REUTERS/Jason Cairnduff
SVAKA ČAST, MAJSTORE!

VIDEO: SUBAŠIĆEVA VEČER KARIJERE Zadnjih osam penala nije obranio, ali sad je sve naplatio i postao veliki junak u povijesnoj hrvatskoj noći

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. srpanj 2018. 10:57

Statistika kaže, Danijel Subašić karijeri je obranio trećinu kaznenih udaraca. Odnosno trećinu udaraca suparnici nisu zabili, ali dobro, bitno je da lopta nije ušla u mrežu.

Sjećamo se, skinuo je onaj penal Sergiju Ramosu u Francuskoj prije dvije godine na Euru, kad mu je Luka Modrića, preko Darija Srne poslao poruku kako se treba baciti. Subašić ga je poslušao, pročitao Ramosa, obranio i odveo nas prema pobjedi.

GOLOVE I JEDANAESTERCE S UTAKMICE HRVATSKE I DANSKE POGLEDAJTE OVDJE

Zadnji kome je do sinoć uspio obraniti šut s bijele točke bio je Alexandre Lacazette u porazu Monaca od Lyona (1:3) u prosincu 2016. Nakon toga pucali su suparnici osam puta, nijednom nije uspio spriječiti gol. No, ovdje jest, kad je trebalo, skinuo je čak tri. Penali jesu lutrija, ali ‘kuglice’ na kraju biraju vratari.

To što u četvrtfinalu igraju Rusija i Hrvatska zaslužni su baš čuvari mreža, Akinfeev bio je junak Rusije, Subašić junak Hrvatske. Primio je Subašić taj gol u prvoj minuti, koji nije trebao primiti, išao je njemu na dušu, no ostao je stabilan, nije potonuo. Obranio je onu jednu veliku priliku Danaca još u prvom dijelu, imao i nekoliko sigurnih, nekih manje sigurnih reakcija, no, nakon što je obranio tri udarca s bijele točke, sve ostalo će vrlo brzo pasti u zaborav. Ako je sam i kriv za danski gol, ono što je napravio raspucavanju spada u povijesne priče, ne samo kad su hrvatski vratari u pitanju. Rijetki se mogu pohvaliti s tri od pet obranjenih penala!

Inače, gledajući samo reprezentaciju prosjek mu je i bolji od onog ukupnog. Brojeći i ova tri iz raspucavanja, od devet je obranio čak pet. Osim Ramosa, nije mu zabio ni Norvežanin Elyounoussi u Maksimiru u našoj pobjedi 5:1. Doduše, Norvežanin je pogodio vratnicu, ali je Subašić sjajno obranio odbijanac pa ima zasluge što se mreža nije zatresla. Osim dvojice Danaca uspjeli su mu zabiti još samo Talijan Candreva i Čeh Necid. Zlu ne trebalo, neka na tome i ostane.

Linker
02. svibanj 2024 05:12