MLADE NADE

Vruće otvaranje SP-a: Mladi Bašićevi Vatreni debitiraju pred 50 tisuća navijača u Čileu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. listopad 2015. 13:27

Između Anda i obala Pacifika, mladi Hrvati noćas počinju svoj ples na smotri najboljih mladih reprezentacija svijeta. U noći sa subote na nedjelju, u jedan sat poslije ponoći po hrvatskom vremenu, izabranici Darija Bašića istrčat će pred pedesetak tisuća navijača na premijeri SP-a protiv Čilea.

U odboru za ispraćaj na zagrebačkom Plesu bili su tek roditelji i poneki prijatelj. Fokus javnosti bio je u Malti, a za dozu grižnje savjesti pobrinuo se okvirić uz rutinsku jadikovku Marina Brbića o zakinutosti Hajduka, uz skandalozan naslov ‘Velika nepravda hrvatskog nogometa…’

‘Matematička računica’

Autor se referira na podatak da je u Čile otputovalo čak 12 igrača Dinama i samo tri Hajduka i da je do tog zaključka stigao, pazite sad, ‘matematičkom računicom’. Ako je zbrojiti klubove iz kojih dolaze reprezentativci toliki posao da se time mora pohvaliti, onda nam je potpuno jasno zašto se popis Darija Bašića nije dublje analizirao. Ili je naslov bio toliko dobar da ga nije imalo smisla kvariti činjenicama. Poput one da U-17 reprezentaciju velikim dijelom čine igrači koji su u dresu Dinama osvojili Nike Premier Cup, inače neslužbeno svjetsko klupsko prvenstvo. Ili da su tamo igrači koji su pod vodstvom Joze Bandića lani osvojili kadetsko prvenstvo sa 30 pobjeda u 30 utakmica s gol razlikom 100-15. Ako to nije dovoljan argument zašto je u Čileu 12 igrača Dinama, a tek tri Hajduka, onda spomenimo da je Hajduk istu tu sezonu završio na petom mjestu sa 48 bodova zaostatka za liderom. Zapravo, možda je Bašića trebalo ‘pribiti na križ’ jer je pozvao samo 12 igrača Dinama i tri iz pete momčadi lige. Naime, Dinamo je u tekućem prvenstvu prvi, a Hajduk s utakmicom više - peti! No, to bi bilo nepravedno prema Marinu Karamarku, Bruni Šutalu i Ivanu Deliću, igračima Hajduka koji su otputovali u Čile kao dio reprezentacije.

Umjesto da ti i takvi izvrću činjenice i obmanjuju javnost, veću bi uslugu napravili Hajduku da se zapitaju kako je moguće da im ispod radara u Dinamo pobjegne Nikola Moro, kapetan U-17 reprezentacije koji je iz desetak kilometara udaljenog Solina.

Na koncu, dominacija tog godišta najbolje se vidjela u osvajanju trofeja Kupa, iako se Hajduk iz petnih žila trudio zanemariti osnovne postulate ‘fair playa’. Naime, Splićani nisu pristali na odgodu Kupa iako je gotovo cijela momčad Dinama u to vrijeme bila na Euru gdje su branili boje Hrvatske. Nije im pomoglo. Druga momčad Dinama dobila je Hajduk na Poljudu 3-1 i kasnije osvojila Kup. Možda je zato taj omjer 12 naprema 3.

- Ne zamaramo se tim glasinama. Svi znaju da smo najbolji pa je takav izbor logičan - objasnio je Nikola Moro uoči polaska za Čile, odakle nam se javio izbornik Bašić koji je pun hvale na račun organizatora.

- Doista su se potrudili s organizacijom i sve je na vrhunskoj razini - referira Bašić. Ono malo sitnih ozljeda je sanirano i sada sljedi slatko iščekivanje.

Bezbolna prilagodba

- Još u Osijeku smo radili na što bezbolnijoj prilagodbi na vremensku razliku i mislim da smo to uspješno apsolvirali. Sada se okrećemo prema utakmici.

Najveći problem za Bašića je smanjiti tenzije i eventualnu impresioniranost premijerom na punom Nacionalnom stadionu.

- Puno razgovaramo i pokušavam ih uvjeriti kako im je ovo nagrada za sve ono dobro što su učinili do sada. Vrijeme je da uživaju u nogometu - naglasio je Bašić i dodao kako svojim igračima stalno ponavlja da ništa nije ‘pod mus’. Da ako nešto krene i loše protiv Čilea, imaju još dvije utakmice u kojima mogu pokazati neosporan talent.

- Kao i uvijek, meni je najbitnije da ispoštuju dogovor, a rezultat će doći kao nagrada. Siguran sam u to.

Što se tiče kadra, Bašić je priznao da u glavi ima viziju s kojom ide po premijerna tri boda. Možda je nepoznanica u jednom ili dva imena...

Linker
19. svibanj 2024 06:20