Zlatko Kranjčar i Marijan Vlak
 Boris Kovacev / CROPIX
VELIKI INTERVJU

VLAK ZA SN O PRIČI KOJA JE UZBURKALA STRASTI 'Ne rušim ja Cicu... Napravila se drama'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. rujan 2016. 10:14

Završio je ljetni prijelazni rok. Je li Dinamo napravio sve poslove koje je htio? Na ta pitanja najbolje će odgovoriti klupska legenda, Marijan Vlak, čovjek koji obavlja dvije funkcije, onu sportskog direktora i prvog asistenta Zlatka Kranjčara.

- Htjeli bismo dovesti jednog krilnog igrača koji bi rasteretio postojeći kadar, igrače koji igraju na tim krilnim pozicijama. Naravno da ne mogu o imenima, ali radi se o jednom Slovaku i jednom igraču iz Nizozemske - kaže Vlak.

- Odlaskom Pjace i Roga, momčad je malo izgubila na kvaliteti, ali dolaze mladi. Tako da ćemo sve prebroditi. Na scenu stupaju mladi Knežević, Pavičić, Gojak, Olmo, Sosa, Šemper... To smo željeli. Takva je strategija kluba. U budućnosti ćemo momčad formirati sa što više domaćih igrača i zadržavanjem, te dovođenjem stranaca koji su top kvaliteta. Strateški je cilj da se naša djeca, koja su se pokazala kao kvalitetna u svim kategorijama, te kroz Ligu prvaka mladih prošle sezone, budu bitni dio naše momčadi. Prije nekoliko mjeseci klub je bio u dosta teškoj situaciji kad se radi o financijama, ali sada nakon ovih transfera i ulaska u Ligu prvaka, imamo komforniju situaciju i stabilnost. Međutim, ta stabilnost ne znači da sad moramo biti rastrošni. Upravo suprotno, štednjom ćemo pokušati dovesti mlade i potentne igrače koji se mogu razvijati, a neće trpjeti kvaliteta momčadi. Strategija je dovoditi mlade igrače, negdje do 25 godina starosti, bilo da se radi o domaćim dečkima, bilo o strancima.

Salzburg, Austrija, 240816.
Red Bull Arena.
Uzvratna nogometna utakmica play-offa Lige prvaka, GNK Dinamo protiv FC Salzburga.
Na fotografiji: slavlje Ante Corica nakon pobjede.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Ante Ćorić Dinamo

Koliko je bitan ostanak Ante Ćorića?

- Ćorić je bitna karika budućnosti Dinama. Njegov ostanak je dobra priča i za Dinamo i za njega. Sad će sigurno igrati više, a sve ovisi o njemu, koliko će se nametnuti. Ima mogućnosti postati jedan od naših ključnih igrača. Njegove kvalitete i talentiranost nisu sporne, cijela Europa se bori za njega, ovo mu je idealna situacija da napravi još jedan iskorak i svoj bogodani talent pokaže još više.

Ostao je i Soudani...

- Da smo izgubili i Soudanija, onda bi to za nas bio veliki hendikep. Gledajući ove utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka, te dosadašnje u HNL-u, zorno se vidi da je on jedan od temeljnih, ključnih igrača. Soudani je dosta omogućio da se veselimo ove sezone. On će ostati još izvjesno vrijeme, godinu ili dvije, a možda ostane za stalno.

Fernandes?

- Pokazao je da ima kvalitetu i potencijal. Međutim, mora to pokazivati iz utakmice u utakmicu. Držim da će to uspjeti. Soudani i Fernandes dva su igrača koji svakoj momčadi u Europi mogu napraviti mnogo problema.

Što se događa s Henriquezom, nikako ne može zabiti?

Zagreb, 130816.
Stadion u Maksimiru. 
Utakmica 5. kola Prve MAXtv HNL izmedju GNK Dinamo - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama, Junior Fernandes, Soudani, Angelo Henriquez.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

- Iznimno dobro trenira, ali eto, upao je u krizu, crnu rupu. Mislim da će iz nje izaći jer ima sjajan karakter. Doći će on na svoje. Isto tako i Hodžić. Radi se o mladim igračima, Hodžić je imao problema s ozljedama on je igrač šesnaesterca, malo lucidniji od Henriqueza. S njima treba malo strpljenja.

Schildenfeld je također ostao, iako se pričalo o mogućem odlasku?

- Za Dinamo i za njega je najbolje da je ostao. On svojim iskustvom, znanjem i karakterom može pomoći ovoj momčadi.

Dinamov Big Ben, mladi Benković nametno se kao iznenađenje na startu sezone?

