Šime Vrsaljko u dresu Atletico Madrida
 Miho Dobrasin / CROPIX
VATRENI PROLAZI POZNATI DRIL

VRSALJKA PLATILI 16 MILIJUNA, A SJEDI NA KLUPI 'Ovo je nešto najteže otkad se bavim nogometom'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. kolovoz 2016. 19:26

Zanimljiv je taj medijski odnos sa 24-godišnjim Zadraninom, rođenim u Rijeci, koji se nogometno afirmirao u Zagrebu, iskoračio u Genoi, sazrio u Sassuolu i na veliku scenu stigao u Madrid. Dosta je godina prošlo da se srećemo sa Šimom Vrsaljkom u nogometnom điru, ali praktično je ovaj posjet u španjolskoj prijestolnici bio prvom prilikom za poduži razgovor uživo.

Našli smo se u hotelu 2 kilometra udaljenom od Bernabeua, na Castellani, prometnoj i inoj arteriji Madrida. Dovezao se klupskim BMW-om nakon prijepodnevnog treninga, dobro raspoložen…

- Vruće je u Madridu, to je čudo - podijelio je svoju prvu impresiju španjolske prijestolnice, koja je u ljeti kao sauna.

No, daleko od toga da nije impresioniran svojim novim gradom…

- Je, stvarno je sve sjajno ovdje. Madrid je grad i pol, po svemu. Živi se dobro, mogu to reći nakon kratkog boravka ovdje, a pogotovo nakon iskustava mojih novih suigrača. Istini za volju bio sam pripremljen na sve što me čeka ovdje jer mi je Mario Mandžukić potanko objasnio “planet Atletico”.

On se kratko zadržao, ali dovoljno da vas uputi kako se dobro snaći.

- Je, je, Mario je ljudina. Pričao mi je do detalja gdje idem, kako se organizirati u svakodnevici, na što da pazim u radu i pristupu. Jako mi je pomogao jer sam imao prilično uvjerljivu sliku što će me snaći.

Sad kad ste tu, vaši dojmovi?

- Pa ako ću o Atleticu, onda je dovoljno reći samo to da sam odmah osjetio kako sam došao u veliki klub! Po svakom detalju se to nazire, iako je općenito najlakše to prepoznati po kvalitetnom igračkom kadru, trenerskom stožeru, načinu rada te navijačkoj pažnji. Baš sam sretan što sam postao član Atletica i silno sam motiviran da se pokažem kako su dobro vidjeli kad su me doveli.

Ajmo to odmah razbistriti. Plaćeni ste čak 16 milijuna eura, što je za beka, i to iz Sassuola, ogroman novac. No, u prva dva kola imate jednu “tribinu” i “klupu”. U čemu je kvaka?

- Sve mi je trener Diego Simeone lijepo objasnio kad sam prvi put duže porazgovarao s njim. Pričao mi je kakav je Atletico, kako se u njemu funkcionira, što traži i kako se kod njega napreduje. Nakon svega što mi je kazao, to što nisam još igrao u Primeri, u prva dva kola, samo je logični nastavak priče. Svaki onaj koji je dolazio u Atletico prolazio je fazu postupne prilagodbe klubu, načinu rada, gradu, ligi. Po tome kako su svi kasnije igrali i po rezultatima Atletica vidi se da je sve to dobro razrađen proces. Nema žurbe, sve u svoje vrijeme.

Epovi se pišu o metodama rada kondicijskog trenera, profesora Ortege, čije su pripreme u temelju svih kasnijih taktičkih postavki Diega Simeonea. Za te postavke igrači moraju biti 120 % spremni.

- Kao što rekoh, Mandžukić mi je to najavio i pretpostavljao sam što me čeka. Istina je da ja svakog ljeta radim pripremu za pripreme s osobnim trenerom Vedranom Naglićem, pa mi to bitno olakšava ulaz u najnaporniju fazu priprema. No, točno je da je ovaj proces pripreme kod prof. Ortege vrlo naporan, meni osobno najteži dio otkako se bavim nogometom. Tako to ide, zato, kažu mi suigrači, kasnije sezonu odrađuješ fizički bez ikakvih teškoća. Mene taj rad nikad nije plašio, naprotiv, radujem se tom drilu.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
19. svibanj 2024 02:50