Boris Kovacev / CROPIX
HRVATSKI PRVAK U EUROPSKOJ LIGI

VIDEO: ŠOKANTAN PREOKRET U MAKSIMIRU I OPROŠTAJ DINAMA OD LIGE PRVAKA Sve je izgledalo savršeno, ali onda je u svega dvije minute stigao hladan tuš

Dinamo je u Maksimiru u uzvratnoj utakmici doigravanja Lige prvaka protiv Young Boysa izgubio 2:1. Dinamovci su uspjeli povesti pogotkom Hajrovića u 7. minuti i tako u ranoj fazi utakmice šokirati Švicarce. Young Boysi su u drugome poluvremenu u samo dvije minute preokrenuli rezultat dvama pogocima Hoaraua i s ukupnih 3:2 (u prvoj utakmici rezultat je bio 1:1) ušli u skupine Lige prvaka.
Piše: HinaObjavljeno: 28. kolovoz 2018. 12:36

DINAMO - YOUNG BOYS 1:2 (Hajrović 7' / Hoarau 64' p., 66')

Maksimir. Gledatelja 28137.


DINAMO: Zagorac - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac (od 74. Budimir) - Ademi - (od 31. Šunjić) - Hajrović , Olmo , Gojak , Oršić (od 83. Kadzior) - Gavranović.


YOUNG BOYS: Von Ballmoos - Mbabu, Wüthrich, Von Bergen, Benito - Sow, Sanogo- Ngamaleu (od 90. Aebischer -), Fassnacht (od 83. Bertone -), Sulejmani (od 55. Assale ) - Hoarau.

Nogometaši zagrebačkog Dinama nisu se uspjeli plasirati u natjecanje po skupinama Lige prvaka nakon što su u uzvratnom susretu posljednjeg, 4. pretkola izgubili na stadionu u Maksimiru od švicarskog Young Boysa sa 1-2 (1-0). Kako je prva utakmica u Bernu završila rezultatom 1-1, švicarski sastav je bio uspješniji s ukupnih 3-2.

Dinamo je poveo golom Izeta Hajrovića u 7. minuti, no sredinom drugog poluvremena je Guillaume Hoarau s dva gola u dvije minute donio preokret. Prvo je u 64. minuti bio precizan iz kaznenog udarca, a zatim u 66. i iz igre.

Više od sat vremena uzvrata u Zagrebu Dinamo se činio boljim suparnikom te je imao rezultat koji bi ga po sedmi put odveo u elitno klupsko natjecanje no velika je prilika otišla u nepovrat za samo malo više od 100 sekundi.

Prvi su zaprijetili gosti iz Berna, Sulejmani je u 6. minuti izveo slobodan udarac iskosa s desne strane, ali Sanogo je glavom iz dobre pozicije pucao ravno u vratara Dinama Zagorca.

Samo minutu potom Dinamo je poveo, Gojak je odličnom loptom pronašao Olma u kaznenom prostoru, a ovaj je pokušao povratnom loptom pronaći nekoga od suigrača. U tome ne bi uspio da se nije spetljao stoper Young Boysa Wutrich kojemu je lopta pobjegla ispod noge, a tu pogrešku spremno je dočekao Hajrović i preciznim udarcem sa 10-ak metara pogodio mrežu.

Do kraja prrvog poluvremena Dinamo je imao više od igre, no još je samo jednom zaprijetio suparničkom golu. Gavranović se u 33. minuti odlično probio između dvojice gostujućih igrača i dodao Oršiću, no udarac napadača Dinama je bio blokiran.

Momčad Young Boysa u prvom poluvremenu prijetila je isključivo visokim loptama koje su redovito bile plijen Dinamovih stopera.

Možda i ključni trenutak utakmice dogodio se u 52. minuti kada je u sudaru sa Stojanovićem nastradao krilni igrač Young Boysa Sulejmani koji je zbog udarca u glavu morao biti iznesen s travnjaka, a umjesto njega u igru je ušao Assale.

I upravo je novi igrač u sastavu švicarskog prvaka iznudio 11-erac u 63. minuti iz kojega su gosti stigli do poravnanja. Assale se u samom kutu kaznenog prostora uspio okrenuti oko Leovca koji ga je potom zadržao rukama pa je sudac Kuipers pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač bio je Hoarau.

