STEFAN PUCHNER dpa Picture-Alliance/AFP
OPAKI CENTARFOR

ZA 56 MINUTA U BUNDESLIGI ZABIO 5 KOMADA! Hrvat koji se sučelio novom nogometnom čudu: 'Strašan igrač, ali Vatreni će ih dobiti bez problema...'

NIKOLA TKALČIĆ Branič Varaždina igrao je protiv sjajnog norveškog napadača koji je već sa 17 godina naznačio o kakvoj se klasi radi
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 31. siječanj 2020. 14:17

Hrvatska se nedavno na putu u finale Eura u rukometu susrela s Norveškom, a dvoboj s istom zemljom moguć je ovoga ljeta i na istom natjecanju i to u nogometu. Hrvatska se plasirala na Euro, u skupini je s Engleskom i Češkom, dok se četvrti sudionik čeka jer četiri reprezentacije moraju odraditi play-off. Jedna od njih je i Norveška koja se sastaje sa Srbijom, a pobjednik tog para ide na boljega iz dvoboja Škotska - Izrael.

Vrhunska tehnika

Norveška ima još posla za plasman za Euro, jer se i drugi nadaju kontinentalnoj smotri, no bude li reprezentacija Zlatka Dalića igrala s njima, 23. lipnja u Glasgowu će joj prijetiti Erling Haaland, sjajni 19-godišnji napadač koji je nedavno iz Salzburga prešao u Borussiju Dortmund te već u prvom susretu pokazao kakav je stroj za golove i u kakvu globalnu zvijezdu može izrasti. U prve dvije utakmice za Žuto-crne je u 56 minuta postigao pet golova, mladić ruši sve rekorde. Do informacija o plavokosom divu koji zabija lakoćom, došli smo iz prve ruke, jer postoji poveznica HNL-a s Haalandom i Norveškom...

Nogometaš Varaždina Nikola Tkalčić igrao je u Norveškoj, dan-danas prati što se događa u Skandinaviji, a i imao priliku susretati se s Haalandom dok je taj golgeter još bio u domovini.

Varazdin, 210919.
Gradski stadion. 
Utakmica 9. kola 1. HNL, NK Varazdin - GNK Dinamo.
Na fotografiji: Bruno Petkovic i Nikola Tkalcic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Nikola Tkalčić i Bruno Petković

- Sjećam se da sam igrao jednu utakmicu protiv njega dok je on nastupao za Molde, a ja sam tada bio u Sarpsborgu. Imao je tada 17 godina, no već tada je bio klasa, u napadu je bio jači od svih, vidjelo se da će biti veliki igrač. Vidjela se tada i brzina i tehnika, sve što treba za izrasti u vrhunskoga igrača. Ja sam bio u obrani, igrao beka, ali nisam imao bliskih susreta s njim izravno. Igrao je čistu špicu, nisam bio s njim u duelima, ali po svojim stoperima sam, makar mu je bilo tek 17 godina, vidio da je puno jači i brži - ispričao je sjećanja s norveških terena Tkalčić.

Haaland je zvijezda u usponu, njegov potencijal bio je očit i prije hat-tricka za Borussiju Dortmund u dvadesetak debitantskih minuta, jer je sjajno igrao za RB Salzburg, a oni koji ga prate sjećaju se da je na Svjetskom prvenstvu do 20 godina zabio devet golova u jednoj utakmici, no tek nedavno je prvi put pozvan u seniorsku reprezentaciju za dvoboje s Maltom i Švedskom.

Hrvatska je bolja

- Točno, on je ranije igrao samo za mlađe uzraste, a onda je debitirao, zaigrao prvi put protiv Malte. On je u Norveškoj sad stekao status zvijezde, sad na njega ozbiljno računaju u reprezentaciji. Oni su jako čvrsti u obrani, a on bi im trebao jako toga puno dobroga donijeti prema naprijed gdje su ranije imali problema. Sad je u Borussiji odmah pokazao da je velika klasa, nije lako doći u novi klub i odmah zabiti tri gola, odlučiti utakmicu. Ima dobre gene, otac mu je isto bio uspješan nogometaš koji je igrao u Engleskoj.

Ukoliko dođe do susreta između Hrvatske i Norveške na Euru, Tkalčić ne dvoji tko će izići kao pobjednik...

- Hrvatska posjeduje veću kvalitetu od Norveške, bez obzira što oni imaju Haalanda, ne bi trebalo biti problema za pobjedu naših - poručio je Tkalčić.

Linker
01. svibanj 2024 09:50