Screenshot
ZA POVIJEST

VIDEO: VJEČNI MILJENIK DINAMOVIH NAVIJAČA RADI ČUDA NA DRUGOM KRAJU SVIJETA U 38. godini osvojio 21. trofej i najavo nastavak karijere!

MIHAEL MIKIĆ Hrvatski nogometaš koji igra u Japanu osvojio je 21. naslov u klupskoj karijeri, Liga kup sa Shonan Bellmareom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. listopad 2018. 21:46

Nazovi MM radi trofeja. Tako bi se ukratko mogla opisati karijera Mihaela Mikića. Naime, njegov aktualni klub Shonan Bellmare osvojio je japanski Liga kup, pobijedivši u finalu Yokohamu sa 1:0. Mikić je, doduše, finale odgledao s klupe, ali piše se da mu je pehar koji je podigao sa suigračima već...

-...dvadeset i prvi u karijeri. Znam ih nabrojati sve napamet. Evo, šest prvenstava, šest Kupova i dva Superkupa s Dinamom, tri prvenstva, tri Superkupa s Hiroshimom i sada ovaj Kup sa Shonanom - javio se iz Japana Mikić, sretan zbog još jednog naslova u plodnoj karijeri. Dakle, Mikić je ‘ispravio’ statistiku koja se vodi za njega za jedan trofej, budući da se pojavila informacija da mu je ovo bio 20. trofej u karijeri.

Navika je gadna stvar

Zanimljivo, to je njegovom aktualnom klubu prvi veliki trofej u povijesti uopće. Donedavno je Shonan bio drugoligaški klub, ušao je u J League, sad uzeo i ovaj kup. Doista ispada da ako želiš trofej, barem u Japanu, moraš u momčadi imati Mikića.

- Tako nekako, ha-ha. Šalim se, nisam puno igrao u osvajanju ovog trofeja, više sam to gledao s klupe kao i samo finale, ali dobro. U svakom slučaju sretan sam i zadovoljan, uzeo sam puno trofeja u karijeri, a što se Japana tiče, nedostaje mi još samo Kraljevski kup (Emperior’s cup, nap.a.) da zaokružim čitavu priču.

To natjecanje u Japanu ima posebnu težinu.

- Da, Kraljevski kup je najstarije nogometno natjecanje u državi, najmasovnije, jer u njemu igraju svi klubovi od fakulteta do Prve lige. Jednom sam bio u finalu, 1. siječnja 2014. godine u dresu Hiroshime, ali sam to finale izgubio. Znam, ne mogu uvijek pobjeđivati, premda sam u karijeri uglavnom navikao na pobjede u finalima. A navika je gadna stvar, ha-ha.

Dobro je raspoložen, premda je nedavno rekao da bi na kraju godine mogao završiti karijeru, da je bliži toj odluci, nego da je nastavi. Hoće li ga možda mogućnost da se okiti i tim Kraljevskim kupom natjerati da još jednom dobro razmisli, da ipak odigra još sezonu-dvije.

Screenshot

Popunjavanje kolekcije

- Htio bih popuniti kolekciju, bilo bi to sjajno. Razmislit ću idućih mjesec dana hoću li prihvatiti neku od ponuda i probati i to osvojiti, sve je otvoreno. Na koncu, nije neka razlika završim li karijeru sa 39 ili 40 godina, to je, više-manje isto. Ne žurim nikamo s odlukom, ima vremena, kada završi sezona stavit ću sve na stol pa vidjeti hoću li još igrati ili krenuti drugim putem.

Koliko pratimo japanski nogomet, Yokohama je u finalu ipak bila favorit i ova je pobjeda od 1:0 ipak iznenađenje?

- Da, dečki iz Yokohame bili su veliki favoriti. Ali, malo su se preračunali prije utakmice, a onda kada je utakmica počela bili su iznenađeni, jer smo ih potpuno nadigrali. A nisu imali prekidač da se ‘prešaltaju’, bilo im je kasno.

Kada bi između 21 trofeja birao koji mu je najdraži, koji bi izabrao? Sigurno neki imaju posebno mjesto?

Nije lako odlučiti

- Uf, to je kao da me pitate koje dijete najviše volim. Nije lako odlučiti se za najdraži, ali dobro, kad već moram izabrati, ipak bih odabrao dva; prvi Kup s Dinamom i prvi naslov prvaka s Hiroshimom. Premda, moram priznati da mi je i ovaj naslov drag, iako nisam puno igrao, jer je ipak s malim klubom, koji je tek ušao u prvu ligu i kojem je to prvi trofej u povijesti. Sigurno svaki trofej ima svoje mjesto i svoju važnost.

Je li slavlje u klubu i gradu bilo veliko, kako to izgleda u Japanu kada se osvajaju trofeji?

- Nije bilo ništa veliko, jer nema niti puno vremena za slavlje. Već u utorak igramo prvenstvenu utakmicu, moramo se pripremati za nove izazove. Bit će vremena za slavlje - rekao je Mikić, koji je polako ulazi u posljednji mjesec ugovora s aktualnim klubom.

I bliži se trenutak odluke o vlastitoj budućnosti. Hoćemo li ga još gledati u napadu na Kraljevski kup ili će se trajno vratiti u Zagreb i posvetiti nekim drugim izazovima.

Trofejni hrvatski nogometaši

DARIJO SRNA 29

10 prvenstva Ukrajine

7 Kupova Ukrajine

8 Superkupova Ukrajine

1 Europska liga

1 prvenstvo Hrvatske

2 Kupa Hrvatske

MARIO MANDŽUKIĆ 21

3 prventva Hrvatske

3 prvenstva Italije

2 prvenstva Njemačke

2 Kupa Hrvatske

2 Kupa Njemačke

3 Kupa Italije

1 Njemački superkup

1 Španjolski superkup

1 Talijanski superkup

1 Liga prvaka

1 Klupsko SP

1 Europski superkup

MIHAEL MIKIĆ 21

6 prvenstava Hrvatske

6 Kupova Hrvatske

2 Hrvatska superkupa

3 prvenstva Japana

1 Liga kup Japana

3 Japanska superkupa

LUKA MODRIĆ 19

4 Lige prvaka

1 prvenstvo Španjolske

1 Kup Španjolske

2 Španjolska superkupa

3 Klupska SP

3 Europska superkupa

3 prvenstva Hrvatske

2 Kupa Hrvatske

IVAN RAKITIĆ 17

1 Liga prvaka

3 prvenstva Španjolske

4 Kupa Španjolske

3 Španjolska superkupa

2 Klupska SP

1 Europska liga

1 Europski superkup

1 Kup Njemačke

1 Kup Švicarske

Linker
07. svibanj 2024 13:41