Ronald Gorsic / CROPIX
HNS NAJAVIO ŽALBU

Vrbanović: 'Šokirani smo kaznom, a sve zbog pet petardi i dva rasistička povika'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 09. travanj 2015. 01:08

“Šokirani smo drakonskom kaznom Uefe zbog pet ubačenih petardi i dva rasistička povika na utakmici s Norveškom, pogotovo jer je delegat utakmice u službeno izvješće za organizaciju napisao 'excellent', rekao je u srijedu kasno navečer Damir Vrbanović za Jutarnji list.

Uefa je u srijedu u večernjim satima objavila da je kaznila Hrvatski nogometni savez jednom utakmicom pred praznim tribinama zbog navijačkog rasizma i pirotehnike (5-1 pobjeda protiv Norveške u Maksimiru, 28. ožujka), tako da će “vatreni” ostati bez pomoći publike u kvalifikacijskom dvoboju s Italijom (12. lipanj), a pored toga će Savez doznačiti Uefinoj blagajni 55 tisuća eura. Kako su HNS-ovi čelnici u utorak iznebuha potrčali darovati Hajduku domaćinstvo dvoboja s “azzurrima”, sinoć su se odmah pojavile špekulacije da se Šuker, Mamić i društvo zapravo nastavljaju rugati Splićanima. Damir Vrbanović odlučno opovrgava:

- Nema govora o tome da smo znali što se sprema. Naša je inicijativa bila iskrena, a nakon objave ove vijesti tek trebamo razmotriti gdje odigrati ovu utakmicu. Dvoboj s Italijom trebao je biti spektakl u svakom pogledu, a sada ispada da ostajemo bez podrške trideset tisuća navijača, bez prihoda od ulaznica i zarade od televizijskih prava. Savez gubi milijune i zato ćemo se svakako žaliti - objašnjava izvršni predsjednik HNS-a prema čijem je tumačenju rasizam u vidu parole “Za dom spremni” prijavio Zoran Stevanović, šef FARE-a za Hrvatsku, premda je istini za volju uho Uefinih i Fifinih inspektora već dobro istrenirano za ovaj poklič.

Što konkretno u žalbi u svoju obranu namjerava napisati nogometna vlada, to nam tek ostaje vidjeti sljedećih dana. Dotad odgovorni u HNS-u ne misle sjediti prekriženih ruku.

- Moramo promptno reagirati. U krajnjoj liniji, sada smo u Davoru Šukeru dobili člana Izvršnog odbora Uefe i računamo na njegov utjecaj. Na njegovu mjestu ujutro bih sjeo u automobil i krenuo put Nyona - dodaje Vrbanović.

Platinijeva “nulta tolerancija” na navijačko nasilje, pirotehniku, rasizam ubuduće će očito sve skuplje koštati HNS. Donedavno se Uefa zadovoljavala šesteroznamenkastim kaznama u čvrstoj valuti, ali kako službeni Nyon novca ima u izobilju, Platini sada ide korak dalje i po uzoru na Fifu - čiji su disciplinci praktično natjerali Josipa Šimunića da prekine karijeru nakon stadionskog “Za dom spremni” - želi iskorijeniti svako divljaštvo, netoleranciju, koketiranje s fašizmom itd.

Nakon incidenata na San Siru u studenom 2014. godine HNS je upozoren zatvaranjem dviju tribina za sljedeći meč s Norveškom. Zbog toga je kapacitet Maksimira prije desetak dana bio smanjen za gotovo deset tisuća mjesta. Ovaj put disciplinci Uefe, svrstava HNS među recidiviste i ide korak dalje te zatvara cijeli stadion za najglamurozniji meč kompletne kvalifikacijske kampanje “vatrenih”.

Linker
18. svibanj 2024 18:44