Screenshot: Boris Kovačev
ZAJEDNO U NOVE POBJEDE

VIDEO: PREDSJEDNICA KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ NAKON POSJETA VATRENIMA 'Mislim da sam ja nervoznija nego Zlatko ili naš tim. Moje srce je uz sve njih'

Piše: Frane VulasObjavljeno: 07. srpanj 2018. 15:09

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u ranim poslijepodnevnim satima stigla je u Soči, gdje je pohitala u hotel "Radisson Blue Resort & Congress Centre" kako bi dala podršku reprezentaciji Hrvatske pred četvrtfinalni okršaj s Rusima. Sastala se predsjednica s prvim čovjekom HNS-a Davorom Šukerom, izbornikom Zlatkom Dalićem, došla je dati podršku momčadi. A nakon sastanka pričala je i sa sedmom silom, javlja Slobodna Dalmacija.

Uzbuđena Grabar-Kitarović jednog je vrlo poznatog kolegu s televizije zamijenila za ruskog novinara, usprkos tome što joj je govorio hrvatski. No, vrlo brzo je spremno odgovarala na sva pitanja, briljirala pred ruskim novinarima i besprijekornim engleskim jezikom. - Jako dobro je prošao sastanak. Mislim da sam ja nervoznija nego Zlatko ili naš tim. Dečki su sada na odmoru. Svi ćemo biti u mislima i srcima s njima. Tu sam službeno. Bit će tu i ruski predsjednik vlade Medvedev, pridružit ću mu se u vip loži. Neće mi biti lako suzdržavati se u emotivnim trenucima kojih vjerujem da će biti jako puno. Neće nam biti laka utakmica jer oni imaju dvanaestog igrača, publiku. Očekujem da će snažno navijati. Međutim, vjerujem u fer, lijepu utakmicu i naravno pobjedu – rekla je Grabar-Kitarović.

VIDEO: NIKOLA LIPOVAC

Kako djeluje izbornik? - Vrlo smireno. Gospodin Dalić je posebna osoba. Osim što je izvrstan trener, odličan je i psiholog koji podiže moral naše reprezentacije. Ono što mi se posebno sviđa kod naše vrste je taj timski duh i način na koji on s apsolutnim povjerenjem pristupa svakom igraču.

VIDEO: BORIS KOVAČEV

A predsjednicu je dočekalo i pitanje tko joj je od hrvatskih igrača najviše prirastao srcu? - Ne bih htjela nikoga favorizirati, moje srce je uz svih njih. Prošli put je Subašić definitivno bio heroj utakmice. Prozvali su ga i ministar obrane što je prilično zgodno. Ali sam u Sočiju obećala Luki Modriću da ću za njega posebno navijati. Vjerujem da će odigrati sjajnu utakmicu.

VIDEO: BORIS KOVAČEV

Imat će Grabar-Kitarović i poseban susret s Medvedovim. - Bit će to bilateralni sastanak. Dosta smo toga odradili od posljednjeg susreta i sastanka s predsjednikom Putinom u Sočiju. Riješili smo, mislim ne sasvim, na političkoj razini pitanje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, da ruska strana treba učiniti sve što je potrebno. Sad je na Croduxu, ruskom partneru i na partneru iz Republike Srpske da to provedu u djelo - rekla je predsjednica.

VIDEO: BORIS KOVAČEV

- Riješili smo u međuvremenu i pitanje zgrada, kulturnog centra, remonta helikoptera i svega ostalog što je bila tema prethodnog razgovora. Naravno, ono što želim posebno večeras razgovarati s premijerom Medvedevim je pitanje Agrokora. Ono što želimo nakon nove nagodbe, za koju se nadam da će proteći u redu, je da se Agrokor ne samo digne na noge, nego i da bude onako kako su obećali predstavnici koji su u budućoj upravi Agrokora. Želimo da bude jedna od najboljih europskih kompanija koja će se temeljiti na izvozu, da se svi vjerovnici i dobavljači od Belja do ostalih guraju, da se osigura njihov izvoz ovdje u Rusiju. Vjerujem da tu možemo naći svoje tržište. Opet ćemo razgovarati o gospodarskim odnosima. A potom je predsjednica govorila i o dojmovima u Rusiji.

- Ovdje je odlično. Volim biti obična navijačica. Kada navijam za svoju reprezentaciju, znam da to možda bude i na način koji možda ponekad nekom može i zasmetati u vip loži. Danas će mi biti dopušteno nositi hrvatska obilježja, domaćini i FIFA su to omogućili. No, morat ću ipak sjediti u stolici. Zadnji put kada sam ovdje stigla s prijateljem uživali smo u svakoj sekundi – pričala je Grabar-Kitarović. A priznala je domaćim novinarima da je navijala i za Rusiju. - Bila sam i u Fan zoni i gledala vašu utakmicu protiv Španjolske, slavila. Večeras ćemo se naći na suprotnim stranama. Imate odličnu momčad, želim vam svu sreću. Neka bolja momčad pobijedi, ali vjerujem da će to biti Hrvatska za koju navijam – rekla je Grabar-Kitarović.

Potom je pohvalila Ruse na načinu na koji je organizirano SP. - Uz FAN ID omogućena je razina sigurnosti koju dosad nisam vidjela na ovakvim natjecanjima. To bismo svugdje trebali uvesti da bi bilo sigurnije, bez nasilja na stadionima i natjecanjima. U svakom se trenutku zna tko je gdje. Čestitam Rusiji na organizaciji prvenstva.

Hoćete li nakon sastanaka i utakmice ostati i na "afterpartyju"? - Hoću, ako ne odmah tu, onda će tako biti poslije u zrakoplovu. Ali svakako se namjeravam nakon susreta opet spustiti u svlačionicu posjetiti momčad.

Plenković: 'Imam dojam da srce cijele srednje Europe kuca za Hrvatsku'

Uoči večerašnje utakmice četvrtfinala Svjetskog nogometnog prvenstva u Sočiju, u kojem će se sučeliti Hrvatska i Rusija, hrvatski je premijer Andrej Plenković rekao u subotu u Sofiji da "srce cijele srednje Europe kuca za Hrvatsku".

Plenković je u Sofiji sudjelovao na sastanku na vrhu šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine, na kojem je neko vrijeme neformalno razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, te s premijerima Slovačke i Češke.

Na novinarsko pitanje o čemu su razgovarali, uz osmijeh premijer Plenković je kazao:

"Uglavnom, jedno toliko srčano iskazivanje podrške hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji od svih kolega", nabrojavši Orbana, slovačkog premijera Petera Pellegrinijea, češkog Andreja Babiša i slovenskog tehničkog premijera Mire Cerara.

"Važno je da hrvatska javnost shvati da naša reprezentacija igra naravno za Hrvatsku ali.. imam dojam da danas srce cijele srednje Europe kuca za Hrvatsku".

Plenković je već u petak poslao igračima dobre želje. "Prije svega želim uspjeh i pobjedu hrvatskoj reprezentaciji", rekao je Plenković novinarima u Sofiji u petak.

Kako ovaj puta u Rusiju ponovno ide predsjednica, Plenković je također izrazio nadu da će Hrvatska proći dalje pa bi onda u Rusiju, kako je rekao mogli otići "i neki drugi od nas".

"Ako pobjedimo sutra bit će još najmanje dvije utamice pa ćemo to onda sigurno iskoristiti", naglasio je.

Linker
01. svibanj 2024 07:39