Samo dvije minute potom Young Boys je ostvario potpuni preokret. Nakon udarca iz kuta za Dinamo lopta je stigla do Assalea koji je povukao brzi protunapada koji je rezultirao kornerom za Young Boys. Wutrich je u skoku bio uspješniji od Dilavera i uputio loptu prema vratima, a na dva metra od gola na nju je natrčao Hoarau i zakucao ju u mrežu.

Dinamo se mogao vratiti u igru u 71. minuti no slobodni udarac Hajrovića iskosa sa 25 metara odsjeo je na gredi.

Gavranović je u sudačkoj nadoknadi imao dvije velike prilike postići pogodak kojim bi Dinamo barem izbjegao poraz u uzvratu, ali je u trećoj minuti iza 90. bio neprecizan, a dvije minute potom je njegov udarac glavom lako obranio Vaon Ballmoos.

Momčad iz Berna tako će po prvi put igrati u Ligi prvaka, dok će Dinamo ove jeseni nastupati u Europskoj ligi.

DINAMO - YOUNG BOYS 1:2 (Hajrović 7' / Hoarau 64' p., 66')

DINAMO: Zagorac - Leovac, Dilaver, Théophile-Catherine, Stojanović - Ademi - Oršić, Gojak, Olmo, Hajrović - Gavranović

YOUNG BOYS: Von Ballmoos - Benito, Wüthrich, Von Bergen, Mbabu - Sulejmani, Sow, Sanogo, Fassnacht - Ngamaleu, Hoarau

---------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+6' - Olmo je još jednom pucao po golu s vrha šesnaesterca, ali lopta leti pokraj vratnice.

90'+5' - Još jedna velika prilika za dinamovce! Opet je Gavranović u prvom planu, ovaj put s pet metara glavom promašuje, odnosno Von Ballmoos brani!

90'+3' - Kakva prilika za Dinamo! Gavranović je opalio iz voleja sa 6-7 metara, ali lopta odlazi iznad grede!

90'+2' - Posljednja zamjena i kod Švicaraca. Izlazi Ngamaleu, a posljednje minute utakmice odigrat će Aebischer.

90' - Igrat će se čak sedam minuta sudačke nadoknade.

89' - Još jedna prilika za Švicarce i opet Assale! Opalio je gotovo iz mrtvoga kuta, no Zagorac je bio spreman za taj pokušaj.

84' - Mijenjaju i Švicarci. Izašao je Fassnacht, a ušao Bertone.

82' - I posljednju zamjenu radi Bjelica. Izašao je Mislav Oršić, a priliku dobiva Dinamov Poljak Damian Kadzior.

78' - Prilika za Young Boyse! Assale je opalio po golu, no srećom lopta je otišla kraj vratnice.

77' - Hoarau je izbio sam pred Zagorca, bio je u zaleđu, ali Dinamov vratar je za svaki slučaj prvi stigao do lopte.

74' - Bjelica sve karte stavlja u napad. Izvadio je Marina Leovca, a ušao je Mario Budimir.

72' - I Olmo je isprobao svoj udarac, ali švicarski vratar to bez poteškoća hvata.

71' - Hajrović s trideset metara iz slobodnjaka pogađa gredu! Koliko nesreće sada za Dinamo...

66' GOL! Iz jednoga kornera najviši u skoku je francuski napadač Guillaume Hoarau koi glavom pogađa za vodstvo Švicaraca. Dinamu sada trebaju dva gola za prolaz.

64' GOL! Siguran realizator je Hoarau. Lopta je išla u lijevu stranu, Zagorac u desnu. Sada je sve otvoreno!

63' - Jedanaesterac za Young Boyse! Assale je prošao Leovca, Dinamov branič ga je povukao u kaznenom prostoru i Nizozemac bez razmišljanja pokazuje na najstrožu kaznu.

58' - Assale odmah pokazuje koliko je opasan. Gojak je morao napraviti prekršaj u zoni udarca, no pokušaj Hoaraua iz slobodnjaka s dvadesetak metara Zagorac uspijeva obraniti.

57' - Nastavlja se gruba igra. Sanogo radi još jedan prekršaj, opet na Hajroviću i opet s leđa, a Björn Kuipers mu napokon pokazuje žuti karton.

55' - Prva zamjena u momčadi Young Boysa. Sulejmanija su liječnici na nosilima iznijeli sa stadiona, a umjesto srpskoga napadača ulazi opasni Roger Assale.

