba reći da su Engleska i Belgija, odnosno Kane i Lukaku imali sreću što su igrali protiv Paname, objektivno najslabije momčadi na prvenstvu. S te strane njima je bilo puno lakše nego li Ronaldu koji je dao tri gola Španjolskoj, pa time njegovi golovi imaju veću težinu, ali konto mu je identičan Lukakuovom. U svakom slučaju, njih su trojica isplivali kao kandidati za zlatnu kopačku SP-a, iako nije isključeno da se uključi i netko četvrti. Naravno, ovisit će to i o tome koliko će njihove reprezentacije daleko doći, a najbolji strijelac vjerojatno će biti iz momčadi koja najdalje dogura. E, sad, hoće li netko doći do dvoznamenkastog broja teško je predvidjeti, jer to ovisi i o snazi suparnika i o tome hoće li ti igrači participirati u svim utakmicama. U svakom slučaju, nadam se da ćemo i dalje gledati efikasno prvenstvo i ne želim se opterećivati hoće li netko dosegnuti te brojke. Samo želim uživati u dobrom nogometu s puno golova - rekao je Igor Cvitanović, svojevremeno vrhunski napadač i strijelac, drugi u povijesti HNL-a, kojega smo pitali i što je po njemu uzrok tako slabijeg učinka strijelaca na zadnjih 11 turnira.

- Teško je to objasniti u par rečenica, ali svakako je jedan od razloga to što su raniji turniri imali veće razlike u kvaliteti momčadi, pa recimo Mülleru ili Fontaineu kada im dođe neka slabija momčad nije bilo teško zabijati više golova. Sada su momčadi puno izjednačenije, a u Rusiji konkretno imamo svega 2-3 kojima tu nije mjesto po kvaliteti, poput Saudijske Arabije ili Paname. Sve drugo je kvalitetno i dobro, pa je i napadačima teško. Stoga je teško očekivati da će netko zabiti puno golova na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri - istaknuo je Cvitanović, kojega je, kao i brojne druge, iznenadila činjenica da listu hrvatskih strijelaca predvodi kapetan Luka Modrić.

- Naravno da to nitko nije očekivao, no činjenica je i da igra nešto ofenzivnije nego u Realu i igra kvalitetno, kao i cijela momčad. Međutim, manje je bitno tko će davati golove. Važno je da nastavimo s ovako dobrim igrama i pobjedama, da probamo što dalje doći, a tada su strijelci najmanje važni - kazao je "Cvita", koji je dao i svoj osvrt na aktualne igre "vatrenih".

- U kratkim crtama, ova momčad, za razliku od onih unazad 10-12 godina, ima glavu i rep. U svakom momentu znamo što hoćemo, jako smo disciplinirani, linije su nam odlično posložene, a u takvim uvjetima i kvaliteta dolazi do izražaja. Mislim da je ovo najzreliji nogomet što ga Hrvatska igra unazad 10-12 godina i s pravom možemo očekivati još kvalitetnije predstave s obzirom na to da su igrači u najboljim godinama i da su nositelji igre u svojim klubovima. Zbog toga se nadam da možemo jako daleko dogurati - zaključio je Cvitanović.

Linker
01. svibanj 2024 22:04