REUTERS
KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA SN-A

VJERUJEM U FIFA-IN VAR, ALI VJERUJEM I U KGB Kasparov se oglasio uoči utakmice istine, a zna što priča, na svojoj koži osjetio je Putinovu diktaturu

Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 07. srpanj 2018. 01:16

Do prekjučer navečer sve špekulacije i konstrukcije hoće li Rusija kao domaćin imati poguranac u četvrtfinalu odbacivao sam kao gluposti i besmislena birtijaška naklapanja. Mundijal je dosad uzoran u svemu, vrhunski organiziran, Rusi srdačni domaćini, a VAR je sudačke pogreške sveo na minimum.

Ne može se reći da je ijedna reprezentacija ispala jer je bila žrtva podvala, niti je ijedna do četvrtfinala došla uz nedopušteni vjetar u leđa.

Nitko nije pokušavao spašavati svjetske prvake Njemačku, Argentinu ili Španjolsku, ni europskog prvaka Portugal. Niti su domaćini Rusi dosad dobili ijedan FIFA-in poklon-bon.

I onda sam preksinoć vidio twit Garija Kasparova: “Banke pod kontrolom Kremlja preuzele su polovicu najvećeg hrvatskog maloprodajnog lanca dva dana prije velike utakmice Hrvatska - Rusija. Vjerujem u slučajnosti, ali također vjerujem i u KGB.”

Kasparov je dodao još jednu objavu: “Pustimo nogometne zavjere, ali uvijek upamtite da svaka ruska banka, kompanija ili oligarh u konačnici služe Putinu. Veze su uvijek tu, čak i ako su nevidljive na početku.”

Šahovski genij i veliki prijatelj Hrvatske

Možda bi bilo nevrijedno spomena da to nije napisao Kasparov. Šahovski genij, 15 godina na tronu svjetskog prvaka, a i veliki prijatelj i stalni gost Hrvatske (ima i naše državljanstvo), jedan od najvećih umova našeg doba.

Jedini čovjek koji je pobijedio najmoćnije računalo Deep Blue, Kasparov je i službeno među najinteligentnijim mozgovima na planetu. Znanstvenici su mu izmjerili IQ 190. Istinski genijalni um, puno veći od šahovskog velemajstora. Šah je zapostavio kad se posvetio politici kao beskompromisni protivnik Putina.

Zagreb, 291217.
Hotel Westin.
Sahovski velemajstor Garry Kasparov otvorio je 7. po redu tradicionalnu bozicnu sahovsku simultanku u kojoj je odmjerio sahovsko umijece istovremeno sa 20 natjecatelja. Prvih 20 natjecatelja bili su osobe iz javnog i politickog zivota.
Na fotografiji: Garry Kasparov
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Gari Kasparov kao veliki promicatelj ljudskih prava i demokracije, Putina naziva najopasnijim čovjekom na svijetu, njegov režim zločinačkim, staljinističkim, KGB-ovskim, a njega diktatorom zlokobnih namjera kojeg Zapad još ne shvaća dovoljno ozbiljno. Otvoreno kaže i da je Hrvatska na udaru Putinova, KGB-ovskog hibridnog rata.

Kasparov zna što priča, jer je i na svojoj koži osjetio što je KGB, kao protivnik Putinove diktature bio je hapšen i proganjan, a sad godinama živi u New Yorku i kloni se rizičnih putovanja. Itekako je svjestan da može postati sljedeća žrtva novičoka, ruskog nervnog otrova.

Pa ako genijalni Kasparov sumnja u ruski makeover, čemu da se mi pravimo naivci.

Svjetsko prvenstvo Putinov je projekt da se prikaže svijetu u najpoželjnijem i najprivlačnijem svjetlu. Nije se štedjelo, uloženo je rekordnih 15,5 milijardi eura za najljepšu razglednicu iz Rusije.

Putin je dan uoči četvrtfinala sazvao FIFA-ine čelnike i velikane svjetskog nogometa na ručak u Kremlju i poručio im je da su zahvaljujući Mundijalu srušeni mnogi loši stereotipi o Rusiji, da se “može uživati u ljepoti sportske borbe”, u uzbuđenjima i iznenađenjima, te na kraju znakovito poentirao “ljepota je u tome da uvijek pobjeđuje najjači”.

Kasparov bi dodao: “Vjerujem u lijepe riječi, vjerujem u slučajnosti, ali vjerujem i u KGB.”

Putinova Rusija domaćinstvo Svjetskog prvenstva dobila je nečasnim radnjama, prvenstveno zahvaljujući korupciji, podmićivanju od strane ruskih sportskih i političkih dužnosnika i korumpiranosti FIFA-inih čelnika.

Stara garnitura na čelu sa Seppom Blatterom zbog korupcije je i smijenjena (Blatter je sad počasni Putinov gost za vrijeme SP-a), a u FIFA-inim strukturama mnogi su na račun “ruske gostoljubivosti” podebljali račune sa sedam i više znamenki.

Da parafriziramo, FIFA je Rusima veći dužnik od Agrokora.

Ili kako bi rekao Gari Kasparov: “Vjerujem u FIFA-in VAR, ali vjerujem i u KGB.”

Russian President Vladimir Putin (C), FIFA President Gianni Infantino (L) and CEO of soccer World Cup local organising committee (LOC) Alexei Sorokin visit the World Cup Football Park to take part in the opening of an exhibition soccer match in Red Square in central Moscow, Russia June 28, 2018. Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS / REUTERS
Putin

Ruski car Putin, bivši KGB-ovac i u slobodno vrijeme najbolji ruski sportaš (Putin superheroj kao hokejaš, jahač, judaš, plivač, triatlonac, gimnastičar, bilder….), nije utukao milijarde da bi ponio lentu “miss simpatičnosti”. Ruski car uvijek mora biti najveći, najbolji, najjači…

Ako može zgrabiti sve, uzet će sve, ruski medvjed ne okreće se kad ugleda plijen.

I ako je Putin Veliki samo jednim migom nagovijestio FIFA-inim glavešinama da bi bilo poželjno da Zbornaja, ako je ikako moguće, u interesu svih, ostane do kraja u turniru, njegove želje teško je ignorirati. Previše ih je zadužio.

Putin redovito zove Čerčesova

Putin redovito zove izbornika Čerčesova, vjerojatno ga ne zanima kako da momčad ostavi dojam ljubaznog domaćina.

Da su Rusi skloni posezanjem za svim vrstama prijevara i podzemnih djelovanja u cilju “viših interesa”, znamo na primjeru korištenja dopinga u državnim laboratorijima. Međunarodni olimpijski odbor imao je snage da se tome suprotstavi, može li i FIFA?

FIFA se vrti oko lopte, ali još više oko novca i politike, oko moći i profita. Koliko može biti hladna i neosjetljiva, potvrđuje primjer da su Danijelu Subašiću zabranili pokazivati podmajicu s likom pokojnog prijatelja Hrvoja Ćustića!? Može se FIFA pozivati na sve mile pravilnike i paragrafe, to je obična bešćutna svinjarija, sirovo nametanje moći s pozicije većeg i jačeg. Demonstracija moći na putinovski način.

Kako se Hrvatska svemu tome može suprotstaviti? Samo s čudesnim nogometašima, vrhunskom momčadi i izbornikom, srcem i odlučnošću, inatom, zanosom… Samo srcem vatrenim većim od Rusije!

Kasparov bi zaključio:

“Vjerujem u KGB, ali vjerujem i u Hrvatsku.”

Linker
03. svibanj 2024 13:07