51' - Ružan sudar Stojanovića i Sulejmanija. Stojanović je u padu nehotice petom udario Sulejmanija u glavu, a srpski je napadač ostao bez svijesti. Liječnici mu ukazuju pomoć, no čini se da su ga prizvali svijesti i da će sve biti u redu. Stojanović se dugo ispričavao pokazujući time da nije bilo namjere u udaranju.

47' - Hoarau je zaprijetio vratima Dinama, a Oršić je blokirao taj udarac i zatim povukao kontru! Pretrčao je pola igrališta i dodao Gavranoviću, no napadač Dinama je upropastio šansu Dinama jednim lošim dodavanjem.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru. Nema promjena u sastavima. Službene brojke kažu da je na stadionu čak 28 137 gledatelja!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Švicarci su krenuli furiozno kao u Bernu, no Dinamovi su se braniči uspješno nosili s njihovim pokušajima. Dinamovci odmah uzvraćaju i Hajrović već u 7. minuti pogađa mrežu na Olmovu asistenciju. Do kraja prvoga dijela gledali smo utakmicu s puno prekršaja i izjednačenom igrom. Dinamo izgleda jako dobro na terenu, Bjelica je sjajno posložio Modre. Maksimir je prepun i možemo s užitkom čekati početak drugog poluvremena.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Sulejmani je izveo korner s desne strane, lopta je išla izravno u Zagorca i Dinamov vratar to bez problema hvata.

37' - Još jedna prilika za Dinamo. Hajrović je izveo slobodnjak s lijeve strane koji je sam iznudio, a loptu je uspio 'izboksati' Van Ballmoos. U nastavku akcije Leovac radi grub prekršaj na Sowu u situaciji kada je Švicarac prijetio povući kontru. Dobio je žuti karton iako je Sanogo prije toga barem dvaput zaslužio istu opomenu.

36' - Hajrović je izveo korner s lijeve strane, ali obrana Young Boysa uspijeva izbaciti loptu izvan šesnaesterca.

32' - Kakva šansa za Dinamo! Gavranović je izbacio čak četvoricu igrača i sjajno 'podvalio' Oršiću koji puca po golu s desetak metara iskosa, no njegov udarac blokira Mbabu.

31' - Problemi za Bjelicu. Kapetan Arijan Ademi, koji je i prije utakmice bio upitan zbog ozljede, ne može nastaviti susret. Izašao je iz igre, a Bjelica uvodi Ivana Šunjića.

27' - Sada je sjajno Gojak prošao dvojicu-trojicu igrača Young Boysa i zaslužio ovacije maksimirske publike.

25' - Opet Sanogo u prvome planu. Ovog je puta isprobao svoj udarac s dvadesetak metara, ali su Dinamovi braniči uspjeli blokirati taj pokušaj.

23' - Kakva prilika za Dinamo! Oršić se našao sam pred Von Ballmoosom, švicarski vratar je uspio uhvatiti loptu, ali ionako je bilo suđeno zaleđe.

22' - Još jedan grub prekršaj Sanoga! Ovaj put na Ademiju, i to s leđa, ali ni ovaj put nizozemski sudac nije odlučio potegnuti žuti karton.

19' - Benito i Sulejmani su zakuhali situaciju po lijevoj strani, Sulejmani je ubacio, a Hoarau glavom gađa visoko preko grede.

14' - Prilika za Dinamo. Hajrović je prošao po desnoj strani i s loptom ušao u šesnaesterac, no Sanogo je uspio zagraditi loptu i izgurati dinamovca izvan igrališta.

12' - Grub prekršaj Sanoga na Gavranoviću! Startao je na Dinamovog igrača iako je bilo očigledno da ne može stići na loptu, no nizozemski sudac odlučio ga je samo usmeno opomenuti.

7' GOOOL! Gojak je pronašao Olma u šesnaestercu koji dodaje Hajroviću, a sjajni Bosanac pogađa lijevom nogom u suprotni kut za veliko vodstvo Dinama 1:0!

6' - Prilika za Švicarce. Zaprijetili su iz slobodnjaka, ali Zagorac sigurno hvata tu loptu.

4' - Prijete Young Boysi, no zasad se Dinamovi braniči uspješno nose s napadačima švicarske momčadi. Krenuli su Young Boysi furiozno kao u Bernu.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. Tribinama odzvanja "Dinamo Zagreb!!!". Švicarci kreću prvi s centra. Sretno, Plavi!