- Ne, on za mene nije iznenađenje. Pratim ga već nekoliko godina, pokazao je kako se upornim radom, mirnoćom, staloženošću i realnošću može napraviti veliki iskorak.

Nego, da razjasnimo jednu priču koja se pojavila u medijima, a koja je nakratko uzburkala strasti. Kazalo ste u jednom trenutku "Dinamo nema igru", što se shvatilo kao kritika treneru Zlatku Kranjčaru? Što ste mislili pod tim?

- To su deplasirane stvari. Nikoga ja ne rušim, niti imam bilo što protiv nekoga. Upravo suprotno. Ovdje sam da se maksimalno stavim u funkciju kluba, trenera Kranjčara i svih ostalih u Dinamu. Moja izjava nije bila usmjerena ni na koga. Jer onda bi ispalo da rušim samog sebe! Sportski sam direktor i asistent prvog trenera. Klub je tako odlučio. Kad se birao trener, ljudi iz kluba su me pitali: Tko bi, po tebi, trebao biti trener? Ja sam kazao: Jedino Cico!

Ne znam je li ta moja rečenica bila presudna, ali tako je bilo. Od moje izjave napravila se drama, a to nema veze s vezom. S Cicom imam super korektan odnos, prijatelji smo... Uostalom, i Cico je mogao kazati da me ne želi u stožeru. Tu sam da pomognem klubu, Cici i u krajnjem slučaju sebi. Jedini mi je cilj da Dinamo ide naprijed. Ne mogu vjerovati kako netko može lansirati konstrukcije da ja nekoga rušim.

Zagreb, 190816. 
Stadion u Maksimiru.
Nogometna utakmica prve MAXtv lige izmedju Dinama i Splita.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Na tu temu je dodao...

- Četrdeset godina sam u klubu, što igrač, trener, pomoćni trener, šef škole, sad sportski direktor. U hrvatskoj reprezentaciji bio sam 14 godina, kod Ćire Blaževića, Otta Barića, Mirka Jozića, Cice Kranjčara... Vjerojatno su me zvali jer imam nekakvo znanje, vjerojatno su me prepoznali. Priča se da nisam prepoznao neke igrače. Ja tada nisam bio trener, dakle, totalno krivo. Imam neke rezultate iza sebe. Godine 1997. Dinamo je igrao osam utakmica u Europi, ne znam kad je to bilo prije. Svi su govorili da je Dinamo tada igrao dobar nogomet, bolje od Partizana, Newcastlea... Možda sam mogao i bolje, ali sve sam radio u najboljoj namjeri. Moj životni put je vezan za Dinamo. Dinamo mi je sve dao, a ja sam dao Dinamu sve što sam mogao. Kad je god trebalo uskočiti, uvijek sam bio tu. Pa kad mi sad netko kaže da imam nešto protiv Cice, onda je to stvarno nekorektno.

Što se može ove sezone očekivati od Dinama koji je ostao bez tri važne karije, Eduarda, Pjace i Roga?

- Nama je prioritet domaće prvenstvo. Rijeka je ispala iz Europe, imat će manje utakmica od nas, pa će biti opasna. U Ligi prvaka imamo jako tešku skupinu, igramo protiv top momčadi. No, ja sam uvjeren da Dinamo može nekome pomrsiti račune, da može nešto napraviti. Ne mogu sad špekulirati i kazati da ćemo dočekati proljeće u Europi, ali sam uvjeren da nećemo biti ničija topovska hrana, bez obzira na odlaske. Ne, Dinamo neće biti topovska hrana u Ligi prvaka. Kad se još malo konsolidiramo, onda ćemo biti jači, bolji...

Kad će se Dinamo još, kako kažete, "malo konsolidirati"?

- Pripreme je počeo jedan stožer, a na pola priprema, tamo nakon 15 dana, Zoran Mamić i njegov stožer su otišli, došao je Cico Kranjčar, novi stožer. Neki igrači koji su bili na Euru, kasnije su nam se priključili. Svaki trener ima svoje zahtjeve. Igrači su tri godine radili sa Zoranom i njegovom ekipom, prema njegovim zahtjevima. Kranjčar pak ima svoje zahtjeve, treba vremena da sve to profunkcionira. I još nešto. Dinamo je u ovim kvalifikacijama imao težak raspored, teži u odnosu na prošle godine. Sve se to treba sagledati. Ne može sve izgledati besprijekorno, trebaš ganjati rezultat, praviti igru... To se ne može preko noći. Ali u konačnici smo napravili top rezultat. Ova momčad uz trenera Kranjčara može napraviti još jedan iskorak - zaključio je Marijan Vlak.

Linker
18. travanj 2024 03:23