---------------------------------------------

20.55: Momčadi su istrčale na travnjak. Sudac je Nizozemac Björn Kuipers. Kada je on sudio, hrvatske momčadi nikad nisu izgubile! Atmosfera na Maksimiru je spektakularna i stadion je prepun. Sve je spremno za početak. Ajmo, Plavi!

20.45: Pogledajte kakva je atmosfera u Zagrebu uoči utakmice s Young Boysima.

20.35: Dok se igrači Dinama zagrijavaju na travnjaku, na tribinama navijači Dinama zagrijavaju svoje glasnice.

VIDEO: Tomo Ničota

20.30: Švicarci objavljuju da trener Young Boysa Gerry Seoane daje intervju ispred Dinamove vojske navijača.

20.15: Igrači Young Boysa izašli na travnjak uz gromoglasne zvižduke s tribina! Zatim su izašli i Dinamovi igrači uz skandiranje s tribina: "Dinamo, Dinamo, Dinamo!"

Tomo Ničota /

Tomo Ničota /

20.10: Maksimir je već napola popunjen, a gledatelji samo pristižu. Očekuje se spektakularna atmosfera večeras na stadionu!

19.50: Objavljeni su službeni sastavi. Sve je prema najavama, nema iznenađenja u odnosu na očekivane postave. Loša vijest za Dinamo svakako je povratak opasnog napadača Rogera Assalea. Assale je ovog vikenda zabio Xamaxu za 1:1 i onda asistirao Aebischeru u 71. za vodstvo svoje momčadi od 3:2. Utakmica je na kraju završila visokih 5:2 za Young Boyse. Ovaj će napadač ipak utakmicu započeti - na klupi.

19.45: Kladionice predviđaju da će ovo biti vrlo izjednačena utakmica. Laganu prednost ipak daju Dinamu. Šanse da će Modri svladati Švicarce su 34%, Young Boysi imaju 28% šanse, a najizgledniji je remi - 38%. Pitanje je samo - s koliko golova.

19.15: Trener Dinama Nenad Bjelica uoči utakmice s Young Boysima izjavio je: "Bila bi to najdraža i najveća pobjeda! Dat ću sve od sebe da uđem u Ligu prvaka. Imat ćemo veliku podršku navijača, nadamo se da ćemo uz tu podršku proći u Ligu prvaka, da će sve biti pozitivno."

18.30: Podršku Dinamu objavio je i Hrvatski nogometni savez na svojim službenim stranicama.

18.00: Povijest Dinama nakon 1:1 u gostima:

Kup kupova, 1964/65. Torino - Dinamo 1:1, 2:1 - ISPALI

Kup kupova, 1969/70. Marseille - Dinamo 1:1, 0:2 - PROŠLI

Liga prvaka, 2003/04. Maribor - Dinamo 1:1, 1:2 - PROŠLI

Liga prvaka, 2007/08. Hazar - Dinamo 1:1, 1:3 - PROŠLI

Liga prvaka, 2009/10. RB Salzburg - Dinamo 1:1, 2:1 - ISPALI

Liga prvaka, 2010/11. Šerif - Dinamo 1:1, 1:1 (6:5-11m) - ISPALI

Liga prvaka, 2012/13. Ludogorec - Dinamo 1:1, 2:3 - PROŠLI

Young Boysi oba puta ispali nakon 1:1 doma

Kako su Young Boysi prolazili nakon 1:1 u prvoj utakmici u Europi? Samo im se dvaput to dogodilo od 1957. godine, kad su prvi zaigrali u europskim kupovima.

Ispali su od Vasasa u Kupu prvaka i od Lensa u Kupu UEFA. Mađari su prije 61 godinu u uzvratu kod kuće slavili s 2:1, a Francuzi prije 11 s čak 5:1.

17.00: Dinamovci su odradili i posljednji trening prije uzvratne utakmice play-offa Lige prvaka s Young Boysima. Nadamo se da su svi spremni i zdravi. Sretno, Plavi!

16.00: Jučer su stigli Švicarci, a nogometaši su odmah isprobali maksimirski travnjak. Young Boysi će večeras istrčati u gotovo najjačem sastavu, no morat će se suočiti s prepunim tribinama Maksimira!

Linker
20. travanj 2024 21:00